2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Zrazai su troškintomis morkomis ir keptais burokėliais

Stalas užklotas staltiese, visa šeima prie stalo ir mėsos suktinukai su siurprizu viduje... Tai prisiminimai, kurie paskatino mane prisiminti šį patiekalą.  Nostalgija..., bet džiugu, kad skoniai ir kvapai, taip stebuklingai, gali atgaivinti jaukiausius vaikystės prisiminimus. Zrazai arba, paprasčiau, mėsos suktinukai buvo dažnai gaminami mano močiutės namuose savaitgaliais. Patys zrazai, pasirodo,  Lietuvoje gaminami jau senokai, o juose paslėpti galima ir kiaušinius, ir džiovintus grybus, ir keptus duonos gabaliukus, o aš šį kartą paslėpiau marinuotą agurką. Zrazus pateikiau su svieste troškintomis morkomis, gardintomis cinamonu ir čiobreliais,  bei keptų burokėlių mišraine su krienais ir kmynais. 
  • 0,5 kg. jautienos nugarinės
  • 1 svogūnas (pjaustytas plunksnelėmis)
  • 2 marinuoti agurkėliai (geriau būtų rauginti, bet aš tokių neturėjau)
  • 200 ml. riebios grietinėlės
  • grūdėtų garstyčių
  • maltų juodųjų pipirų, druskos, cukraus
Jautienos nugarinę supjausčiau plonomis riekelėmis (man gavosi dešimt), jas truputėlį pamušiau kitu pjaustyto peilio galu (neaštria nugarėle), nes labai jau nemėgstu visokių mėsos „plaktukų“, bet kadangi mėsą teks susukti, tai jau reikėjo ją  kažkaip paploninti. Paruoštus gabaliukus apibarsčiau druska, pipirais ir aptepiau grūdėtomis garstyčiomis, ant viršaus pabarsčiau pjaustytų svogūnų ir uždėjau po agurko griežinėlį. Dabar sunkiausia dalis, reikalaujanti kruopštumo ir pirštų miklumo,  mėsos gabaliukus  paverčiau suktinukais, t.y. susukau ir sutvirtinau dantų krapštukais. Troškiniams skirtame puode pagaminau padažą, supyliau grietinėlę, 0.5 stiklinės vandens, šaukštelį grūdėtų garstyčių, pridėjau druskos, maltų pipirų ir cukraus pagal skonį. Suktinukus iš abiejų pusių apkepiau aliejuje ir sudėjau į troškinimui skirtą indą su padažu. Kol zrazai pusvalanduką troškinosi paruošiau garnyrą.
  • 0,5 kg morkų
  • 50 g. sviesto
  • druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų
  • po žiupsnelį dž. čiobrelių ir malto cinamono

  • 2 burokėliai (aš kepiau suvyniotus į foliją orkaitėje, bet tiks ir virti)
  • 2 a.š. tarkuotų krienų
  • 1 a.š. kmynų (sutrintų)
  • druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų
  • 2 v.š. nerafinuoto saulėgražų aliejaus
Pirmiausiai nuluptas ir apvaliais griežinėliais supjaustytas morkas apkepinau svieste, puode storu dugnu, vėliau sumažinus ugnį jį uždengiau ir palikau troškintis. Morkos troškinosi apie 20 min., galiausiai, supyliau prieskonius ir išjungusi ugnį palikau dar prieskoniams susigerti apie 5 minutes.
Kol troškinosi morkos, kubeliais supjausčiau burokėlius, apipyliau juos aromatingu saulėgražų aliejumi, apibarsčiau tarkuotais krienais ir grūstuvėje sugrūstais kmynais, druska, cukrumi, pipirais.
Ir pagaliau, iš troškintų zrazų atsargiai išėmusi pagaliukus, prie jų pateikiau aromatingas morkas ir aštriuosius burokėlius.  
 Skanių pietų prie staltiese padengto stalo, kad būtų ką prisiminti.

2 komentarai:

  1. Čia tikrai atgaivinai senus prisiminimus! Geras receptas. Ypač skaniai skamba burokėliai, kuriuos labai mėgstu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Ausrra, burokėlius ir aš labai mėgstu su krienais jie labai dera, nors skonis ir neįprastas.

    AtsakytiPanaikinti