Kaip jau rašiau anksčiau, šiuo
metu gyvenu vasarnamyje, kuriame nėra orkaitės, bet užtat savo
kieme galiu džiaugtis lauko kepsnine, kurią labai dažnai naudoju.
Tai, dalinuosi dar vienu puiku receptu į kepsninės malonumų
kolekciją. Šis receptas dar vienas sate
vėrinukų variantas, gardus, kelių kąsnių rytietiškas skanėstas
ant pagaliuko.
Nors šparagų sezonas jau visai į
pabaigą, bet man jis šiemet prasidėjo ganėtinai vėlai. Niekaip
nepavyko nusipirkti lietuviškų šparagų. Ir kodėl šparagus
augina tik vienas ūkis Lietuvoje? Jau susiplanavau, kad kitais
metais bandysiu pati juos sodinti, tik gaila, jog šparagų derlius
imamas tik po dviejų metų nuo jų pasodinimo. Bet kokiu atveju, ši
subtili daržovė man labai patinka. Taip pat, kaip šparagus,
marinavau ir kepsninėje kepiau jau anksčiau pamėgtus jaunus
svogūnų laiškus.
Prie tokios puikios ir dūmu kvepiačios
vakarienės, labai tiko vynas iš Pietų Afrikos Tall Horse Pinotage, kuris yra prinokusių vaisių aromato, šilkinių taninų ir kavos
bei šokolado poskonių, o rekomenduojamas gerti prie
kepsninėje keptos mėsos.
Jautienos vėrinukams:
- 500 g. jautienos nugarinės
- 3 sukapotos česnakų skiltelės
- saujos kapotų šviežių kalendrų
- 4 v.š. sojų padažo
- 4 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
- 4 v.š. citrinos sulčių (geriau žaliųjų)
- 2 v.š. skysto medaus
- 1 a.š. maltų pipirų mišinio
- sezamo sėklų (apibarstymui)
- apie 20 vnt. bambukinių iešmelių
Keptiems šparagams:
- 250 g. šviežių žaliųjų šparagų
- 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
- 1 v.š. sojų padažo
- 0,5 a.š. maltų pipirų mišinio
- sezamo sėklų (apibarstymui)
Keptiems svogūnų laiškams:
- pundelio šviežių svogūnų laiškų
- 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
- 1 v.š. sojų padažo
- 0,5 a.š. maltų pipirų mišinio
- sezamo sėklų (apibarstymui)
Pirmiausiai supjausčiau jautienos
nugarinę plonomis, juostelėmis. Tos, kurios buvo per didelės dar
kartelį perpjoviau pusiau. Ant išmirkusių vandenyje iešmelių
suvėriau pjaustytus mėsos gabaliukus.
Paruošiau mėsos marinatą: sumaišiau sezamų
aliejų, sojų padažą, medų, citrinų sultis, pipirus ir
smulkintus česnakus su kapotomis kalendromis. Šiuo marinatu
užpyliau mėsą suvertą ant iešmelių ir marinavau apie valandą.
Šparagus plonai nulupau, nupjausčiau
jų galiukus ir suvėriau dantų krapštukais po keturis, kad būtų
lengviau vartyti kepant. Taip paruoštus šparagus užpyliau
sumaišytu sezamų aliejumi su sojos padažu bei apibarsčiau
pipirais.
Tokiu pačiu marinatu užpyliau ir
švarius svogūnų laiškus.
Daržoves marinavau apie pusvalandį.
Ant tiesioginės ugnies, t.y. virš
įkaitusių žarijų jautienos vėrinukus kepiau po 2 minutes iš
kiekvienos pusės. Panašiai kepė ir daržovės, kurias kelis kartus
bekepant apverčiau.
Kepdama vėrinukus ir daržoves juos apibarsčiau sezamo sėklomis.
Taip kepta jautiena su daržovėmis
puikiai derėjo prie raudono sauso vyno Tall Horse Pinotage.
P.S. Panašius vėrinukus jau išbandžiau gaminti ir iš kiaulienos išpjovos, irgi labai skaniai gavosi.
Receptas ir Steven Raichlen knygos "Barbekiu".
Skanaus!
Atrodo taip, lyg tuoj sieksiu ir pasieksiu :) Ir tos vyno taurės norėčiau.. Puikus receptas!
AtsakytiPanaikintiDėkui Aušra, tikai skanūs vėrinukai, siūlau išbandyti :) Kai būsi Druskininkuose duok man žinią į FB, pasiplanuosite susitikimą.
PanaikintiMmmm, smidrai/šparagai... skanumėlis ;) Neatsisakyčiau :)
AtsakytiPanaikintiRūta, šiemet jų ganėtinai mažai valgiau, jau dabar gailiuosi, o pas jus jų, tubūt, visą pavasarį daug buvo, juk Belgija - šparagų šalis :)
Panaikinti:) taip ir yra. Čia gana platus šparagų pasirinkimas: ir laukiniai, ir mažiukai, ir subrendę žali, ir balti. Būtent pastarieji laikomi Belgijos spécialité :) Bet vat, griliaus - ba ba pas mus :) nes gyvenam be terasos ir be kiemo :(
Panaikintisveiki, norejau paklausti: kur jus perkate siuos nuostabius bambukinius iesmelius? aciu
AtsakytiPanaikintiBambukinius iešmelius Vilniuje perku didžiosiose maximose prie kepsninių "reikaliukų", o paskutinį kartą radau ir Druskininkų IKI, tik reikia ieškoti prie kepsninėms skirtų prekių. Tikiuosi rasite :)
Panaikinti