2012 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Traškiai keptas šamas kepsninėje

Tikslesnis šio patiekalo pavadinimas galėtų būti „Kaip iškepti „cielą“ šamą kepsninėje?“, o jei linksmiau tai „Kaip aš dyriau šamui kailį...“.
Šį Merkio šamą turėjau kepti namų orkaitėje, bet neplanuotai anksčiau išvažiavome į vasarnamį, beliko jį išsikepti kepsninėje, nes orkaitės ten neturiu. Kepsninėje geriausiai kepti ne didesnį nei vieno kilogramo šamą, tada jis greičiau ir geriau iškeps.


Buvau skaičiusi, kad panašiai šamus kepa Jungtinių Valstijų pietinėje dalyje. Beveik visuose jų receptuose kepami nulupti šamai. Aš pati dar niekad nebuvau bandžiusi „lupti“ šamo, bet pasirodo, tai nėra taip sunku. Šamo oda labai slidi, jai užkabinti geriausiai naudoti nedideles žnyples, jas iš savo darbo įrankių dėžės man paskolino vyras. Kaip tai daryti mokiausi iš šio filmuko. Nulupus šamui odą galima pamatyti kokia graži ir rausva yra jo mėsa.
Šį savaitgalį Merkio šaminėje vyks ekskursija, į kurią kviečiami visi norintys pamatyti kaip auginami ir kuo maitinami šamai. Tikiuosi, man pavyks ten nusigauti ir savo akimis pamatyti kaip užauga tokios skanios žuvys.


Receptas iš cooks.com
  • 1 šamas (mažesnis nei 1 kg)
  • 50 g. lydyto sviesto
  • 4 v.š. maltų džiūvėsių
  • druskos, maltų pipirų mišinio
  • džiovintų smulkintų daržovių mišinio (morkų, salierų, svogūnų ir kt.)


Taigi, pirmiausiai nulupau šamui odą. Aplink šamo galvą lengvai įpjoviau aštriu peiliu odą ir pasistengiau atlupti nedidelį odos kraštelį. Tą odos kraštelį tvirtai suspaudžiau darbinėmis žnyplėmis ir stipriai laikydama žuvį lupau odą. Oda lupasi pakankamai lengvai ir labai švariai tik reikia tvirtos jėgos viena ranka laikyti žuvį, nes ji slidi, o kita ranka stipriai lupti odą su žnyplėmis. Šamas iš odos man išsinėrė po kokių penkių minučių darbo.
Tada šamui pašalinau galvą ir jį nuploviau, bei gerai nusausinau popieriniu rankšluosčiu. 
Džiūvėsius sumaišiau su smulkintais džiovintų daržovių gabalėliais, druska ir pipirais.
Išlydžiau sviestą ir juo gerai ištepiau šamą.
Sviestuotą šamą apibėriau džiūvėsėlių mišiniu. Stengiausi, kad prie šamo priliptų kuo daugiau džiūvėsių, todėl juos vis paspausdavau rankomis prie mėsos.
Taip paniruotą žuvį stačiau kepti į kepsninę ant įkaitintų žarijų tiesioginės ugnies. Pasistenkite, kad uodega keptų mažesnės kaitros zonoje, o likusioji žuvies dalis kaitresnėje kepsninės zonoje. Žuvį iš abiejų pusių kepiau po 10 minučių.
Kai žuvis jau buvo apkepusi ją pastūmiau toliau nuo žarijų, kad būtų ne virš jų, o šalia jų ir dar palikau 5 minutėms visiškai iškepti, uždengusi kepsninės dangtį.
Iškepusią žuvį perdėjau ant lėkštės, jos mėsa lengvai atsiskyrė nuo kaulo. Šamą valgėme su rudeninėmis salotomis iš paskutinių vietinių pomidorų.

P.S. Taip kepti šamą galima ir namų orkaitėje, iškepusio šamo mėsa sultinga ir labai lengvai atsiskiria nuo kaulo.

Skanios žuvies!

4 komentarai:

  1. Samas yra liuks! cielo niekada negaminau, bet file perku labai labai daznai;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, aš taip ir supratau, kad pas jus tai labai populiari žuvis, nes daugiausiai receptų su šamu internete randu būtent iš JAV.

      Panaikinti
  2. Šv. šamo skonis yra fantastiškas, tikras gardėsis!

    AtsakytiPanaikinti