2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Lietiniai blynai su kiaušiniais

Sočioji blynų savaitė tęsiasi, šį kart kepiau  lietinius blynus,  kitokiems pusryčiams. Šį receptą parsivežiau iš vienos iš savo kelionių. Iki šiol pamenu, kaip susiruošėmė papusryčiauti vienoje mažoje Santa Barbara miestelio kavinukėje, o jos šeimininkė, žaviu prancūzišku akcentu,  pasiūlė mums prancūziškų crêpe su tradiciniais keptais kiaušiniais ant viršaus.  Skanu buvo... 
Lietiniams blynams:
  • 1 st. pieno
  • 1 st. vandens
  • 1,5 st. miltų
  • 1 kiaušinis
  • 2 v.š. aliejaus
  • 1 a.š. cukraus
  • druskos
Viršui:
  • kiaušiniai (tiek kiek norite)
  • svogūnų laiškai
  • šviežios pipirnės
Kaip kepti lietinius blynus nepasakosiu, kiekvienas turbūt turite savo patikrintą receptą ir kepimo būdą, aš iš įpratimo tik pateikiu ingridientus. Įdomioji dalis prasideda, kai lietinį apverčiu, tada jau skubiai ant iškeptos pusės mušu kiaušinį arba kelis (priklauso nuo to, kaip sočiai norėsiu valgyti) jį apibarstau druska, pipirais ir pjaustytais svogūnų laiškais. Keptuvę su lietiniu ir kiaušiniu kuo greičiau uždengiu dangčiu ir kokią minutę kepu ant pačios mažiausios ugnies, tada ugnį išjungiu ir kelias minutes palaikau uždengtą keptuvę, kol kiaušinio baltymas pilnai užsitraukia. Šis procesas reikalauja praktikos, nes svarbiausia, kad blyno apačia per daug neperkeptų, o pats kiaušinis būtų vidutiniškai iškepęs su skystu tryniu ir pilnai užsitraukusiu baltymu (taigi stebėkite). Kas nori įvairesnio skonio, ant blyno dar gali pabarstyti tarkuoto sūrio ir kumpio, juos berkite prieš mušdami kiaušinį. O aš ant iškepusio lietinio su kiaušiniu pabarsčiau pipirnių ir tiekiau į stalą su garstyčiomis ir marinuotais agurkėliais. Labai skanūs pusryčiai buvo...
P.S. Dažniausiai tokius lietinius su kiaušiniais kepu ant paskutinių blynų (kai šalia jau garuoja visa lėkštė iškeptų lietinių), tada galiu po sočių lietinių su kiaušiniais dar desertui pasigardžiuoti ir blynais su uogiene.

Skanių pusryčių!

5 komentarai:

  1. Labai puiki idėja kiaušiniui pateikti, būtinai išmėginsiu, žavinga!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietiniai - mano mėgstamiausi blynai. Maniau, jog žinau visus jų pateikimo variantus, tačiau šitas man naujas. Labai įdomu, reiks pabandyt ir dar: pažįstu keletą gurmanų, kurie labai mėgsta kiaušnius, - įdomu ką jie pasakys. Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prancūzai kepa tokius grikinius. Labai žavingai atrodo - tamsūs, nėriniuoti, su daug skylučių. Užlankstyti vokeliu, o vidury kiaušinis. Savais blynais priminei :) Nuostabi idėja!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai nuostabi idėja, nekantrauju išmėginti!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sparnuoti ir Renata ačiū!
    Segebute, tikiuosi tavo gurmanams patiks.
    Ausrra, aš irgi mėgstu kepant lietinius į juos grikinių miltų įmaišyti, o prancūziškas sulankstymas man patiko, reiks pabandyt. Gaila, Prancūzijoje man tokių neteko ragauti.

    AtsakytiPanaikinti