Šį Merkio šamą turėjau kepti namų orkaitėje, bet neplanuotai anksčiau išvažiavome į vasarnamį, beliko jį išsikepti kepsninėje, nes orkaitės ten
neturiu. Kepsninėje geriausiai kepti ne didesnį nei vieno kilogramo šamą, tada jis greičiau ir geriau iškeps.
Buvau skaičiusi, kad panašiai šamus
kepa Jungtinių Valstijų pietinėje dalyje. Beveik visuose jų
receptuose kepami nulupti šamai. Aš pati dar niekad nebuvau
bandžiusi „lupti“ šamo, bet pasirodo, tai nėra taip
sunku. Šamo oda labai slidi, jai užkabinti geriausiai naudoti
nedideles žnyples, jas iš savo darbo įrankių dėžės man
paskolino vyras. Kaip tai daryti mokiausi iš šio filmuko.
Nulupus šamui odą galima pamatyti kokia graži ir rausva yra jo
mėsa.
Šį savaitgalį Merkio šaminėje vyks ekskursija, į kurią
kviečiami visi norintys pamatyti kaip auginami ir kuo maitinami
šamai. Tikiuosi, man pavyks ten nusigauti ir savo akimis pamatyti
kaip užauga tokios skanios žuvys.
Receptas iš
cooks.com
- 1 šamas (mažesnis nei 1 kg)
- 50 g. lydyto sviesto
- 4 v.š. maltų džiūvėsių
- druskos, maltų pipirų mišinio
- džiovintų smulkintų daržovių mišinio (morkų, salierų, svogūnų ir kt.)
Taigi, pirmiausiai nulupau šamui odą.
Aplink šamo galvą lengvai įpjoviau aštriu peiliu odą ir
pasistengiau atlupti nedidelį odos kraštelį. Tą odos kraštelį
tvirtai suspaudžiau darbinėmis žnyplėmis ir stipriai laikydama
žuvį lupau odą. Oda lupasi pakankamai lengvai ir labai švariai
tik reikia tvirtos jėgos viena ranka laikyti žuvį, nes ji slidi, o
kita ranka stipriai lupti odą su žnyplėmis. Šamas iš odos man
išsinėrė po kokių penkių minučių darbo.
Tada šamui pašalinau galvą ir jį
nuploviau, bei gerai nusausinau popieriniu rankšluosčiu.
Džiūvėsius sumaišiau su smulkintais
džiovintų daržovių gabalėliais, druska ir pipirais.
Išlydžiau sviestą ir juo gerai
ištepiau šamą.
Sviestuotą šamą apibėriau
džiūvėsėlių mišiniu. Stengiausi, kad prie šamo priliptų kuo
daugiau džiūvėsių, todėl juos vis paspausdavau rankomis prie mėsos.
Taip paniruotą žuvį stačiau kepti į
kepsninę ant įkaitintų žarijų tiesioginės ugnies. Pasistenkite,
kad uodega keptų mažesnės kaitros zonoje, o likusioji žuvies
dalis kaitresnėje kepsninės zonoje. Žuvį iš abiejų pusių
kepiau po 10 minučių.
Kai žuvis jau buvo apkepusi ją
pastūmiau toliau nuo žarijų, kad būtų ne virš jų, o šalia jų
ir dar palikau 5 minutėms visiškai iškepti, uždengusi kepsninės
dangtį.
Iškepusią žuvį perdėjau ant
lėkštės, jos mėsa lengvai atsiskyrė nuo kaulo. Šamą valgėme
su rudeninėmis salotomis iš paskutinių vietinių pomidorų.
P.S. Taip kepti šamą galima ir namų
orkaitėje, iškepusio šamo mėsa sultinga ir labai lengvai
atsiskiria nuo kaulo.
Skanios žuvies!
Samas yra liuks! cielo niekada negaminau, bet file perku labai labai daznai;
AtsakytiPanaikintiAušra, aš taip ir supratau, kad pas jus tai labai populiari žuvis, nes daugiausiai receptų su šamu internete randu būtent iš JAV.
PanaikintiŠv. šamo skonis yra fantastiškas, tikras gardėsis!
AtsakytiPanaikintiPritariu, tau, Mindaugai :)
Panaikinti