2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Pusryčių salotos su ridikėliais

Pavasaris ir salotos (kaip patiekalas) yra du neatsiejami dalykai. Jau nuo ankstyvojo pavasario visos ponios ir panelės, susirūpina savo išoriniu „aš“ ir pradeda laikytis salotų dietos. Vyrams toks pavasarinis maitinimosi būdas visai nesuprantamas. Man jis irgi nesuprantamas, bet tik iki to laiko, kai pradeda dygti pirmieji ridikėliai. Šiuo metų laiku salotas su ridikėliais galėčiau valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Šiemet dažnai gaminu bulvių-ridikėlių salotas, kurios man atstoja sočią vakarienę, o tai pat ridikėlių-makaronų-sūrio salotas, kurias labiausiai mėgstu ruošti priešpiečiams. Dažniausiai (bent jau mano šeimoje) salotos valgomos per pietus ir vakarienę, bet šios salotos, tai sočių pusryčių variacija.


2 asmenims:
  • 100 g. šviežių rūgštynių lapų
  • 100 g. šviežių špinatų lapų
  • ryšelio ridikėlių
  • kelių svogūnų laiškų
  • 6 riekių rūkytos šoninės arba riebaus kumpio
  • 2 kiaušinių


Padažui:
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a.š. grūdėtųjų garstyčių
  • 1 a.š. medaus
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų


Šias salotas galima pasigaminti taip pat greitai, kaip ir bet kurias kitas, tik reikia laikytis tam tikro darbų eiliškumo, jeigu norisi jas pateikti dar šiltas.
Pirmiausiai į lėkštes susiklojau švarius špinatų ir rūgštynių lapus, o ant jų ketvirčiais pjausčiau švarius ridikėlius.
Kai daržovės jau gulėjo lėkštėje iš padažui skirtų produktų stiklainyje susiplakiau padažą.
Dabar atėjo eilė kiaušiniui ir šoninei. Puode užviriau vandenį su šaukštu acto bei tuo pačiu metu užkaičiau keptuvę. Keptuvėje apkepiau šoninės gabaliukus tol, kol jie pradėjo riestis, o į puodą su vandeniu atsargiai po vieną įmušiau kiaušinius, kaip tai teisingai padaryti galite pamatyti čia. Kiaušiniai turi virti kelias minutes, kol baltymas sutvirtės, o trynys išliks dar skystas. 
Apkepusius šoninės gabaliukus guldžiau šalia ridikėlių, o per vidurį atsargiai uždėjau virtą be lukštų kiaušinį.
Salotų viršų apibarsčiau kapotais svogūnų laiškais ir apliejau jau pagamintu padažu.
Kol kiaušinis ir šoninė dar karšti skubėkite salotas tiekti į stalą. Mes salotas valgėme su duonos lazdelėmis, kuriomis buvo smagu pasidažyti į skystą kiaušinio trynį.

Skanių ir sočių pavasario pusryčių!

10 komentarų:

  1. Salotos pusryčiams gėrsis, ypač pavasarį, o vat keptas kiaušinis su jom, geras darbo dienos užtaisa, vyriškai pusei, man jau būtų per daug :) Ren, nuotraukos SAKANIOS nerealiai !!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vika! O man vieną kiaušinį pusryčiams suvalgyti, tai niekų darbas, mėgstu sočius pusryčius, o ypač savaitgaliais :)

      Panaikinti
  2. Sekmadienio pusryčiams labai tiks. Mmmm...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, vėlyviems savaitgalio pusryčiams šios salotos pats tas!

      Panaikinti
  3. Liuks salotos! Einu ir aš dabar padaryt tą niekų darbą...suvalgyti pusryčiams kiaušinį su salotomis!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks čia gėris!!!;) Būtinai gaminsiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie, ar kiaušinius po vieną ruošei, ar visus vienu kartu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi viriau nedideliame puode tai kiekvieną kiaušinį viriau atskirai.

      Panaikinti