2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Puošnūs pavasariniai sausainukai

Kaip gera iš visų kelionių namo sugrįžti, į savo jaukiąją virtuvę. Pasiilgau maisto gaminimo ir namų kvapo. Juk visur gera, bet namuose geriausia.
Su dukrele savaitgalį pasiraičiusios rankoves kepėme sausainukus - paukštelius, praėjusios Gandro Dienos proga. Parskrendančių namo paukščių sausainėlius movėme ant pagaliukų ir puošėme glaistais bei pabarstukais. Kad tik tas pavasaris greičiau ateitų...
Sausainukams:
  • 130 g. sviesto (minkšto)
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g. cukraus
  • 400 g. miltų
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
Papuošimui:
  • 1 v.š citrinos sulčių (balkšvai spalvai)
  • 1 v.š spanguolių sulčių (rausvai spalvai)
  • 1 v.š apelsinų sulčių (gelsvai spalvai)
  • 9 v.š. cukraus pudros
  • spalvotų pabarstukų 
  • medinių pagaliukų (skirtų kepsniams)
Pirmiausiai užmerkiau medinius pagaliukus į vandenį. Mikseryje išsukau minkštą sviestą, cukrų, kiaušinius, citrinos sultis ir vaniliną. Kai masė tapo vientisa supyliau miltus ir gerai išmaišiau. Tešlą pusvalandžiui įkišau į šaldytuvą. Per tą laiką pasidariau spalvotus glajus. Išspaudžiau citrinos, apelsino ir šviežių spanguolių sultis (iš 1 v.š spanguolių pertrintų per sietelį gaunasi kaip tik šaukštas sulčių). Kiekvienas sultis atskirai sumaišiau su 3 šaukštais cukraus pudros (kiekvienai) ir gerai išsukau iki vientisos tirštokos masės. Taigi, turiu tris puikias natūralias spalvas sausainių marginimui. Ištraukusi tešlą iš šaldytuvo iškočiojau daugiau nei pusės centimetro  storio lakštą ir spaudžiau paukštelių formos sausainėlius.  Kiekvieną paukštelį atsargiai užmoviau ant pagaliuko (aštriąja dalimi) ir gražiai suguldžiau ant kepimo popieriaus skardoje kepimui. Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. kiekvieną skardą, o skardų tai gaunasi tikrai ne viena, nes su pagaliukais sausainiai užima ganėtinai daug vietos. Iškepusius ir praaušusius sausainius su dukrele tepėme spalvotais glajais ir lipdėme paukščiukams akytes ir plunksneles. Labai skanūs sausainiai gavosi ir vieni be glajaus, tokie su lengva citrinine gaidele, na o dukrelė džiaugėsi spalvotais saldžiais paukščiukais, juos valgė, o kai pabodo, tai žaidė lėlių teatrą. 
Saulėtų pavasario dienų, pilnų paukščių čiulbėjimo. 
Sausainių receptas iš žurnalo "Meine Land Kuche" 2011 Nr.2

18 komentarų:

  1. Fantastiški! Labai subtilūs ir jaukūs, tikrai.
    (O kur formelių tokių dailių galima rasti?)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai puiki stalo puošmena :) o kiek tavieji tinkami laikyti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Austėja, o formeles prieš metus pirkau maximoje. Velykinių plastikinių formelių komplektas , toks visai paprastas. Gal ir šiemet prieš Velykas bus kažkas panašaus.
    Indre, jeigu tik papuošimui, tai laikyti galima būtų tikrai ilgai, o jeigu maistui, tai ilgiau savaitės nelaikyčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super :) tiek laiko užteks. Mat laukia močiutės jubiliejus ir jam teks ruoštis iš Kauno ir vežtis viską, kas kepama orkaitėje iš čia. Užsisaugom ir poros savaičių bėgyje gamint teks :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sėkmės, Indre, kaip suprantu, daug darbų laukia. Sveikinimai močiutei!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai taip. Nors sudėtingiau bus viską parsigabenti autobusu :) na bet kažkaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai pavasariškai. Ir tokios šiltos nuotraukos!
    Aš Kalėdoms imbierinius žmogelius dariau štai taip ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, Marta. Idėja su pagaliukais man irgi labai patiko, o ypač mano dukrai.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip gražu, jauku ir miela. Ir šilta. Tikrai kvepia pavasariu.. :) Tikrai, o kad greičiau jis ateitų - tas tikrasis, su šildančiais saulės spinduliais ir žaliuojančiais medžiais :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pavasario ir aš labai laukiu. Ačiū, Asta už gražius žodžius.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir aš prisidedu, sausainėliai pasakiškai mieli. Jauku pas tave, Rennie!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki. noreciau suzinoti koki sviesta pirkti? ar ta kepiniams ar taip sviesta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepiniams naudoju tik patį tikriausią sviestą. Sėkmės!

      Panaikinti
  13. Išbandžiau, laaabai visi likome patenkinti ir vaizdu ir skoniu. Liuks, Ačiū už receptą.:)

    AtsakytiPanaikinti