Pagaliau ir į mano virtuvę atkeliavo
ilgai laukti rabarbarai. Kaip mano sūnus pasakė „visus metus
laukiau, kad galėčiau paragauti rabarbarų pyrago“. Jis labiausiai laukė
jau pernai metais pamėgto rabarbarų pyrago su baltymų kepure,
bet man labiau knietėjo išbandyti naują pyrago receptą iš Nigel Slater knygos "Tender".
Šis pyragas ypatingas tuo, kad
rabarbarai jam kepami atskirai orkaitėje ir gerai nuvarvinami. Taip
ruošiant rabarbarų įdarą, pyragas gaunasi ne toks drėgnas,
tvirtesnis ir gerai pjaustosi. Nuvarvėjusį nuo rabarbarų sirupą
patariama panaudoti, kaip padažą prie pyrago. Šiam pyragui su
rabarbarais geltonumo ir trapumo suteikia kukurūzų kruopos, o
cinamonas jį praturtina kvapnumu. Galima sakyti, kad tai kiek kitoks
trupininis rabarbarų pyragas. Mano sūnui jis tikrai patiko, bet
visgi paminėjo, kad tas su baltymų kepure,
jam buvo kiek skanesnis.
Įdarui:
- 500 g. rabarbarų
- 50 g. rudojo cukraus
- 4 v.š. vandens
Pyragui:
- 125 g. kukurūzų kruopų (polentos)
- 200 g. kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. cinamono
- 150 g. rudojo cukraus
- 150 g. sviesto
- 1 didelis kiaušinis
- 4 v.š. pieno
- 1 v.š. rudojo cukraus (apibarstymui)
Rabarbarus nuploviau, nulupau ir
supjausčiau nedideliais gabaliukais. Įkaitinau orkaitę iki 180
laipsnių. Kepimo indą išklojau kepimo popieriumi ir pabėriau
rabarbarus, kuriuos apibarsčiau cukrumi ir apipyliau vandeniu.
Rabarbarus kepiau orkaitėje apie pusvalandį retsykiais pamaišydama,
kol jie suminkštėjo, išskyrė sultis, bet neištižo. Iškepusius
rabarbarus sudėjau nuvarvėjimui į rėtį.
Nuvarvėjusį nuo rabarbarų ir kepimo
inde susikaupusį sirupą supyliau į indelį, jį panaudosiu, kaip
padažą prie iškepusio pyrago.
Virtuviniame kombaine sumaišiau
kukurūzų kruopas, miltus, cukrų, kepimo miltelius ir cinamoną,
sudėjau gabaliukais pjaustytą sviestą ir išsukau iki trupinių
masės.
Į trupinius įmušiau kiaušinį ir
supyliau pieną, lengvai išsukau, tešla gavosi panaši į drėgnus
trupinius.
Pyrago formą išklojau kepimo
popieriumi ir sukrėčiau 2/3 trupinių masės, kurią vienodai
šaukštu suplojau formoje, kad neliktų skylučių.
Ant tešlos pagrindo paskleidžiau
nuvarvintus rabarbarus, o ant jų trupinau likusią tešlą. Pyrago
viršų apibarsčiau cukrumi.
Pyragą kepiau 45 minutes įkaitintoje 180
laipsnių orkaitėje, pjausčiau jau praaušusį.
Rabarbarų pyragą valgėme užsipildami sirupu. Prie pyrago ir
rabarbarų sirupo labai būtų tikę vaniliniai ledai, bet kuo
skaniausiai susivalgė ir be jų.
Skanių rabarbarų!
o kaži, jei tik polentą naudot? labai norėčiau išmėgint rabarbarų įmest į va tokį: http://duonosirzaidimu.wordpress.com/2011/03/26/auksinis-kukuruzu-kruopu-pyragas/ visai be miltų, man labai skanus. vietoj razinų gal visai nainainai būtų, kaip manai :)
AtsakytiPanaikinti(aš dar be pietų, o po maistblogius landžioju, uch)
Jurgita, tokie nuvarvinti rabarbarai ir taviškiui su polenta turėtų tikti, mačiau jį, man labai skaniai pasirodė. Aš irgi kartais vietoj pietų po maistblogius naršau, bet tada vakarienę suvalgau ir už pietus :)
PanaikintiKaip tik turiu parsivežusi rabarbarų ir galvoju, kokį pyragą išsikepti savaitgalio pusryčiams, šitas atrodo viliojančiai :)
AtsakytiPanaikintiSimona, jis savo traškumu primena trupininį pyragą, o be to nėra labai drėgnas, man patiko :)
PanaikintiTrupininis - mano vaikystės nostalgija :) Jau kokios tris kartus nužiūrinėjau nuotraukas - tikriausiai tai faktas, kad reikia išsikepti, kol rabarbarai ant manęs nesupyko :)
AtsakytiPanaikintiPabandyk, Simona, ir parašyk kaip patiko :) Dar skaniau jį pateikti su vaniliniais ledais.
PanaikintiBandžiau, labai patiko ( dar vanilinio padažo šalia padariau), žadu daryt ir dar kartą. Tik vienas bet - kukurūzų kruopos stipriai jautėsi, traškėjo tarp dantų. Gal ką blogai padariau... O tai jas taip paprastai suberti tereikia?
AtsakytiPanaikintiGreičiausiai naudojote lietuviškas kukurūzų kruopas (jos stambesnės), o ne polentą (jos smulkesnės). Aš pyragą kepiau du kartus, su itališka polenta kruopyčių beveik nesijautė, tik traškumas, o vat su lietuviškomis kukurūzų kruopomis, gavosi taipat kaip jums, labiau jautėsi kruopytės viršutiniame tešlos sluoksnyje. Kažkodėl lietuvoje pakuotos (Skanėjos) kukurūzų kruopos yra stambesnės nei tikroji itališka polenta.
Panaikinti