Rūgštynių sriuba man visad
asocijuojasi su pavasariu. Mano vaikystės namuose ji buvo dažnai
verdama ir greitai suvalgoma. Mėgstu ir aš rūgštynių sriubą,
tiksliau tradicinės rūgštynių sriubos skystąją dalį, nes
tirščius dažniausiai palieku lėkštėje. Jau nuo vaikystės man
niekaip neįtinka tie plaukiojantys sriuboje savo spalvą praradę
rūgštynių lapai. Tėvai barė, močiutė pirštu grūmojo, kad
negražu taip sriubą valgyti, bet taip mano skonio niekas ir
nepakeitė. Jau būdama suaugusi, pamėgau virti trintą rūgštynių
sriubą, kurios sudėtis ta pati kaip ir tradicinės - bulvės,
rūgštynės, kiaušinis, mėsos gabalėlis, tik pateikimas kitoks.
Šį kart sriubą valgėme su skrebučiais apteptais
dilgėlių-rūgštynių pesto, kurį gaminau dar prieš kelias
savaites, kai dilgėlės buvo jaunesnės.
6 sriubos lėkštėms:
- 600 g. bulvių
- 300 g. šviežių rūgštynių
- 1,5 l daržovių sultinio
- 2 lauro lapai
- druska, cukrus ir malti pipirai (pagal skonį)
Papuošimui:
- 1-2 kietai virti kiaušiniai
- 6 gabaliukai rūkytos šoninės
Skrebučiams:
- prancūziškos baguette
Rūgštynių-dilgėlių pestui:
- 50 g. nuplikytų dilgėlių lapelių (arba špinatų)
- 50 g. rūgštynių lapelių
- 50 g. skrudintų moliūgo sėklų
- 200 g. linų sėmenų aliejaus (tik šviežio ir neapkartusio)
- 3 skiltelės česnako
Sriubai, nuluptas bulves supjausčiau ir
sudėjau virti į sultinį. Per tą laiką nusiploviau ir
susipjausčiau rūgštynes. Kai bulvės išvirė, į puodą sudėjau
rūgštynes ir dar kelias minutes paviriau. Išėmiau lauro lapus, bulves su rūgštynėmis sutryniau iki vientisos masės bei pastačiau
puodą, kad dar kartą užvirtų, gardinau druska, maltais pipirais,
cukrumi. Jei sriuba gavosi per tiršta, galite ją praskiesti
sultiniu.
Keptuvėje pakepinau šoninės
gabalėlius ir susipjausčiau kiaušinius. Sriubą puošiau virtais
kiaušiniais ir apkeptu šoninės gabalėliu.
Visai pamiršau pridurti, kol virė
sriuba, pjaustytą baguette aptepiau rūgštynių-dilgėlių pesto ir
trumpai paskrudinau orkaitėje.
Pesto padažą buvau pasigaminusi iš
anksčiau, kai dar dilgėlės buvo jaunesnės, dabar vietoj jų
galite naudoti šviežius špinatus. Visus pestui skirtus produktus
sutriname elektrine trintuve, laikome šaldytuve ir suvalgome per
kokias dešimt dienų.
Skanios rūgštynių sriubos!
Atrodo puikiai ;)
AtsakytiPanaikintiDėkui, Laura!
PanaikintiMan labiau šis pesto sudomino ;p
AtsakytiPanaikintiMindaugai, man šis pesto irgi patiko :)
PanaikintiTikriausiai visi vaikai taip pat baidosi tiek rūgštynių, tiek burokėlių lapų, plaukiojančių sriuboje. Aš vaikystėje į rūgštynių sriubą pažiūrėti negalėdavau, dabar be jos gyventi negaliu :) Trinta tikrai, daug skaniau. O pesto improvizacijoms, turbūt, ribų nėra...
AtsakytiPanaikintiO aš pačią sriubą tai labai mėgstu, tik tų lapų ne, su burokeliais tai viskas normaliai, turbūt, esu dar toks peraugęs vaikas :) O dėl pesto, tai juk pas tave jų visa galybė, mane ypač taviškis su kiaulpienėmis sužavėjo :)
PanaikintiNiam, prisirinkau sodyboje rūgštynių ir iš tingėjimo visas užšaldžiau...gailiuosi, nes dabar jau rūgštynių "pievas" nupjovė ir tų mažų gražučių lapelių nebežėra...o Tu čia taip skaniai viską pateikiai:)))
AtsakytiPanaikintiTai gal dar atžels rūgštynės:) Mes tai ir birželį mėgstame rūgštiniauti :)
Panaikinti