Šiandien paskutinė pavasario diena.
Laikas bėga išlauktosios vasaros link įsukdamas į renginių,
švenčių ir atostogų laukimo verpetą. Paskutiniu metu tiek daug
naujų įspūdžių, kuriais vis nespėju pasidalinti. Kelis kartus
kepiau nuostabius grietinėlės keksiukus su rabarbarais ir trupinių
kepure. Po pirmojo kepimo net neapsižiūrėjau, kaip neliko ką
fotografuoti, po kelių dienų kepiau dar kartą. Jie nuostabiai
skanūs ir labai tinkantys vasaros pradžiai atšvęsti.
Nors jau praėjo beveik savaitė, negaliu nepasidalinti, kad praeitą penktadienį MV kvietimu kartu su kolegėmis maisto tinklaraštininkėmis dalyvavau Vyno dienose, kurias labai vaizdžiai perteikė Jurga.
Šiame renginyje dalyvavau pirmą kartą, nesuprantu, ir kur aš buvau ankstesniais metais, ir kodėl vis jose neapsilankydavau, noras tai tikrai buvo didelis, tik vis laikas ir prioritetai susidėliodavo Vyno dienų nenaudai. O veltui, šiemet jose pabuvojusi, supratau, kad kitais metais vėl būtinai ten apsilankysiu. Jau seniai buvau mačiusi tiek daug laimingų žmonių ir puikaus vyno vienoje vietoje. Degustavome visą eilę vynų, pradedant šampanu ir putojančiais, sausais baltaisiais, rausvaisiais, raudonaisiais, baigiant saldžiaisiais, nuo Vokietijos iki pat Australijos vynuogynų. Nežinau, ar užteks man kantrybės laukti iki kitų metų Vyno dienų, greičiausiai, kiek anksčiau užsiregistruosiu į kurią nors MV vynų degustaciją.
Vyno šventėje pastebėjau, kad Lietuvoje atsirado dar vienas lietuviškas licenzijuotas vyndarys „Česlovo vynas“, kuris Vyno dienose vaišino įvairiais Lietuvoje augintų vaisių ir uogų vynais. Labiausiai savo skoniu įsiminė svarainių vynas, man jis pasirodė labai tinkamas prie kepinių su rabarbarais. Ar žinojote, kad ir iš rabarbarų galima gaminti vyną? Išradingieji Lietuvos vyndariai sugeba vyną pagaminti ne tik iš vynuogių, bet ir morkų, pastarnokų, burokėlių bei rabarbarų. Bet šį kart ne apie rabarbarų vyną, o apie keksiukus su rabarbarais.
- 175 g. rabarbarų
- 175 g. cukraus
- 2 v.š. vynuogių kauliukų aliejaus
- 1 kiaušinis
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 125 ml. riebios grietinėlės
- 200 g. kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
Trupiniams:
- 50 g. rudojo cukraus
- 50 g. kvietinių miltų
- 25 g. avižinių dribsnių
- 50 g. sviesto
- 1 a.š. malto cinamono
Pirmiausiai, prieš kokį gerą
pusvalandį iki kepimo, rabarbarus nusilupau ir smulkiai
susipjausčiusi užpyliau cukrumi, kad išsiskirtų sultys.
Tada iš cukraus, miltų, avižų ir
sviesto rankomis minkydama pasigaminau saldžius trupinius.
Kai rabarbarai paleido sultis į juos
supyliau grietinėlę, aliejų, įmušiau kiaušinį ir gerai
išmaišiau šakute.
Atskirame inde išmaišiau miltus su
kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.
Miltų mišinį supyliau į skystąją
dalį ir lengvai užmaišiau tirštą tešlą.
Tešlą sukrėčiau į popierines
keksiukų formas, jų viršų apibarsčiau pagamintais trupiniais ir
kepiau apie 15 minučių iš anksto įkaitintoje 200 laipsnių
orkaitėje.
Keksiukus aušinau ant grotelių. Vos jie spėjo praaušti, iškart ir buvo suvalgyti.
Skanių keksiukų su rabarbarais!
Receptas iš bbcgoodfood.com.
Nepykite, bet ar nederėtų recepto šaltinio nurodyti pilnai? Jei skolinatės ir giriat, tai tas žodelis "čia" skamba ne visai autoriaus garbei ;)
AtsakytiPanaikintiGal ir jūsų tiesa, jau pataisiau :)
PanaikintiPuikūs keksiukai! Reikės pritaikyt kokius kitus rūgščius vaisius vietoj rabarbarų, nes pas mus jų nėra...:( Ir kaip visada, nuostabios nuotraukos!!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Nida, gal su rūgščiais obuoliais pabandyk :)
PanaikintiŠiandien išbandėm. Ir nešėm į svečius :) Dingo kaip mat nuo stalo tie skanučiukai :) Kepurėlė labai skani ir rabarbarų rūgštelė, kaip visada, super. Ačiū už receptą ;)
AtsakytiPanaikintiĮ sveikatėlę! Mums irgi jie labai patiko :)
PanaikintiKaži ar šaldyti rabarbarai tiktų, nes tvarkant kamerą likau užsilikusių, tai galvoju ar keksiukus kept ar kompotą virt?
AtsakytiPanaikintiGali pabandyti, jei atsileidę jie nebus per daug ištežę :)
PanaikintiNa va, išbandžiau ir aš:) Tiesa, rūgščių vaisių taip ir neradau apsidairiusi aplink, tai panaudojau šviežius abrikosus. Dar turėjau truputį šaldytų mamos rinktų spanguolių, tad dėl rūgštelės ir spalvos įbėriau ir jų:) Pareguliavau cukraus kiekį ir gavosi SUPER!!! Patalpinau ir į savo blog'ą: http://www.nidosreceptai.lt/keksiukai-su-abrikosais-ir-cinamono-kepure/
AtsakytiPanaikintiVioleta, kepk keksiukus, net nedvejok! :))
Ačiū, Rennie, už puikų receptą.
O, Nida, džiugu girdėti, eisiu tuoj žiūrėt taviškių :)
Panaikinti