2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Karštas uogų vynas

Šiandien išsipildė sena mano svajonė, pamatyti žirgų lenktynes Sartuose. Oras niekaip neleido, kad lenktynės vyktų ant ledo, gaila, nes tikėjausi išvysti ristūnus lekiančius ledu. Nepaisant drėgno oro,  žirgai ir jų vadeliotojai buvo nuostabūs.




Permirkusias kojas, sustirusias rankas ir nuvargusį kūną maloniai šildė ir svaigino namuose ruoštas karštas vynas iš termosiuko, kuris, deja, pasibaigė  per greitai...

 

  • 0,5 l.  naminio uogų vyno (arba "Voruta" juodųjų serbentų vyno)
  • 0,5 l. stiprios Earl Grey arbatos
  • 1 v.š. džiovintų juodųjų serbentų
  • karšto vyno prieskonių (kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, cinamono lazdelės, kardamonų)
  • 1 apelsino žievelė (šviežia arba džiovinta)
  • 3-5 v.š. farino cukraus (žiūrint kokį saldumą mėgstate)



    Čia jau tikrai labai paprasta. Užplikiau stiprią Earl Grey arbatą, kuri suteikia karštam vynui išskirtinį bergamotės skonį ir "numuša" stiprumą. Vyną (naudojau naminį serbentų vyną, kurio prisigaminame vasara būtent šiam reikalui), bet labai tinka ir lietuviškas "Voruta" juodųjų serbentų vynas,  kartu su visais prieskoniais ir uogomis pašildžiau, bet neužviriau, tada supyliau arbatą bei cukrų ir vėl pašildžiau neužvirdama. 
    Karštą vyną, jau išjungusi ugnį, uždengusi palaikiau dar kokias 10 min., kad prieskoniai pilnai atiduotų savo aromatą. 
    Štai ir viskas, gerkite jį namuose su kvapniais sausainiais, arba šildykitės lauke, kol žiema dar už lango. 

    Nesušalkite!

    6 komentarai:

    1. Eik tu sau, kaip skaniai skamba ir atrodo, paskutinė nuotrauka nuostabi :) Nesugalvočiau vyno su arbata maišyt, atradimas :)

      O Sartuose niekad nebuvau...

      AtsakytiPanaikinti
    2. ir aš kaip Jurgita suskaičiau kaip atradimą - vynas su arbata! Bus išbadyta!

      AtsakytiPanaikinti
    3. Puikus receptas. Mes taip pat dažnai žiemą šildom naminį vyną. O Earl grey - viena mano mėgstamiausių, ir nujaučiu, kad tikrai geras derinys su vynu. Reiks išbandyti per Užgavėnes...

      Ir į Sartus vis svarstau kurią nors žiemą nuvykti. Tik, kad jau toli, tai toli, reikia ruoštis su nakvyne ir palaukti gražesnio - šaltesnio vasario :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. Buvau trumpam išvykusi, o sugrįžusi radau tiek komentarų...
      Jurgita, ačiū, už gražius žodžius. O Sartuose apsilankyti verta.
      Dalia, būtinai išbandyk, kol žiema dar nesibaigė, tikiuosi, tau patiks.
      Ausrra, tai ir mano mėgstamiausia arbata. Tikiuosi, kitų metų vasaris leis lenktynėms vykti ant ledo, o tada jau nepraleisk progos.

      AtsakytiPanaikinti
    5. Sveiki,
      ...labai atidžiai perskaičiau receptą. Ar galima vadinti karštuoju vynu??? Manau tikrai ne nes ir serbentų alkocholinis gėrimas nėra vynas. Vadinkime viską savo vardais. Nes vynas yra gaminamas iš vynuogių, nekalbant apie kitas subtilybes. Taigi, kad gavosi įdomus karštas gėrimas...tai gal. Nes man arbata yra arbata, o kitas gėrimas ir yra kitas gėrimas nemaišant nė su kuo.

      AtsakytiPanaikinti
    6. Sveiki, Anonime, labai jau jūs giliai plėtojate vyno temą. Pasitikrinau ką apie tai rašo patys gamintojai http://www.anvynas.lt/content_5_1.html, tai, pasirodo, vaisių-uogų vynas. Pasitikrinau dar http://lt.wikipedia.org/wiki/Vynas, tai irgi rašo, kad vaisinis vynas ir net ryžių vynas gali būti. Tai, turbūt, kalbininkai geresnio pavadinimo dar nesugalvojo. Bet, ačiū, už pastabas, aš pavadinimą ištaisysiu į "Karštas uogų vynas". Beje, žodį "alkoholinis" jūs parašėte su klaida.

      AtsakytiPanaikinti