Ir kas galėtų ginčytis, kad
populiariausias šiltojo sezono patiekalas Lietuvoje yra kiaulienos
šašlykas? Artėjant savaitgaliui vieni skuba iš turgaus namo
marinuoti mėsos, kiti jau su prekybos centruose marinuotais šašlykų
kibiriukais lekia tiesiai prie ežero. O savaitgalio vakarais
rūkstantis kepsninės dūmas kutena nosį, tokiu pažįstamu ir
seiles tekinančiu kepamų šašlykų kvapu, ne vienam tautiečiui ir
ne vienoje sodo bendrijoje, sodyboje, pamiškėje, paežerėje ar
paupyje. Beveik kiekvienas lietuvis tikrai turėtų ką pasakyti apie
šašlyko marinavimą, kepimą ar mėgstamus mėsos prieskonius.
Turbūt niekad ir nebūčiau išdrįsusi
rašyti apie tokį visuotinai populiarų kiaulienos sprandinės
šašlyką, jei ne keli įvykiai.
Pirmiausiai, prieš savaitę kartu
su kolegomis maisto tinklaraštininkais buvau pakviesta į gruzinų
restoraną Genacvale, kur vyko Borjomi
mineralinio vandens atstovų surengtas gruziniškų patiekalų
degustavimas. Vaišių ten buvo daug ir įvairių, bet šašlykas
visiems padarė didžiausią įspūdį, jis buvo traškus iš viršaus
ir sultingas viduje, tiesiog tirpte tirpo burnoje. Išsiklausinėjus
Genacvale restorano šeimininko Davido, paaiškėjo, kad šašlykas
buvo pagamintas iš kiaulienos sprandinės ir trumpai marinuotas
baltame sausame vyne su kvapniaisiais pipirais ir lauro lapais. Jis
dar pridūrė, kad marinavimas marinavimu, bet svarbiausias dalykas
yra kokybiška mėsa ir geras jos iškepimas. Suintrigavo jis mane su
tuo šašlyku, sumaniau ir aš iškepti panašų arba bent jau ne
prastesnį savo kepsninėje.
Visų antra, visai neseniai gavau dovanų
nuostabią Steven Raichlen knygą „Barbekiu. Mėsos, žuvies, daržovių patiekalai, desertai",
tai tikra kepsnių biblija ir parankinė knyga kiekvienam maisto ant
laužo mėgėjui. Labai ja džiaugiuosi.
Taigi, susiradau knygoje šašlykų
receptą, prisiminiau ką apie šašlykus sakė Genacvale restorano
šeimininkas ir pradėjau kepti savo tobulus šašlykus.
5 šašlykų iešmams prireiks:
- 1 kg kiaulienos sprandinės (pakankamai riebios)
Marinavimui:
- 1 taurės sauso balto vyno
- 1-2 a.š. maltų įvairių pipirų mišinio (pagal skonį)
- 3-4 džiovintų lauro lapų
- 0,5 a.š. druskos
Keptoms daržovėms:
- 3 vnt. geltonųjų svogūnų galvučių
- 3 vnt. mėlynųjų svogūnų galvučių
Šašlykų aptepimui kepant:
- 6-7 v.š. vynuogių kauliukų aliejaus (ar kito neutralaus skonio aliejaus)
Svarbiausias dalykas norint iškepti
tobulą šašlyką yra šviežia ir gera mėsa. Nuplautą kiaulienos
sprandinę supjausčiau 3 cm dydžio gabalėliais.
Supjaustytą mėsą užpyliau taure
sauso balto vyno bei skaninau pipirų mišiniu ir lauro lapais.
Druskos į marinuojamą mėsą geriau visai nedėti, nes ji ištraukia
drėgmę, arba jos dėti visai nedaug, tik dėl skonio balanso. Mėsą
marinavau 1,5-2 val., labai ilgai marinuoti nepatartina.
Svogūnų galvutes supjausčiau į 8
dalis. Ant iešmų pakaitomis su mėsa vėriau skirtingų spalvų
svogūnų gabalėlius.
Kepsninės groteles patepiau aliejumi.
Užkaičiau labai kaitrias anglis (apie 230-340 oC).
Šašlykus kepiau ant labai kaitrių
žarijų apie 2-4 min., kol mėsa apskrudo ir tapo traški, tada
apverčiau ant kitos pusės. Šiame etape nereikia mėsos pastoviai
vartyti, o apversti ją ant kitos pusės tik tada, kai ji pakankamai
apskrus. Apkepusią mėsos pusę teptuku aptepiau aliejumi. Mėsos
apskrudinimas aukštoje temperatūroje padaro šašlyką traškiu ir
sultingu, nes užsidėjusi traški plutelė neleidžia mėsai
prarasti natūralios drėgmės.
Kai mėsa jau buvo pakankamai
apskrudusi, dar 6-8 min. ją kepiau ant vidutinio kaitrumo anglių
(apie 200 oC), kol visiškai iškepė, vis karts nuo karto patepdama mėsą aliejumi.
Taip greitai ir ant aukštos
temperatūros iškepta mėsa būna traški ir išlieka sultinga bei
neišsausėjusi. Kepti svogūnai mėsai suteikė saldumo. Valgėme
šašlyką, kaip ir priklauso, pagal senas geras tradicijas su biriai
virtais ryžiais, šviežiais svogūnų laiškais ir kokybišku
pomidorų padažu. Prie kepsnių mėgavomės tuo pačiu, sausu baltu
vynu, kuriame ir marinavau mėsą bei Borjomi mineraliniu vandeniu.
Skanių šašlykų!
Laba diena,
AtsakytiPanaikintinorėtųsi daugiau dėmesio rašybai...Prisipažinsiu, visai nežinau, ar paskelbus tekstą dar galima jį taisyti... Tačiau, atsiprašau autorės ir kitų skaitytojų-komentatorių, kuriems šis komentaras gali ir nepatikti, bet man "rūgstantis kepsninės dūmas" akis vis dėlto bado...
Pagarbiai,
Gėda pelėda man, kad klaidų privėliau :) Ačiū už pastabumą, jau pataisiau.
AtsakytiPanaikinti