Šį tortą gaminau savo dukrytės
septintam gimtadieniui, kurį šventėme prieš savaitę. Mano
mažosios gimtadienis visad kvepia šviežiomis braškėmis ir
žydinčiais jazminais. Kiekvienais metais jai gaminu būtent tortą su braškėmis, bet tik tokį, kurio nereikia kepti, nes vasarnamyje neturiu
orkaitės, o tokiu metu dažniausiai čia su visa šeima
atostogaujame. Tą dieną, prieš jos gimimą, irgi gaminau braškių
tortą, nes mano Mieliausiasis, kaip tik turėjo sugrįžti atostogų,
mes su sūnumi jo laukėme vasarnamyje, iki gimdymo dar turėjo būti
likusios trys ilgos savaitės... O kitą rytą jau gulėjau
apsikabinusi savo mažąją Antakalnio klinikų gimdymo namuose, kuri
gimė kiek per anksti, greičiausiai, užuodusi braškių tortą :)
Taip braškių tortas ir dukrytės gimtadienis tapo du neatsiejami
dalykai ir mūsų šeimos istorijos dalis.
Šiais metais nusprendžiau pagaminti
citrininį tiramisu
variantą su braškėmis, kurį nusižiūrėjau Jamie's Italian restorane, kai šį pavasarį lankiausi Londone. Pamenu, tada labai paslaugus
padavėjas pasiteiravo ar desertui norėsime tradicinio, ar
citrininio tiramisu, pagaminto su Limoncello likeriu. Aišku, kad pasirinkome
netradicinį citrininį tiramisu desertą, kurio skonis įsiminė ilgam. Kaip
tik šiam dukrytės gimtadieniui ir pabandžiau iš savo skonio
atminties atgaminti patikusį desertą.
26 cm torto formai:
- 200 g. biskvitinių sausainių „damų piršteliai“
- 500 g. maskaponės sūrio
- 500 ml. plakamosios grietinėlės
- 2 pakeliai grietinėlės standiklio
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė
- 4 v.š. cukraus (galite daugiau ar mažiau, pagal savo skonį)
- 300-400 g. šviežių braškių
Sirupui (čia vietoj Limoncello
likerio) sausainių sumirkymui:
- 2 didelės citrinos
- 4 v.š. cukraus
- 1 st. vandens
Kadangi neturėjau Limoncello likerio,
pirmiausiai išsiviriau citrininį sirupą, sausainių mirkymui,
kuris čia gal ir labiau tiko, nes tortas buvo skirtas vaikams.
Citrinų žieveles smulkiai nutarkavau ir atidėjau kremo gamybai.
Pačias citrinas supjausčiau, užpyliau cukrumi ir vandeniu, viriau
apie 15-20 minučių, kol citrinos pilnai suminkštėjo ir atidavė
visą savo skonį sirupui. Sirupą palikau aušti.
Kremui grietinėlę lengvai suplakiau
su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinos žievelėmis ir
grietinėlės standikliu. Į grietinėlę dalimis sudėjau maskaponės
sūrį ir gerai suplakiau iki vientisos tiršto kremo masės.
Į išskleidžiamą torto formą
pradėjau sluoksniuoti išmirkytus sausainius, kuriuos labai trumpai
po vieną mirkiau atšalusiame citrinų sirupe. Ant sausainių
sluoksnio plonai paskleidžiau kremo masę. Procesas toks pats, kaip
ir tradicinio tiramisu gamyboje, tik sausainių sluoksnių stengiausi
sudėti daugiau, o kremo ant kiekvieno sausainių sluoksnio tepti
kiek galima mažiau.
Viso susluoksniavau keturis išmirkusių
sausainių „aukštus“. Kadangi, šį kart norėjau pagaminti
labiau tiramisu tortą, o ne desertą, todėl stengiausi, kad jis
būtų kuo tvirtesnis.
Ryte tortą puošiau braškėmis ir
šviežiomis mėtų šakelėmis. O čia jau kiekvieno skonio ir
estetikos reikalas, man norėjosi, kad kiek „baltuotų“ pats
tortas, todėl šį kart jo pilnai „nepaslėpiau“ po braškėmis.
Tikrai, labai skanus buvo, gal kiek riebokas, bet juk per
gimtadienius galima :)
Skanaus torto!
Niam niam - taip gaiviai atrodo!
AtsakytiPanaikintiIndre, tikrai labai skanus ir gaivus tik riebokas visgi grietinėlė ir maskaponė :)
PanaikintiCitrininio tiramisu dar nesu ragavus. Perskaičiau ir seilės burnoje susikaupė :) Ačiū už idėją, nusigvelbsiu ir aš :))
AtsakytiPanaikintiO dukrytei sveikinimai su praėjusiu gimtadieniu :)
Asta, būtinai pabandyk, visiems gimtadienio svečiams labai patiko :) Dėkui už sveikinimus :)
PanaikintiSidnėjaus Jamie's Italia restorane kažkaip neužmačiau citrininio tiramisu. Reikės sugrįžti ir patikrinti. Turėtų būti labai skanu
AtsakytiPanaikintiAsta, gal Sidnyje ir meniu kartais kitoks, visgi kitas pasaulio kraštas net metų laikai nesutampa :)
Panaikintikoks gražus prisiminimas... galvojau, kad bus jazmininis tiramisu su braškėmis :) kad būtų atspindėti visi gimtadienio kvapai :) Atrodo fantastiškai.
AtsakytiPanaikintiJazminų kvapo tortas man būtų tobulas, dievinu šį kvapą :) esu džiovinusi jazminų žiedus arbatai, bet džiūdamas tas skanus kvapas kažkur išgaruoja :)
PanaikintiAtgaivinot sielą man, kaip didžiulei citrinų mėgėjai :)) Apie citrinų tiramisu dar neesu girdėjusi. Būtinai ir aš išbandysiu šį receptą savo virtuvėje. :)
AtsakytiPanaikintiAš irgi esu citrinų mėgėja, ar žiema, ar vasara, citrinų mano virtuvėje visad galima surasti :) Būtinai išbandykite!
Panaikinti