2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Kugelis su džiovintais baravykais ir varškės padažu su peletrūnais

Kelias dienas svečiavausi pas tėvus Dzūkijoje. Turbūt kiekvienas žino,  kaip gera pas mamą patinginiauti, o ir maistas mamos juk  pats skaniausias. Mama, šį kartą, kepė dzūkišką kugelio variantą su džiovintais baravykais (juk kur dzūkas, ten ir grybai). Padažą iš varškės ir peletrūnų gaminau aš, pagal močiutės receptą, senoje močiutės virtuvėje.  Kugelį kepėme daugiau nei 100 metų menančiame pečiuje, kuriame maistą gamina jau ketvirta karta, kaip tas laikas bėga...
Kugeliui:
  • 3 kg bulvių
  • 3 vid. morkos
  • 3 vid. svogūnai
  • 0,5 l. kefyro
  • druskos
Užspirginimui:
  • 300 g. lašinukų (smulkiai supjaustytų)
  • 3 vid. svogūnai (smulkiai supjaustyti)
  • 1 sauja džiovintų baravykų (išmirkusių ir smulkiai supjaustytų)
  • juodųjų maltų pipirų
Padažui:
  • 400 g. riebios varškės
  • 2 v.š. grietinės
  • 10 v.š. pieno
  • 2 a.š džiovinto peletrūno
  • druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Ką jau ką, bet kugelį, tikriausiai, kepti mokate geriau už mane, bet aš, vis dėlto, pakartosiu darbų eigą. Mano mama dalį kugelio kepė pečiuje, o kas netilpo sudėjo kepti į orkaitę, kadangi pečiuje, šiais laikais, mažai kas kepa, tai aprašysiu kepimo orkaitėje įpatumus. Nuskustas bulves, morkas ir svogūnus mama sutarkavo elektrine tarkavimo mašina, gautą masę užbalino kefyru (kartais pilame ir pieną, bet su kefyru gaunasi dar minkštesnis) ir paskanino druska. Tada keptuvėje užspirgino lašinukus, sumetė ir apkepė svogūnus, galiausiai sudėjo išmirkusius pjaustytus grybus bei pagardino pipirais. Paruoštą padažą, dar karštą, supylė į tarkius ir gerai išmaišė. Gautą masę išpilstėme į visus keraminius indus, kiek tik buvo namuose: dvi keramines formeles ir du čenakų indelius. Pirmiausiai, kugelį apie 20 min. apkepėme 220 laipsnių orkaitėje, likusias 40 min. kepėme 180 laipsnių temperatūroje.
Kol kugelis kepė aš paruošiau padažą. Šakute ištryniau varškę su druska, pipirais ir peletrūnais, sudėjau grietinę ir masę išsukau mediniu šaukštu, po truputį pyliau pieną ir sukau, kol padažas suskystėjo ir neliko varškės gumuliukų.
Kugelis, keptas pečiuje, gavosi drėgnesnis ir puresnis už keptą orkaitėje. Penkiese jo prisivalgėme sočiai, kaip tikri lietuviai. Kugelį, švelniai kvepiantį grybais ir mišku, kabinome šaukštais, užsipildami varškės padažu.
 Sočių pietų!

26 komentarai:

  1. Beskaitant ir į nuotraukas bežiūrint, man net silpna pasidarė :0 Tavo kugelis - tai puikumėlis! Labai norėčiau tokio pečiaus, varinio virdulio, močiutės Dzūkijoje... Žinau, kad įstengsiu pasigaminti tik kugelį. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kugelis keptas krosnyje jau savaime yra kažkas nepaprasto.. o dar su džiovintais baravykais, ir dar su varškės padažu.. Pavydžiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo. Atrodo, net jaučiu baravykų kvapą. O virdulys tai pasakiškas;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabu! Ir kugelis, ir balta krosnis, ir kugelis krosnyje, ir kugelis čenakinėje, ir baravykai kugelyje, ir peletrūnas varškėje... :) Dar turime nemažai džiovintų baravykų, tai, manau, rankos greitai tiesis link bulvių ir tarkos :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. wow!!!! prasausi pas Tavo tevelius i svecius! :D
    krosnis atrodo nerealiai, kaip noreciau kugelio ar duonos keptos krosnyje, o dar su grybais ir peletrunais..... :P

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tokį kugelį, keptą krosnyje, aš labai labai noriai ir skaniai valgyčiau. Teko ragauti, jau seniai - neįtikėtina, koks skonio skirtumas! Pavydu baltai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ir aš pasakysiu, ta krosnis puiki! Gaila, abi mano močiutės gyveno Vilniuje, ir viską kepdavo orkaitėje :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, Merginos, ir pradžiuginsiu savo mamą, pranešdama kiek jos virtuvė pagyrų susilaukė.
    Segebute, manau, Lietuvoje tokių pečių dar galima nemažai surasti. Šis patiekalas http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2010/11/lenkiskas-blynelis.html irgi buvo kepamas būtent šiame pečiuje.
    Renata, ačiū, pabandyk jį kepti orkaitėje, irgi labai skanu.
    Rima,, o virdulys visai nesenas, tik labai dažnai jau jį šveisti reikia.
    Citrina ir Bulve,ačiū, už pagyrimus kugeliui, pečiui ir varškei su peletrūnais. Būtinai pabandyk.
    Neringa, o mano tėveliai visai netoli Lenkijos gyvena, Druskininkuose. Jeigu kada sugalvosi, rašyk, nes jie pusę namo atostogautojams nuomoja.
    Asta,nepavydėk, gal dar bus progų.
    Viktorija, mano močiutės irgi abi iš Druskininkų miesto, šis namas stovi senamiestyje, kuris prieš 100 metų buvo kaip ir kaimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. nu kokiu jaukumu viskas dvelkia! Tokia krosnis kai kūrenasi, vien nuo malkų spragsėjimo gera darosi, tai ne kokia et katilinė...
    ir kugelio kugelio kugelio norisi

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dalia, man irgi labai patinka kaip pečius ūžia nuo malkų spragsėjimo, nepaprastas jaukumas, tada ir suprantu tikrąjį ugnies šventumą.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nuostabiausias kugelis, vaizdai dar puikesni. Sužinojau, kad pilama kefyro, norėsiu išbandyti. Puikus įrašas :0)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ačiū, Ausrra, išbandyk, tikiuosi, tau patiks.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Oi Rennie, dabar aš nagus graušiuos kad neišbandžiau tos krosnies kai pas tavo tėvelius atostogavau :) tikiuosi pavyks klaidą ištaisyti :) Va kefyras buvo naujiena kūgelyje, nes aš dedu grietinę, išbandysiu ir kefyrą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na, kaimynele, teks tau dar kartą atvažiuoti. Tikiuosi kugelis su kefyru tau patiks. Linkejimai.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Rennie, Druskininkuose vyras dar nebuves, gal reiks suorganizuoti kada kokia iskyla, kai i LT vaziuosim, tada butinai rasysiu, noriu savo akim pamatyti ta peciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Būtinai rašyk, jeigu atvažiuosi šaltuoju metų laiku, tai ir pati pečių isbandyti galėsi.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Va va, visa savaite noriu pagirti peciu ♥♥♥ jau tokia jaukuma dvelkia... mmh... pamenu ir as kokius mociute is panasaus peciaus gardumynus traukdavo: bulkas, duonyte, kugelius ir t.t. ai, kokie mes is tikruju modernus tapome... jauciu nemokeciau as tokiam peciui kepti.
    p.s. o kugeli irgi is krosnies tokios valgiau.Pasaka!Tirpsta burnoje.Bet sveciuos ir siaip maistas skanesnis :))

    AtsakytiPanaikinti
  18. Kaip faina, užsukau kugelio pasižiūrėti pas Jus,o paskaičiusi matau, kad šaknys Jūsų iš Druskininkų:), oi gėris šis miestas, aš taip pat iš ten kilusi, ir vyras, tik baigusi mokslus iškeliavau Kaunan, bet dažnai važiuojam į tėviškę, gera sugrįžti:)
    O pas mano močiutę, kuri gyvena netoli Liškiavos irgi yra štai toks pečius, didžiausią gėrį, kurį iki šiol pečiuje ji kepa, tai irgi kugelis, su gan stora plutele toks gaunasi:). Kita močiutė iš Vilkiautinio kepdavo bandas ant džiovinto kopūsto lapo, tai nerealus gėris, dabar ir nealkana, bet seilės tysta nuo prisiminimų. Tai turbūt pats skaniausias pečiuje keptas patiekalas.:)
    Va, pasidalinau ir aš skaniais prisiminimais, džiugu žinoti kad esam iš to paties krašto:)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Reda, labai pradžiuginai. Man labai patinka Liškiava, o ir Vilkiautinis juk prie pat jos. Žaviuosi Liškiavos bažnyčia, kurioje buvo krikštinta mano duktytė ir apylinkės ten nerealios. Dzūkiška virtuvė pasakiška, tokia jauki ir paprasta, gal ir tu kokį patiekaliuką iš savo vaikystės pagaminsi. Sekmės tau!

    AtsakytiPanaikinti
  20. O ar aš kažko nepastebėjau, ar tikrai nereikia nuspaust tarkių? Kepiau vakar, bet kažkas nesigavo..

    AtsakytiPanaikinti
  21. Nežinau, bent jau mes tai tarkių nenusunkinėjam. O kas būtent gavosi ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Niekaip neiškepė, nors ir kepiau apie pora valandų, liko labai skystas ir jautėsi žalių bulvių skonis, tarkiai. Buvau supilsčius į molinius indelius, kokių 4cm gyliu.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Na, tikrai niekaip nesuprantu, kodėl tokiuose negiliuose indeliuose net per kelių valandų kepimą kugelis neiškepė. Gal temperatūra orkaitės buvo per žema? Beja, o kaip jūs bulves tarkavote?

    AtsakytiPanaikinti
  24. Lyg ir laikiausi temperatūros nurodymų, iš pradžių 220, po to sumažinau iki 180 laipsnių.. O bulves tarkavau ranka, per smulkią tarką, gali būti dėl to? Nes labai jau daug to tarkių skysčių gavosi. Et, buvo - pražuvo.. Tik ką suruošiau Jūsų tortą su aguonomis, cinamonu ir apelsinais, tikiuosi viskas pavyko šį kartą! Bėgu kirpti snaigę papuošimui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ką jau dabar padarysi :) Greičiausiai dėl to tarkavimo, nes kai sutarkuoja tarkavimo mašina, masė būna vientisa ir sulčių ne per daugiausiai. Tikiuosi, tortas gavosi skanus :)

      Panaikinti