2012 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Pieno putėsiai ir viešnagė Stumbro muziejuje

Prieš gerą savaitę maisto tinklaraštininkai buvo pakviesti į Kaune esantį Stumbro gamyklos muziejų ir likerio „Poema“ degustaciją. 


Dar anksčiau, lankydamasi kitose šalyse, alkoholinių gėrimų gamyklose-muziejuose vis galvodavau, negi Lietuvoje nieko panašaus nėra, juk ir mes turime tiek autentiškų gėrimų. O pasirodo, kad ir Lietuvoje panašių muziejų esama! 


Stipraus alkoholio gamykloje Stumbras galima ne tik apsilankyti muziejuje, kuriame gidas išsamiai papasakos jo istoriją, bet ir savo akimis pamatyti patį gamybos procesą. Ši pramoga prieinama kiekvienam, tereikia iš anksto užsiregistruoti.


Taigi, Stumbro gamykla buvo įkurta dar 1906 m., ji pergyveno Carinės Rusijos, Lietuvos valstybės, tarpukario ir sovietinius laikus. Labai įdomu buvo sužinoti, kad Carinės Rusijos laikais degtinė buvo matuojama kibirais (kaip mato vienetais).


Man asmeniškai labiausiai patiko seni buteliukai su kažkada čia gamintų gėrimų likučiais ir svaiginančiais jų pavadinimais - „Šartezas“, „Šaltmėtinis likeris“, „Pomarančių“, „Kadugių trauktinė“, „Jonžolinė“. Labai norėtųsi ir dabar paragauti tokių gėrimų kaip „Pipirinė“, „Bruknių antpilas“, „Šermukšnių antpilas“. 


Mums nusišypsojo laimė pamatyti gamyklą ir iš vidaus, jos gamybos eigą, degtinės „auksinius“ ir „sidabrinius“ filtrus, trauktinių antpilų bačkas. Labai įdomu buvo paragauti antpilo paruošto trauktinei „Trejos devynerios“, kurio į galutinį gėrimą pilama tik 5%. Na, po tokios degustacijos, man net akys ant kaktos iššoko, o visos slogos ir kosuliai kaip mat išgaravo. Daug įdomaus dar ten teko pamatyti, bet daugiau nepasakosiu, geriau jau patys apsilankykite, juk geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kart išgirsti.


Po ekskursijos, buvome pakviestos sudalyvauti kokteilių degustacijoje. Kokteilius su grietinėlės likeriu „Poema“, gamino išradingasis barmenas Robertas. Nuo jo kokteilių tiesiog apsalome. Kokteilyje „Šokis su poema“ buvo jaučiamas subtilus cinamono ir vanilinių ledų skonis, kitas pavadinimu „Poemos suviliota“, buvo skaninamas toje pačioje gamykloje gamintu aviečių likeriu „Santa Lucija“ ir šviežiomis avietėmis, o „Poema Kuboje“ kvepėjo kava, makadamijų ir kokosų riešutais, šiaudelis šiam kokteiliui buvo pagamintas vietoje, iš vanilės ankšties (puiki ir labai prabangi idėja). Šių kokteilių receptus galite rasti pas Citrinos žievelę, Gėrimų ir patiekalų magijoje, Septyniuose virtieniuose. Kokteiliai buvo nuostabūs, ačiū organizatorėms, kad pakvietė ir parvežė atgal į Vilnių :)
O aš sugrįžusi namo buvau taip įkvėpta Roberto kokteilių, kad pagaminau pieno putėsius su „Poema“...


2 asmenims:
  • 1 st. pieno
  • 1 st. riebios grietinėlės
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 2 v.š. likelio „Poema“
  • 1 v.š. želatinos
Želatiną užmerkiau, kad išbrinktų.
Pieną su grietinėle ir cukrumi užviriau, kai kiek praaušo supyliau tirpintą želatiną. Palikau stingti. 
Kai jau skystis lengvai apstingo jį gerai išplakiau mikseriu ir stačiau į šaldytuvą stingti kokiai valandai. 
Dar labiau sustingusius drebučius gerai išplakiau iki lengvo suputojimo. 
Mano putėsiai nebuvo labai purūs, bet užtat labai skanūs. Jie man priminė kažkokį vaikystėje ragautą desertą, tik niekaip nepamenu kokį. Putėsius gardinomės ant viršaus užsipildami dar po šaukštą grietinėlės likerio. Tai ypatingas desertas suaugusiems, labai tinkantis ir artėjančiai Šv. Valentino dienai.

Putėsių idėja iš knygos „Metai už stalo“.

Skanaus smaližiavimo!

6 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Asta, aš irgi užsimaniau, nes fotografuotą porciją seniai suvalgiau :)

      Panaikinti
  2. Na gera reklama Poemai, nors bėk ir pirk :) nes kokteiliai ir receptas fantastiški.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip jau šį sykį išėjo :) O Poema iš ties skani.

      Panaikinti
  3. kuo galima butu pakeisti "poema"? gal koks baileys tiktu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eugenija, Baileys kuo puikiausiai tiktų ar koks kitas kreminis likeris.

      Panaikinti