Buvau kiek pradingusi. Viešėjau
Londone, o tiksliau palaikiau savo Mieliausiąjį, kuris šiemet bėgo
Londono maratone.
Tikėjausi, kad Londone bus šilta, bet kur tau, pasitiko tikras
britiškas oras, o tik parskridus namo, taip atšilo, kad į
kompiuterio pusę net pažvelgti nesinorėjo. Apie Londoną parašysiu
kiek vėliau, kai atšals orai (pranašauja jau kitą savaitę). O
dabar, kol saulė dar tokia skaisti, mėgaujuosi ankstyvais rytiniais
pasivaikščiojimais po Vingio parką, kuris su kiekviena diena vis
žalesnis ir gyvesnis. Ketvirtadieniais, išsitraukusi savo dviratį
su pintu krepšiu, minu per miestą į Tymo turgų pirmųjų žalumynų
bei ridikėlių. Važiuodama Neries paupiu sutikau iš upės
išlindusį bebrą, kuris nekreipdamas dėmesio į jį stebinčius
žmones, ramiai sau rupšnojo žalius upės augalus, visai šalia
Žaliojo tilto. Tokiu oru mieste atgyja užslėpti vaikystės norai
ir taip labai norisi šaltų ledų bei gaivaus limonado.
Bet šį kart ne apie ledus ir
limonadą, o apie briedžiukus (grybus). Visą žiemą skaitinėjau receptus: briedžiukai su
šparagais, briedžiukai su špinatais, briedžiukai su ... (žinote,
kaip būna, kai žiemą norisi kažko pavasariško ir atvirkščiai)
bei vis galvojau, kur gi man jų pasigrybavus, mat Dzūkijos
pušynuose jie neauga, o mėgsta lapuočių miškus ir drėgmę.
Londono Borough turguje jie
parduodami kaip pavasarinė šviežiena ir delikatesas, tokie gražūs
su skylėtomis kepuraitėmis.
Jau pargrįžusi namo puoliau jų
ieškoti turguje, bet kur tau, ir pas grybautojus kelyje
Vilnius-Druskininkai, jų nebuvo, tik bobausiai.
Dešinėje - briedžiukas, kairėje - bobausis |
Galvojau, kad jau ir
šį pavasarį jų neparagausiu, o visai šalia savo vasarnamio, sode
prie senų medžių, išėjusi dilgėliauti aptikau gausią
briedžiukų šeimyną, nei daug, nei mažai, visus devynis, kurie
svėrė viso labo 50 gramų, bet mano džiaugsmui nebuvo lygių,
būtent tiek jų man ir pakako, kad išvirčiau daugiaryžį su
briedžiukais ir šalia jų augusiomis dilgėlėmis.
2 asmenims:
- 50 g. šviežių briedžiukų
- 50 g. jaunų dilgėlių
- 50 g. laiškinių svogūnų
- 50 g. tarkuoto sūrio „Džiugas“
- 1 st. daugiaryžiui skirtų ryžių (naudojau carnaroli)
- 1 st. šviesaus alaus
- 3 st. daržovių sultinio
- maltų juodųjų pipirų
- sviesto (kepimui)
Pirmiausiai nuploviau dilgėles ir jas
nuplikiau verdančiu vandeniu.
Švarius briedžiukus ir laiškinius
svogūnus supjausčiau. Keptuvėje ant sviesto pakepiau svogūnus, o
po to ir briedžiukus, kol jie lengvai apkepė, apibarsčiau maltais pipirais.
Tada bėriau ryžius ir kartu kiek
pakepiau, kol tapo skaidrūs, supyliau alų ir leidau jam verdant
nugaruoti.
Kai ryžiai sugėrė alų įpyliau
stiklinę daržovių sultinio, kai ir jį sugėrė dar vieną, o po
to dar vieną. Daugiaryžį viriau ant žemos temperatūros nuolat
maišydama mediniu šaukštu.
Kai supyliau paskutinę stiklinę
sultinio kartu sudėjau ir pjaustytas dilgėles.
Daugiaryžiui sugėrus visą sultinį
ir tapus kreminės konsistencijos į jį įmaišiau tarkuotą sūrį
bei iš karto tiekiau valgyti, prieš tai kiek apibarsčiusi
šviežiais svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu. Valgėme jį užsigerdami tuo pačiu alumi, kurį naudojau ir jį gamindama.
Šis daugiaryžis išvirė per 20-25
min, ryžiai buvo kreminiai, bet nesukritę, viduje kiek kietoki.
Alus jam suteikė vos jaučiamo kartumo, o grybai ir dilgėlės
pavasarinės gaivos.
Įkvėpimo sėmiausi iš čia ir iš čia.
Įkvėpimo sėmiausi iš čia ir iš čia.
Skanaus pavasario!
Renata, dievinu risotto, o šis ypač domina.. nu bet suerzinai, nes gi pas mane Žirmūnuose po balkonu neauga:((( kur dar jų gauti??? Geras receptas! ;)
AtsakytiPanaikintiMindaugai, aš irgi maniau, kad pas mane kieme jie neauga, bet pasirodo galima rasti :) Nekantraudama laukiu savaitgalio, nes ir vėl važiuosiu ieškoti, jei daug rasiu, būtinai su tavimi pasidalinsiu :)
Panaikintikaip gaiviai pavasariškai tavo rizotas atrodo... rankos tiesias ragaut :)
AtsakytiPanaikintimatau, kad ir į borough market užšokai :) ir kaip? lauksiu įspūdžių, jei nutarsi pasidalint :)
Labai patiko man Borough market :) ir į tavo rekomenduotą senų knygų turgų po tiltu užsukau, net knygą apie Viktorijos laikų virtuvę ir valgius nusipirkau :) Tikiuosi, kitą savaitę pasidalinsiu įspūdžiais apie Londoną.
PanaikintiO kaip faina, briežiukų nesu ragavusi, bet bobausiams jaučiu didelį ilgesį (o briežiukai skoniu nepanašūs į bobausius?), prisimenu juos tik iš vaikystės, nes tik tada teko juos ragauti, bet prisiminimai puikūs ir nostalgiški, gal pavyks šiemet jų paragauti...
AtsakytiPanaikintiSveika Reda, bobausiai Dzūkijoje tai labai jau populiarūs, tik kadangi jie kiek nuodingi reikia virti 3 kartus, o briedžiukai visiškai "nekalti", galima, kaip voveraites iš karto keptuvėje čirškinti :) Man briedžiukai labiau patinka, nes nėra tiek kartų nuvirti ir labiau miško aromatą išlaiko. Girdėjau, kad tu dabar Druskininkuose gyveni? Aš visą birželį irgi ten būsiu, gal reikės kada susibėgti?
PanaikintiNa vat, tu man pavydi meškinio česnako, o aš tau briedžiukų :) Pas mus net nekvepia tokiais grybais.. Tokiais grožiuosi tik iš nuotraukų. O pagal tavo šių grybų augimviečių apibūdinimą tokiuose miškuose turėtų slėptis ir meškų česnakai :)
AtsakytiPanaikintiMatai, Aušra, aš briedžiukus ne miške, o savo pievoje radau prie seno klevo, tai vyrui neleidau toje vietoje net žolės pjauti, šiandien vėl važiuosiu ieškoti. Tą vietą turime jau aštunti metai ir tik šiemet aš tuos grybus užtikau :) O meškinio česnako dar pabandysiu Vilniuje Kalvarijų turguje paieškoti :)
PanaikintiNuostabus įrašas. Būtent dėl tokių įrašų ir receptų man Sezoninė Virtuvė yra TAIP prie širdies. Einu ieškot dilgėlių.
AtsakytiPanaikintiDėkui, Jūrate, įkvepia mane toks pavasaris su savo gamtos gėrybėmis :) Ačiū, Tau kad skaitai!
PanaikintiNerealu! Eisiu šeštadienį į turgų briedžiukų ieškot - gal bus ir pas mus :)
AtsakytiPanaikintiRūta, tikiuosi kad rasi :)
PanaikintiOi kaip skaniai atrodo. Man tie briežiukai tokie mistiniai irgi jų niekur nerandu :(, o taip norėtųsi jų paragaut
AtsakytiPanaikintiVioleta, aš jų irgi tik tą vieną savaitgalį ir teradau, greičiausiai, šį pavasarį jau jų nebeparagausiu.
Panaikinti