2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

Mercato Siciliano (Sicilijos turgūs)

Visų pirma norėjau atsiprašyti, kad taip nieko nepranešusi ėmiau ir dingau iš neaprėpiamų  interneto platybių. Mano užgavėniškasis kovo 8-osios blynų tortas taip ir liko nepaskelbtas, nes išskubėjau krautis lagaminų į ... Siciliją. Apie šią saulėtą salą galėčiau rašyti ir rašyti, nes įspūdžiai dar visai šilti, aš vis dar jaučiu sicilietiško vyno svaigumą, šviežios rikotos lengvumą, raudonųjų apelsinų sultingumą, šiltus saulės spindulius ir svetingų žmonių dėmesį .
 
Šį kart daugiau apie Sicilietiškus turgus, itališkai vadinamus Mercato, ir jų sezoninį kovo asortimentą. Didžiausi ir triukšmingiausi turgūs yra Palermo ir Catania didmiesčiuose, o patys šviežiausi  ir sezoniškiausi nedideliuose žvejų ir ūkininkų miesteliuose. 
Aš labiau už viską buvau išsiilgusi šviežios kokybiškos žuvies. Man susidarė įspūdis, kad siciliečiai valgo viską ką jiems dovanoja jūra. 
Turbūt, daugiau nei pusę vietinio žuvies turgaus asortimento niekaip nemokėčiau paversti maistu. Be įvairių dydžių ir spalvų sraigių ir geldučių, kardžuvių ir murenų, jūrų ežių ir ungurių čia galima rasti net didelių aštunkojų.
Mane labiausiai džiugino šviežios ir sūdytos sardinės bei šviežias  tunas, kurio tikrasis sezonas prasidės dar tik gegužės mėnesį.  Jūros gėrybių ir žuvų mėgėjui Sicilija tikras rojus. 
Sicilijos turgūs kovo mėnesį nusidažę pačiomis pavasariškiausiomis spalvomis, žalia ir visais geltonos ir oranžinės spalvų atspalviais. 
Žaliai spalvai atstovautų artišokai, įvairiausių rūšių brokoliai ir žiediniai kopūstai, jaunos cukinijos su šviežiais žirneliais, įvairūs nežinomi žalėsiai, laiškiniai svogūnai, pastarnokai ir daug salotų rūšių. Stovėdama prie žaliojo skyriaus jaučiausi lyg birželio mėnesį vietiniame Vilniaus turgelyje, nors didžiojo daržovių asortimento savo klimato juostoje mes sulauksime turbūt tik rudeniop. 
Saulės spalvą primena dar neatsitraukęs apelsinų ir mandarinų sezonas, kuris čia tęsiasi visą žiemą iki pat gegužės mėnesio. Tradiciniai sicilietiški apelsinai – raudonieji, saldūs ir labai labai sultingi. Juos prisiminus, net dabar seilės bėga. Kiek sužinojau iš vietinių augintojų, citrinos čia skinamos ištisus metus, tereikia medelius pastoviai laistyti karštuoju metų laiku. 
Didžiausią nuostabą man sukėlė sicilietiški citronai (citrus medica) vietinių vadinami cedrat. Šie vaisiai labai panašūs į citrinas tik daug didesni ir jų žievė labai grublėta. Jie valgomi nulupus žievę su baltąja dalimi. Labai skanūs, baltoji dalis salstelėjusi, visai nekarti, o pats vidurys švelniai rūgštokas, bet daug švelnesnis už citrinas.
Mano mėgstamiausi citrusiniai vaisiai šioje kelionėje buvo kinkanai, kadangi gyvenome viloje apsuptoje citrusinių vaisių sodo, tai stengiausi jų atsivalgyti. Kinkanų žievelė langvai karstelėjusi, o vidus saldus, tai sudaro tokį nenusakomą derinį. Labai skanūs, labai labai. 
Dar viena labai svarbi turgaus dalis - sūriai. Sicilijoje sūriai gaminami iš karvių, ožkų ir avių pieno. Ricotta, labai tradicinis siciliečių produktas, ji parduodama šviežia, kepta, iš jos gaminamas Ricotta Salata, kietesnis sūrus sūris. 
Labai populiarūs pepato sūriai, tai pecorino sūrių rūšis, su pipirais, paprika ir kitokiais prieskoniais. Sūrių skyriuje man nosis rietėsi nuo kvapų, o akys raibo nuo asortimento. 
Negalėčiau nepaminėti ir mėsos skyriaus. Gaila, nespėjau įamžinti dviejų vyrų nešamos per turgų kiaulės (tuo metu pirkau sūrį), bet ant prekystalio išrikiuotos avių galvos ir žarnokai tikrai paliko įspūdį. 
Na, dar reikėtų paminėti įvairias, didelias ir mažas, juodas ir žalias, su prieskoniais ir daržovėmis skaniąsias alyvuoges, kurios savo turtingu skoniu nė iš tolo nepriminė Lietuvoje pirktųjų. O kur dar aromatingasis alyvuogių aliejus, sicilietiškas vynas, džiovintos figos, žaliosios pistacijos, sicilietiški migdolai ir apelsinų žiedų medus. Bet apie tai ir tradicinius sicilietiškus patiekalus jau kitą kart. 
Jeigu kartais susiruoštumėte į Palermo turgų, būkite budrūs, saugiai laikykite piniginę su dokumentais, drąsiai  fotografuokite ir ragaukite nežinomą maistą, kurį jums siūlys draugiški prekeiviai.

11 komentarų:

  1. Gėris ir grožis... Primena man didįjį Cagliari'o mercato. Kad taip dabar atsukt laiką atgal...
    Smagi kelionė turbūt buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. wauu... net žodžių pritrūkau... viskas atrodo nerealiai ... lauksim receptų, po šios tavo kelionės, kvepenčiu sicilija.

    AtsakytiPanaikinti
  3. oj, užmynėt ant jautrios vietos...:) pati ten buvau prieš 5 metus, varvinau seilę, o turgaus Katanijoj nuotraukos tai ir šiandien žiūrint silpna darosi... Pavydžiu aš tiems siciliečiams... ir Jums kelionės taip pat:)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Veltui aš čia prieš miegą užėjau. Sužadino apetitą pasakojimas :) Lauksiu sicilietiškų patiekalų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Egle, kelionė tikrai įsimintina buvo, mašiniuku per beveik 2 sav. apvažiavome visą salą. Beja, kurioje Italijos dalyje yra tavo minimas Cagliari'o mercato?
    Vika, receptų tikrai bus, nes parsivežiau ir tradicinių sicilietiškų patiekalų knygą. Jau kelis nusižiūrėjau.
    Na, turgūs Katanijoje tikrai įspūdingi, primena arabiškuosius, triukšmingi ir kvapnūs. Gal kada dar reikės ten sugrįžti.
    Viktorija, tikiuosi, gerai išsimiegojai. O sicilietiškų patiekalų tikrai pagaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rennie, kaip nuostabu! Labai gražiai viską surašei ir aš vėl pradėjau ilgėtis Sicilijos... (mano vyras iš ten). O šiaip ar žinai, kad buvai labai tinkamu laiku, ypač jei mėgsti rikotą, nes šiuo metu laiku ji pati šviežiausia ir skaniausia, mat avys dar gali džiaugtis šviežia žalia žole (paskui ji išdžiūsta). Labai įdomu, kokius patiekalus išsirinksi gaminti. Laukiu su nekantrumu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šviežia rikota mane sužavėjo, kiekvieną dieną kimšau cannoli'us su rikotos įdaru, bet taip ir neatsivalgiau, kaip skanu buvo. Siciliečiai man paliko labai draugiškų ir šiltų žmonių įspūdį. Dabar kaip tik mąstau, ką čia galėčiau iš vietinių produktų pagaminti pagal sicilietiškus receptus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Čia būtų mano rojus ♥ kaip įspūdinga, kaip gražu ir kaip pavydėtina !!! Džiaugiuos kaip už tave ♥ Gyvenk ir toliau dar prisiminimais ir greičiau dalinkis puikiais receptais!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, Aguonėle, už nuoširdų pasidžiaugimą. Skubu, skubu su receptais, bet po atostogų vis nieko nespėju.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Koks puikus reportažas, man net galva lengvai apsvaigo iš malonumo beskaitant ir akis beganant , et ir aš būčiau norėjusi susirangyti į tavo kelioninį lagaminą, kaip smagu, kad apsidalinai savo įspūdžiais čia. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Smagi ta Sicilija... jau jos ilgiuosi.

    AtsakytiPanaikinti