2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Kepsninės malonumai: kadagiais kvepiantys kiaulienos išpjovos kepsniai

Ar kada pasvajojote, kaip gera būtų kepti kepsninėje ten, kur negalima kurti ugnies, pavyzdžiui: paplūdimyje, buto balkone, miesto parke, ar net laivelyje ant vandens? Pasirodo, yra tokia kepsninė Cobb su kuria galima iškylauti visur, kur tik užsigeisite. Ji labai kompaktiška ir sveria tik 4,5 kg, ją net galima užsimesti ant dviračio bagažinės, ir minti ieškoti gražiausios vietos iškylavimui. Mes šį kart, taip ir padarėme, užsimarinavome kiaulienos išpjovos kepsnių, užsikėlėme kepsninę ant dviračio bagažinės ir patraukėme iškylauti.


Kadangi iškylavome miške, kiaulienos išpjovos kepsniams susmegti prisilaužėme kadagių šakelių. Šakelių pagaliukus nuvalėme nuo spyglių ir nusmailintais jų galiukais pervėrėme kepsnius, apsuktus šonine. Kiaulienos išpjovos kepsniai yra visiškai neriebūs ir kepdami greitai praranda sultingumą, todėl apvyniojus juos šoninės juostelėmis, taip neišsausėja ir išlieka sultingi. Kepsnius kepėme ant Cobb grotelių, mėsa taip čirškė, kad vos spėjome vartyti. Kadagių šakelių skleidžiamą aromatą pajuto net vaikai, juo lengvai persisunkė švelnūs mėsos gabalėliai. Kepsniai perverti kadagių šakelėmis atrodė labai neįprastai ir žaismingai. Tai tikrai puiki idėja, kurią labai rekomenduoju išbandyti.


Receptas adaptuotas iš Steven Raichlen knygos „Barbekiu“

4 asmenims:
  • 1 kg. kiaulienos išpjovos (man gavosi 8 kepsniai)
  • 8 rūkytos arba vytintos šoninės bryzeliai
  • 16 šalavijo lapelių
  • 16 kadagio šakelių
Marinatui:
  • 2 a.š. grūdėtųjų garstyčių
  • 1 a.š. maltų pipirų mišinio
  • saujos šviežių čiobrelių
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 2 a.š. medaus
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis druskos


Padažui:
  • 200 ml. graikiško jogurto
  • 2 a.š. grūdėtųjų garstyčių
  • 2 a.š. gero alyvuogių aliejaus
  • 2 a.š. citrinų sulčių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)


Pirmiausiai kiaulienos išpjovą supjausčiau 4 cm storio gabalėliais.
Visus marinatui skirtus produktus gerai išmaišiau, skaninau kapotais čiobreliais ir užpylusi ant kiekvieno kepsnio gabalėlio jį įtryniau. Mėsą palikau marinuotis apie valandą.
Išmirkusius išpjovos gabalus apvyniojau šonine, o tarp mėsos ir šoninės iš abiejų pusių dar įsukau po du šalavijo lapelius. Apvyniotus gabalėlius persmeigiau dviem paruoštais kadagių iešmais, skersai ir išilgai.
Kepimui paruošėme Cobb kepsninę, kuriai įkurti užteko viso labo dešimties mažų anglies briketėlių. Kepsnius kepėme ant tiesioginės ugnies po 4-6 minutes iš kiekvienos pusės, kol kepsniai gerai apskrudo, bet vis dar liko sultingi.
Iš anksto buvau pasigaminusi jogurtinį garstyčių padažą prie kepsnių, kuris labai tiko ir prie pjaustytų šviežių daržovių. Padažui skirtus produktus paprasčiausiai išmaišiau, kol jie tapo vientisu padažu.
Labai puikūs kepsniai gavosi, kvepėjo kadagių mišku, buvo apskrudę, bet sultingi. O kadagių iešmeliai, tai man, tiesiog, šios vasaros atradimas!

Skanių kepsnių!

8 komentarai:

  1. oho, kokia blatna kepsnine! o kadagiu iesmeliai tai isvis genialu! labai grazu vasariski vaizdai, ir miskas ir kadugys, ir kepsniai; toks mielas, gaivus irasas;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra, kepsninė tai tikrai gera, negaliu atsidžiaugti :), o kadugių iešmeliai visiškas gėris ir funkcionalu ir kvapnu :)

      Panaikinti
  2. Labai jaukios nuotraukos. Iškart norisi pabėgti į gamtą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Renata, lygtai, savaitgaliui žada gerus orus, pabandykit ištrūkti iš miesto, man buvimas gamtoje - geriausias poilsis :)

      Panaikinti
  3. Miškas, dviratis, kadagiai, iškyla... skamba pasakiškai! Jei pasakytum, kad dar ir pagrybavot, tada iš viso būtų tobula:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, važiavome dviračių taku link Grūto, tai grybų neradome, greičiausiai jau prarinkti buvo, bet užtat uogavome, mėlynes ir žemuoges pilna burna valgėme :)

      Panaikinti
  4. Ir aš labai susižavėjau čia viskuo: recptas, nuotraukos, kepsninė... Dviratis toks smagus ir netgi vyno krepšys pritaisytas :) Šįmet būtinai ieškosiu Lietuvos miškuose kadagio ir kepsiu panašiai ką nors pasmeigus. Ačiū už nuostabias idėjas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Segebute! Kadagių Lietuvos miškuose tai tikrai rasi :)

      Panaikinti