2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Burokėlių pyragas su džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais + mėgstamiausi kulinariniai tinklaraščiai

Kokie universalūs tie burokėliai ir sriubom, ir salotom, ir garnyrui, ir pyragams yra tinkami. Pirmasis mano saldus kepinys su šia daržove buvo šokoladinis burokėlių pyragas. Kadangi jis man labai netgi patiko ir pateisino visus skonio lūkesčius, tai apsisprendžiau eksperimentuoti šia tema toliau. Šį kartą iš tos pačios knygos išsirinkau dar vieną pyragą, šis gaminamas su žaliais tarkuotais burokėliais, o jo skoniui didelės reikšmės suteikia kokybiškas riešutų aliejus. Šis pyragas kiek kitoks, bet ne prastesnis, o labiau panašus į taip vadinamuosius angliškuosius „tea bread“. Tokia soti ir maistinga saldi duonelė, tinkanti ne tik kaip desertas, bet ir kaip lengva užkanda prie aromatingos arbatos.


Kadangi savo skaitomiausiais tinklaraščiais jau pasidalino Eglė, Jurga, Aušra ir Rūta, tai jaučiu pareigą ir aš paskelbti savo mėgstamiausius blogus, t.y gerus tinkaraščius:
  • Žaidimų aikstelė - tai geriausias, mano nuomone, kulinarinis blogas Lietuvoje. Jame viskas, ir nuotraukos, ir receptai, ir tekstai kvepia profesionalumu, išbaigtumu ir meile tam, kas yra daroma. Žaviuosi Eglės atvirumu ir nuoširdumu perteikti, net ir ne pačias geriausias savo nuotaikas bei emocijas, nes tai tikrai nėra labai lengva, galbūt, dėl to atvirumo, jos tinklaraštis įgauna dar daugiau žavesio. Asmeniškai Eglei jaučiu didelį dėkingumą ir labai vertinu jos nuomonę.
  • Tarp vėjo gūsių - šis paprastas ir nuoširdus tinklaraštis man kažkodėl yra labai artimas. Aušrros receptai visad kvepia naminiu maistu ir jaukumu, o kai kurie jos žemaitiški patiekalai mane tikrai privertė nustebti. Ausrra, kiek pamenu, buvo viena pirmųjų komentatorių mano tinklaraštyje ir suteikė man pasitikėjimo rašyti jį toliau.
  • Savaitgalio rendez-vous - tinkalaštis, kuris mirgėte mirga gražiomis, kokybiškomis nuotraukomis, ir ne tik maisto. Žaviuosi Jurgos sugebėjimu valdyti šviesą ir fotoaparatą, manau, ji tikrai sugebėtų dalinti patarimus, kaip fotografuoti maistą, ir tikiu, kad tai darytų labai gerai.
  • Vaikai ir vanilė - visai neseniai atrastas, bet labai geras kulinarinis tinklaraštis iš už jūrų marių. Jau pirmieji jo įrašai buvo labai įdomūs, ir griaunantys visus stereotipus apie maistą Amerikoje. Aušros gaminami saldumynai yra aukštasis konditerinis pilotažas, kurie tikrai verti to, kad už juos būtų mokami pinigai. Ir dar, jai labai pavydžiu tų skanių ketvirtadienių su Jūrate (vilnietės, gal verta ir mums susibėgti?)
  • Lietuvos vireja - tai labai įdomios improvizacijos Zawadzkos receptų tema. Kadangi, pati turiu knygą „Lietuvos virėja“, kartais iškildavo sunkumų, kaip adaptuoti jos šimtamečius receptus šiuolaikiniai virtuvei. Rūta rašo dar vieną labai įdomų tinklaraštį Briuselio kopūstai apie gyvenimą Belgijoje.
  • Duonos ir žaidimų - labai gražus, saulėtas, pilnas gražių nuotraukų ir skanių receptų kulinarinis tinkaraštis. Kiekvienas Jurgitos įrašas turi nuotaiką. O nuotraukos tokios, kad susidaro įspūdis, jog Londone nuolat šviečia saulė.
  • Neringos blogas - vienas populiariausių maisto tinklaraščių Lietuvoje ir tikrai pelnytai. Šiame tinklaraštyje gausu profesionaliai paruoštų patiekalų ir skanių nuotraukų. Labai žaviuosi Neringos kruopštumu ir produktyvumu, tai, turbūt, daugiausiai įrašų turintis kulinarinis tinklaraštis.
  • Jogos mityba – mano jau seniai mėgstamas vegetarinis kulinarinis blogas, kuris vertas ne tik vegetarų, bet ir visavalgių dėmesio
Dar galėčiau vardinti ir vardinti, nes tikrai yra daug ir gerų maisto tinklaraščių, kurių čia nepaminėjau. 
Kiti tinklaraščiai (ne apie maistą), kuriuos mielai skaitau:
O dabar grįžtu prie savo burokėlių pyrago...


Pyragui (pailgai kekso formai):
  • 220 g miltų
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių
  • 1 arbat. š. cinamono
  • 180 ml. graikinių riešutų aliejaus
  • 220 g rudojo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g tarkuotų žalių burokėlių
  • pusės citrinos sulčių
  • 70 g. džiovintų spanguolių
  • 70 g graikinių riešutų
  • 2 valg. š. aguonų
Glajui:
  • pusės citrinos sulčių
  • 8 v.š. cukraus pudros
  • 1 arbat. š. aguonų


Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojau kepimo popieriumi.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir cinamonu.
Aliejų su cukrumi išsukau mikseryje ir sudėjau kiaušinių trynius. 
Tarkuotus burokėlius, citrinos sultis, aguonas, džiovintas spanguoles ir riešutus sudėjau į mišinį bei gerai išmaišiau. Supyliau miltus ir maišiau, kol gavosi vienalytė tešla.
Atskirai išplakiau kiaušinių baltymus ir atsargiai juos įmaišiau į tešlą.
Kepiau apie 50 min, kol visai iškepė. Iškepusį aušinau ant grotelių.
Iš citrinos sulčių ir cukraus pudros išmaišiau glajų, kuriuo apipyliau ataušusį pyragą, o viršų apibarsčiau aguonomis.

Skanaus!

24 komentarai:

  1. taip skaniai atrodo... ryt kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanaus! Tik naudokite kokybišką riešutų aliejų, nes jis labai turi įtakos pyrago skoniui. Originaliame recepte buvo siūlomas braziliškų riešutų aliejus, bet vietoj jo naudojau šaltai spaustą graikinių riešutų aliejų.

      Panaikinti
    2. nuostabiai skanus gavosi :) aš taip pat naudojau graikinių riešutų aliejų

      Panaikinti
    3. Labai džiaugiuosi, kad patiko :)

      Panaikinti
    4. Noreciau paklausti - o tas saltai spaustas aliejus yra nerafinuotas? Nes kaip suprantu, kaitinant saltai spaustus nerafinuotus aliejus iki tam tikros temperaturos jie skyla i tikrai negerus darinius... O stai neretam recepte (ne tik Jusu) randu juos kaip sudetine kepiniu keptu orkaiteje dali?

      Panaikinti
    5. Kiekvienas aliejus turi savo degimo temperatūra, graininių riešutų aliejaus 204, tai reiškia labiau jo kaitinti nerekomenduojama. Šis pyragas kepamas 180 laipsnių orkaitėje, taigi ribos neviršija. Apie aliejus visai įdomiai parašyta http://segebute.blogspot.com/2011/01/aliejai-ir-riebalai.html, nors kitur rašoma vėl kitaip. Pilnai pritariu, kad tokių aliejų aukštoje temperatūroje geriau nekaitinti.

      Panaikinti
    6. Dekui uz linka ir uz atsakyma!

      Panaikinti
  2. Nuotraukos tokios, kad norisi pyrago čia ir dabar... Burokėlius pyraguose "atradau" neseniai (tortą "Raudonas aksomas" su jais kepiau :) ) ir tikrai patiko, o čia dar riešutai su spanguolėmis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Raudonasis aksomas" labai gražiai žiūrisi. Šis pyragas labiau primena sočią ir aromatingą saldžią duonelę. Man labai patiko.

      Panaikinti
  3. Sezonine virtuve, yra tikrai mano vienas mylimiausiu blogu. Jis tiesiog dvelkia nuosirdumu. Nepazistu autores, bet atrodo, kad zmogus uz siu irasu yra toks pat nuosirdus ir nuostabus, ir atrodo prie arbatos puodelio tiek daug bendro atrastumem. O del receptu, tai tegu statistika uz save sneka - praeita savaite is sezonines virtuves blogo gaminau nei maziau, nei daugiau - 3 patiekalus (duona ir sriuba su Ausra ir dar po to knietiejo isbandyti paprastaji Sarlotes pyraga). Savaime suprantama, viskas labai skaniai isejo:).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūra, dėkui už gražius žodžius, sėdžiu dabar visa išraudus :) Džiaugiuosi, kad patinka mano aprašomi patiekalai, taigi, mūsų skoniai sutampa. Kaip gerai, kad maistas suartina žmones net ir gyvenančius skirtingose žemės pusėse. Sėkmės Tau!

      Panaikinti
  4. Oi, ačiū už gražius žodžius :)

    O kaip ta knyga? Turi abi dalis gal? Tender jau seniai mano wishlist'e yra įdėta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, nėr už ką :)
      O "Tender" mano skonio knyga, tiksliau 2 knygos, labai storos ir sunkios, dar nespėjau pilnai perskaityti. Galėčiau duoti pavartyti :)

      Panaikinti
    2. Kaip užstatą galiu duot pavartyt savo Hestoną :) Tiktų?

      Panaikinti
    3. Tai, aišku, kad tiktų :) Susirašom po Užgavėnių FB.

      Panaikinti
  5. Labai dėkoju, Rennie. Tikrai malonu. Ir nors savųjų mėgiamiausiųjų nesurašiau, tu tikrai esi tame sąraše, nuo pat savo pasirodymo pradžios. Lygiai taip pat kažkuo ir kažkodėl artima :) Linkiu dar daug "skanaus įkvėpimo" ir puikių receptų!
    Arbatiniai pyragai mano vieni mėgiamiausių, tik vat tas graikinių riešutų aliejus kepiniuose priduoda labai savito skonio, man kažkaip per intensyvus.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Ausrra, taigi simpatija abipusė :) Dėkui už palinkėjimus.
      Šiam pyragui tada beskonį aliejų bandyk naudoti pvz. vynuogių kauliukų. Šį pyragą kepiau du kartus, vieną su šaltai spaustu saulėgrąžų aliejumi, o kitą su graikinių riešutų aliejumi, pastarasis mano skoniui labiau patiko. Autoriaus rekomeduojamo braziliškų riešutų aliejaus neradau. Turėtų dar būt skanu su lazdynų riešutų arba abrikosų kauliukų aliejumi, nes jų irgi "Aliejaus" parduotuvėse būna.

      Panaikinti
    2. Jau žinau, su kokiu kepsiu, su kokosų aliejumi :)

      Panaikinti
  6. Rennie, man Taviškis tinklaraštis vienas jaukiausių šilčiausių ir profesionaliausių (jei taip galima sakyt, turiu uomeny, kad pasitikiu Tavo publikuojamais receptais 100 %) ! Jau rašiau Tau kartą, kad užsuku su malonumu ir skaitau mielą dzūkaitę ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Reda, už pasitikėjimą. Aš irgi tavo jaukųjį tinklaraštį skaitau, labai patinka tavo nuoširdumas. Tai ką gi, dzūkaitė dzūkaitę palaiko :)

      Panaikinti
  7. Nuostabus pyragas, Rennie! Tik aš jį gal labiau įvardinčiau kaip saldžią duonelę :) Ir sumažinau cukraus kiekį, nors ir sumažinus pasirodė labai saldus. Bet čia jau kaip kas mėgsta :) Labai patiko visiems ragavusiems. Ačiū, kad apsidalinai šiuo puikiu receptu! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad patiko :) O su cukrumi tai labai individualu, vieniems patinka saldžiau, kitiems atvirkščiai. Juk visuomet receptą galima pasikoreguoti pagal savo skonį :)

      Panaikinti