Be ilgų kalbų ir įžangų skubu
pasidalinti puikia idėja, kaip skaniai kepsninėje išsikepti
vištieną, gal šį savaitgalį dar spėsite ją išbandyti.
Receptą
suradau knygoje „Barbekiu. Mėsos, žuvies, daržovių patiekalai, desertai“,
kurioje siūloma vištienos vėrinukus kepti, kaip tailandietiškus satė, su kokoso pienu,
citrinžolėmis, kalendromis ir tolimųjų rytų prieskoniais. Aš
receptą kiek adaptavau, pagal vietinius produktus, bet vėrinukų
išvaizda ir idėja išliko ta pati. Tokie vėrinukai - puikus iškylų
maistas, nes jiems visiškai nereikia lėkščių ir įrankių, tai
kelių kąsnių ant laužo keptos užkandėlės. Jos labai skanios,
aromatingos ir įspūdingos. Prie vėrinukų dar iškepiau marinuotų
svogūnų laiškų, kuriuos galėčiau tituluoti, šio pavasario
atradimu, nes jų salsvas šviežias skonis iš tiesų puikus. Visą
tą gėrį valgėme su duonos skrebučiais ir jogurtiniu padažu.
Norintiems pasigaminti tikrų tailandietiškų satė kepsniukų,
skliausteliuose pateikiu ir originalias patiekalo sudėtines dalis.
20 vištienos vėrinukų:
- 500 g. vištų krūtinėlių vidinių išpjovėlių
- 1 v.š. cukraus (recepte – 2 v.š)
- 2 a.š. kario ( recepte - kalendros, ciberžolės, juodieji pipirai)
- 200 ml. riebios grietinėlės (recepte - nesaldintas kokosų pienas)
- ryšelis šviežių krapų (recepte - citrinžolė, česnakai, aitrioji paprika)
- 2 v.š. citrinos sulčių (recepte - žaliųjų citrinų sultys)
- žiupsnelis druskos (recepte – sojos padažas)
- laiškinių svogūnų papuošimui (recepte – šviežių kalendrų)
Keptiems svogūnų laiškams:
- ryšelio stambių svogūnų laiškų
- 2 v.š. balzaminio acto
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. grūstų pipirų mišinio
- 1 a.š. medaus
- žiupsnelis druskos
Keptai duonai:
- prancūziškos baguette
- rūgštynių pesto
Pirmiausiai bambukinius iešmelius
užmerkiau valandai vandenyje.
Vištienos krūtinėlių vidines
išpjovėles perpjoviau išilgai pusiau ir pašalinau ilgą baltą
sausgyslę, einančią per visą krūtinėlę. Tai ilgiausiai laiko
užimantis procesas, bet į darbo pabaigą jau įgudau ir dirbosi
sparčiau.
Iš riebios grietinėlės, cukraus su
druska, kario, kapotų krapų ir citrinos sulčių pagaminau
marinatą, kuriuo užpyliau išdarinėtas išpjovėles ir palikau
valandai marinuotis šaldytuve.
Kol vištiena marinavosi vyras užkaitė
anglis, o aš užmarinavau svogūnų laiškus. Iš medaus, acto,
aliejaus ir pipirų pagaminau padažą, kuriuo suliejau švarius
svogūnų laiškus ir palikau marinuotis pusvalandžiui.
Susipjausčiau ir aptepiau pesto padažu
duonos riekeles.
Vištienos gabaliukus išilgai moviau
ant išmirkusių sausų iešmelių. Prieš juos kepdama švarias
kepimo groteles ištepiau aliejumi.
Vėrinukus kepiau ant labai kaitrių
anglių apie 1-2 min iš abiejų pusių. Po bambukiniais iešmeliais
buvau pakišusi aliuminio foliją, kad jie neapdegtų ir būtų
patogiau vartyti. Tiek pat laiko kepė ir svogūnų laiškai bei
duonos skrebučiai. Iškepusią vištieną apibarsčiau kapotais
svogūnų laiškais.
Valgėme juos stovėdami, kaip „gatvės
maistą“, nes šiam patiekalui nereikia nei įrankių, nei lėkščių,
buvo be galo skanu. Grietinėlė neleido vištienai išsausėti, o
karis ir cukrus suteikė salsvo pikantiškumo. Labai rekomenduoju!
Skanių laužo malonumų!
puikus receptas!
AtsakytiPanaikintias marinuoju jorugte, kefyre ar piene (pvz. kiauliena) - super skaniai gaunasi, mesa neissausejus ir sultinga!
verinukai atrodo nuostabiai!
grazaus savaitgalio!
Dėkui, Neringa, savaitgalis buvo puikus. O su pienu ir kiauliena tai nustebinai, niekad nebuvau taip marinavusi :)
PanaikintiKaip grazu ir kaip skanu... Isbandysiu pagal originalu recepta, nes atrodo, kad turetu labai gerai gautis. Kaip tik vakar isigijom didziuli grili, tai tavo patarimai labai laiku:) Laukia ilga vasara, pilna kepsnines malonumu:)
AtsakytiPanaikintiTikiuosi, Nida, tau patiks :) Sveikinu su nauju griliu ir linkiu skanios vasaros!
PanaikintiNuostabiai atrodo! Dekui uz verinuku/ saslyku receptus, as vis renkuosi ideju ir nuvaziavus i Lietuva, planuoju kas vakara sode kepti! :D
AtsakytiPanaikintiAčiū! Jolita, šiuos vėrinukus labai rekomeduoju išbandyti.
PanaikintiKoks viliojantis naujas derinys - kokosų piene (dievinu jį!) marinuota vištiena su marinuotais svogūnų laiškais! Labai knieti kuo greičiau išbandyti. Ypač kai šaldytuve išsirikiavę laukia visi originaliam recepte minėti ingredientai ir didžiulis pundas stambių svogūnų laiškų. :)
AtsakytiPanaikintiP.S. Sulaukusi "antrojo" dilgėlyčių derliaus, vakar gaminau risotto su jomis. Tiesa, vietoj briedžiukų naudojau ruduosius pievagrybius. Šeimynai labai tiko ir patiko!
Ačiū, Rennie, už originalias idėjas ir receptus!
Edita, skanių vėrinukų! Labai džiugu girdėti, kad šeimynai patiko risotto, tikiuosi, ir vėrinukai patiks :)
Panaikintinuostabu! nuotraukų grožis neišpasakytas, labai labai skaniai atrodo ;)
AtsakytiPanaikintiOditėle :)
PanaikintiAš irgi tą knygą vartydama varvinu seiles. Gaila, kad iki atostogų toli, o mieste kepsninės neturiu
AtsakytiPanaikintiIndre, ši knyga tikras lobynas, joje tiek gerų patarimų ir receptų. Tikiuosi šią vasarą ne mažai jų išbandyti :)
PanaikintiIr aš į tos knygos receptus žiūrėdama varvinu seilę ir laukiu atostogų, kur bus kepsninė :)
AtsakytiPanaikintiTikiuosi, atostogos ateis greitai :)
PanaikintiSveiki, nusprendėm pabandyt, nes galima greit pamarinuoti, o kai orai staigiai kaitaliojasi, tai paprastus šašlykus kol sumarinuosi, tai ir lietus prasidės. :) Tik truputį sutrikdė, nes kur sudedamosios dalys, parašyta grietinė, o aprašyme - dukart grietinėlė, tai ko gero, ir pagal nuojautą, turėtų būti grietinėlė?
AtsakytiPanaikintiDėkui, tikrai, kad turi būti greininėlė, bėgu pataisysiu :)
PanaikintiLabai skanu, bandėm ir labai patiko skonis, išvaizda ir tai kad išsimarinuoja per tą laiką kol kūrenasi ugnis. Svarstau pirkti Barbekiu knygą :)
AtsakytiPanaikintiAsta, džiaugiuosi, kad patiko :) O minėtoje knygoje tikrai labai daug gerų receptų.
Panaikinti