2012 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Trinta rūgštynių sriuba

Rūgštynių sriuba man visad asocijuojasi su pavasariu. Mano vaikystės namuose ji buvo dažnai verdama ir greitai suvalgoma. Mėgstu ir aš rūgštynių sriubą, tiksliau tradicinės rūgštynių sriubos skystąją dalį, nes tirščius dažniausiai palieku lėkštėje. Jau nuo vaikystės man niekaip neįtinka tie plaukiojantys sriuboje savo spalvą praradę rūgštynių lapai. Tėvai barė, močiutė pirštu grūmojo, kad negražu taip sriubą valgyti, bet taip mano skonio niekas ir nepakeitė. Jau būdama suaugusi, pamėgau virti trintą rūgštynių sriubą, kurios sudėtis ta pati kaip ir tradicinės - bulvės, rūgštynės, kiaušinis, mėsos gabalėlis, tik pateikimas kitoks. Šį kart sriubą valgėme su skrebučiais apteptais dilgėlių-rūgštynių pesto, kurį gaminau dar prieš kelias savaites, kai dilgėlės buvo jaunesnės.


6 sriubos lėkštėms:
  • 600 g. bulvių
  • 300 g. šviežių rūgštynių
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • 2 lauro lapai
  • druska, cukrus ir malti pipirai (pagal skonį)
Papuošimui:
  • 1-2 kietai virti kiaušiniai
  • 6 gabaliukai rūkytos šoninės


Skrebučiams:
  • prancūziškos baguette
Rūgštynių-dilgėlių pestui:
  • 50 g. nuplikytų dilgėlių lapelių (arba špinatų)
  • 50 g. rūgštynių lapelių
  • 50 g. skrudintų moliūgo sėklų
  • 200 g. linų sėmenų aliejaus (tik šviežio ir neapkartusio)
  • 3 skiltelės česnako


Sriubai, nuluptas bulves supjausčiau ir sudėjau virti į sultinį. Per tą laiką nusiploviau ir susipjausčiau rūgštynes. Kai bulvės išvirė, į puodą sudėjau rūgštynes ir dar kelias minutes paviriau. Išėmiau lauro lapus, bulves su rūgštynėmis sutryniau iki vientisos masės bei pastačiau puodą, kad dar kartą užvirtų, gardinau druska, maltais pipirais, cukrumi. Jei sriuba gavosi per tiršta, galite ją praskiesti sultiniu.
Keptuvėje pakepinau šoninės gabalėlius ir susipjausčiau kiaušinius. Sriubą puošiau virtais kiaušiniais ir apkeptu šoninės gabalėliu.
Visai pamiršau pridurti, kol virė sriuba, pjaustytą baguette aptepiau rūgštynių-dilgėlių pesto ir trumpai paskrudinau orkaitėje.
Pesto padažą buvau pasigaminusi iš anksčiau, kai dar dilgėlės buvo jaunesnės, dabar vietoj jų galite naudoti šviežius špinatus. Visus pestui skirtus produktus sutriname elektrine trintuve, laikome šaldytuve ir suvalgome per kokias dešimt dienų.

Skanios rūgštynių sriubos!

8 komentarai:

  1. Tikriausiai visi vaikai taip pat baidosi tiek rūgštynių, tiek burokėlių lapų, plaukiojančių sriuboje. Aš vaikystėje į rūgštynių sriubą pažiūrėti negalėdavau, dabar be jos gyventi negaliu :) Trinta tikrai, daug skaniau. O pesto improvizacijoms, turbūt, ribų nėra...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš pačią sriubą tai labai mėgstu, tik tų lapų ne, su burokeliais tai viskas normaliai, turbūt, esu dar toks peraugęs vaikas :) O dėl pesto, tai juk pas tave jų visa galybė, mane ypač taviškis su kiaulpienėmis sužavėjo :)

      Panaikinti
  2. Niam, prisirinkau sodyboje rūgštynių ir iš tingėjimo visas užšaldžiau...gailiuosi, nes dabar jau rūgštynių "pievas" nupjovė ir tų mažų gražučių lapelių nebežėra...o Tu čia taip skaniai viską pateikiai:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai gal dar atžels rūgštynės:) Mes tai ir birželį mėgstame rūgštiniauti :)

      Panaikinti