2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Daugiaryžis su briedžiukais ir dilgėlėmis

Buvau kiek pradingusi. Viešėjau Londone, o tiksliau palaikiau savo Mieliausiąjį, kuris šiemet bėgo Londono maratone. Tikėjausi, kad Londone bus šilta, bet kur tau, pasitiko tikras britiškas oras, o tik parskridus namo, taip atšilo, kad į kompiuterio pusę net pažvelgti nesinorėjo. Apie Londoną parašysiu kiek vėliau, kai atšals orai (pranašauja jau kitą savaitę). O dabar, kol saulė dar tokia skaisti, mėgaujuosi ankstyvais rytiniais pasivaikščiojimais po Vingio parką, kuris su kiekviena diena vis žalesnis ir gyvesnis. Ketvirtadieniais, išsitraukusi savo dviratį su pintu krepšiu, minu per miestą į Tymo turgų pirmųjų žalumynų bei ridikėlių. Važiuodama Neries paupiu sutikau iš upės išlindusį bebrą, kuris nekreipdamas dėmesio į jį stebinčius žmones, ramiai sau rupšnojo žalius upės augalus, visai šalia Žaliojo tilto. Tokiu oru mieste atgyja užslėpti vaikystės norai ir taip labai norisi šaltų ledų bei gaivaus limonado.


Bet šį kart ne apie ledus ir limonadą, o apie briedžiukus (grybus). Visą žiemą skaitinėjau receptus: briedžiukai su šparagais, briedžiukai su špinatais, briedžiukai su ... (žinote, kaip būna, kai žiemą norisi kažko pavasariško ir atvirkščiai) bei vis galvojau, kur gi man jų pasigrybavus, mat Dzūkijos pušynuose jie neauga, o mėgsta lapuočių miškus ir drėgmę. Londono Borough turguje jie parduodami kaip pavasarinė šviežiena ir delikatesas, tokie gražūs su skylėtomis kepuraitėmis.


Jau pargrįžusi namo puoliau jų ieškoti turguje, bet kur tau, ir pas grybautojus kelyje Vilnius-Druskininkai, jų nebuvo, tik bobausiai. 

Dešinėje - briedžiukas, kairėje - bobausis
Galvojau, kad jau ir šį pavasarį jų neparagausiu, o visai šalia savo vasarnamio, sode prie senų medžių, išėjusi dilgėliauti aptikau gausią briedžiukų šeimyną, nei daug, nei mažai, visus devynis, kurie svėrė viso labo 50 gramų, bet mano džiaugsmui nebuvo lygių, būtent tiek jų man ir pakako, kad išvirčiau daugiaryžį su briedžiukais ir šalia jų augusiomis dilgėlėmis.


2 asmenims:
  • 50 g. šviežių briedžiukų
  • 50 g. jaunų dilgėlių
  • 50 g. laiškinių svogūnų
  • 50 g. tarkuoto sūrio „Džiugas“
  • 1 st. daugiaryžiui skirtų ryžių (naudojau carnaroli)
  • 1 st. šviesaus alaus
  • 3 st. daržovių sultinio
  • maltų juodųjų pipirų
  • sviesto (kepimui)


Pirmiausiai nuploviau dilgėles ir jas nuplikiau verdančiu vandeniu.
Švarius briedžiukus ir laiškinius svogūnus supjausčiau. Keptuvėje ant sviesto pakepiau svogūnus, o po to ir briedžiukus, kol jie lengvai apkepė, apibarsčiau maltais pipirais. 
Tada bėriau ryžius ir kartu kiek pakepiau, kol tapo skaidrūs, supyliau alų ir leidau jam verdant nugaruoti.
Kai ryžiai sugėrė alų įpyliau stiklinę daržovių sultinio, kai ir jį sugėrė dar vieną, o po to dar vieną. Daugiaryžį viriau ant žemos temperatūros nuolat maišydama mediniu šaukštu.
Kai supyliau paskutinę stiklinę sultinio kartu sudėjau ir pjaustytas dilgėles.
Daugiaryžiui sugėrus visą sultinį ir tapus kreminės konsistencijos į jį įmaišiau tarkuotą sūrį bei iš karto tiekiau valgyti, prieš tai kiek apibarsčiusi šviežiais svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu. Valgėme jį užsigerdami tuo pačiu alumi, kurį naudojau ir jį gamindama. 


Šis daugiaryžis išvirė per 20-25 min, ryžiai buvo kreminiai, bet nesukritę, viduje kiek kietoki. Alus jam suteikė vos jaučiamo kartumo, o grybai ir dilgėlės pavasarinės gaivos.


Įkvėpimo sėmiausi iš čia ir iš čia.

Skanaus pavasario!

14 komentarų:

  1. Renata, dievinu risotto, o šis ypač domina.. nu bet suerzinai, nes gi pas mane Žirmūnuose po balkonu neauga:((( kur dar jų gauti??? Geras receptas! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, aš irgi maniau, kad pas mane kieme jie neauga, bet pasirodo galima rasti :) Nekantraudama laukiu savaitgalio, nes ir vėl važiuosiu ieškoti, jei daug rasiu, būtinai su tavimi pasidalinsiu :)

      Panaikinti
  2. kaip gaiviai pavasariškai tavo rizotas atrodo... rankos tiesias ragaut :)

    matau, kad ir į borough market užšokai :) ir kaip? lauksiu įspūdžių, jei nutarsi pasidalint :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai patiko man Borough market :) ir į tavo rekomenduotą senų knygų turgų po tiltu užsukau, net knygą apie Viktorijos laikų virtuvę ir valgius nusipirkau :) Tikiuosi, kitą savaitę pasidalinsiu įspūdžiais apie Londoną.

      Panaikinti
  3. O kaip faina, briežiukų nesu ragavusi, bet bobausiams jaučiu didelį ilgesį (o briežiukai skoniu nepanašūs į bobausius?), prisimenu juos tik iš vaikystės, nes tik tada teko juos ragauti, bet prisiminimai puikūs ir nostalgiški, gal pavyks šiemet jų paragauti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika Reda, bobausiai Dzūkijoje tai labai jau populiarūs, tik kadangi jie kiek nuodingi reikia virti 3 kartus, o briedžiukai visiškai "nekalti", galima, kaip voveraites iš karto keptuvėje čirškinti :) Man briedžiukai labiau patinka, nes nėra tiek kartų nuvirti ir labiau miško aromatą išlaiko. Girdėjau, kad tu dabar Druskininkuose gyveni? Aš visą birželį irgi ten būsiu, gal reikės kada susibėgti?

      Panaikinti
  4. Na vat, tu man pavydi meškinio česnako, o aš tau briedžiukų :) Pas mus net nekvepia tokiais grybais.. Tokiais grožiuosi tik iš nuotraukų. O pagal tavo šių grybų augimviečių apibūdinimą tokiuose miškuose turėtų slėptis ir meškų česnakai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matai, Aušra, aš briedžiukus ne miške, o savo pievoje radau prie seno klevo, tai vyrui neleidau toje vietoje net žolės pjauti, šiandien vėl važiuosiu ieškoti. Tą vietą turime jau aštunti metai ir tik šiemet aš tuos grybus užtikau :) O meškinio česnako dar pabandysiu Vilniuje Kalvarijų turguje paieškoti :)

      Panaikinti
  5. Nuostabus įrašas. Būtent dėl tokių įrašų ir receptų man Sezoninė Virtuvė yra TAIP prie širdies. Einu ieškot dilgėlių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Jūrate, įkvepia mane toks pavasaris su savo gamtos gėrybėmis :) Ačiū, Tau kad skaitai!

      Panaikinti
  6. Nerealu! Eisiu šeštadienį į turgų briedžiukų ieškot - gal bus ir pas mus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi kaip skaniai atrodo. Man tie briežiukai tokie mistiniai irgi jų niekur nerandu :(, o taip norėtųsi jų paragaut

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Violeta, aš jų irgi tik tą vieną savaitgalį ir teradau, greičiausiai, šį pavasarį jau jų nebeparagausiu.

      Panaikinti