2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Saldžiarūgštis cukinijų pagardas

Šis rytų virtuve kvepiantis cukinijų pagardas gali būti verdamas iš peraugusių cukinijų. Tai dar vienas receptas gausiam cukinijų derliui naikinti, kuris turėtų patikti aštrių pagardų mėgėjams, nes šviežios aitriosios paprikos, tarkuotas imbieras ir svogūnai suteikia aštriai pikantišką skonį. Žiemos metu šis cukinijų pagardas kuo puikiausiai tiks prie keptos mėsos ar sumuštiniams gardinti.
Šį kart pagardą viriau iš žalių cukinijų, nes visas geltonąsias sunaudojau kvapniam cukinijų džemui. Cukinijų nelupau nei džemui, nei pagardui, todėl jas rinkausi dar su minkšta žievele. Cukinijų gabalėliai su žievelėmis ne taip suverda, jei norite vientisesnio ir labiau į padažą panašaus pagardo, cukinijų žievelę nulupkite, tada jos labiau suvirs.


  • 2 kg. cukinijų (be sėklų, bet su žievele)
  • 2 mėlynieji svogūnai
  • 2 aitriosios paprikos (čili)
  • 2 cm. imbiero šaknies
  • 200 ml. obuolių acto
  • 300 g. cukraus
  • 1 v.š. druskos


Cukinijas perpjoviau išilgai ir išėmiau sėklas, žievelės nelupau, supjausčiau pusės centimetro storio neilgomis skiltelėmis.
Svogūnus supjausčiau plunksnelėmis, iš aitriųjų paprikų išėmiau sėklas ir supjausčiau juostelėmis, nuluptą imbiero šaknį smulkiai sutarkavau.
Į puodą sudėjau cukinijas, svogūnus, pipirus, imbierą, druską ir cukrų, bei viską užpyliau obuolių actu. Pagardą viriau apie pusantros valandos, kol skystis nugaravo, o pagardas sutirštėjo.
Pagardą sudėjau į sterilizuotus indelius bei pastačiau šaltai ir tamsiai iki žiemos. Gavosi kiek daugiau nei vienas litras pagardo.

Skanaus!

3 komentarai:

  1. O kaip ilgai gali stovėti šis konservas? O traškios cukinijos gaunasi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, šiemet jį gaminau pirmą kart, tai stebėsiu, kaip stovės per žiemą. Manau, jei laikysite tamsiame ir šaltame rūsyje, išstovės iki pavasario. Cukinijos visai nesuverda ir būna kiek traškios.

      Panaikinti
  2. Šiandien išviriau. Kadangi norėjosi tirštesnio, tai paviriau gerokai. Cukinijos sukrito, masė gavos vientisesnė, panaši į padažą.
    Bet svarbiausia skonis - nuostabus. Saldžiai aštrus... mmm...
    Kol kas tai geriausias cukinijų panaudojimas (neskaitant šviežių).
    Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti