2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Moliūgo fondiu

Skubu dalintis labai jau puikiu receptu, aišku, tiems, kurie mėgsta moliūgus. Specialiai šiam patiekalui turguje ieškojau mažučio moliūgo, nes mano užauginti per dideli ir juos kepti reiktų visą amžinybę. Tai labai jaukus patiekalas dviems, tik kabini švelnų padažiuką duonos lazdele arba duonos gabalėliu (specialiai šiai progai kepiau fokačiją, ji čia labai tiko) ir niekaip negali sustoti, o jei dar su raudonuoju vynu, tai tikrai, jaukus vakaras garantuotas!


  • nedidelis moliūgas (mano jau išskaptuotas buvo apie 1,5 kg)
  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 150 ml pieno
  • 80 g tarkuoto sūrio „Džiugas“
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos (pagal skonį)


Pirmiausiai išskaptavau moliūgą, iš jo išimdama visas sėklas ir plaušius, jo vidų ištryniau druska ir maltais pipirais. Puode užviriau grietinėlę su pienu ir smulkintais česnakais (kartais reikia pamaišyti), tada sudėjau tarkuotą sūrį ir gerai maišydama jį ištirpinau, skaninau druska, pipirais, čiobreliais. Pagamintą padažą supyliau į išskaptuotą moliūgą ir stačiau kepti į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę. Mano moliūgas iškepė per 1 val 15 min (ar jis iškepęs galima patikrinti įsmeigus šakutę į minkštimą), tada, įjungusi orkaitėje skrudinimo iš viršaus programą, padidinau temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepiau dar 10 min. Iškepusį moliūgą atsargiai perkėliau ant lėkštės.
Visiems ragavusiems šis patiekalas labai patiko, o ir pats moliūgo minkštimas buvo puikiai iškepęs, jį galima buvo duonos lazdele kabinti kartu su skaniuoju sūrio padažu. Kai tik kitą kart nusipirksiu mažą moliūgą ir vėl būtinai taip kepsiu.

Receptas iš čia.

Skanaus moliūgo!

17 komentarų:

  1. Čia labai skanu būtų mirkyti keptą duoną su česnaku, dar minkštą ir šiltą.. :) Sunku rasti nedidelį moliūgą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ausrra, mes mirkėme mano keptą fokačiją su rozmarinais, o kai nebeliko tai duonos lazdeles, labai skanu buvo. Tikrai taip, maži moliūgai tikras deficitas mūsuose, bet esu girdėjusi, kad yra tokia mažų moliūgų rūšis, gal tu kartais žinai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi kaip gerai atrodo. Netinkamu laiku užsukau. Noriu šeštadienio, karšto vyno ir sūrio fondiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mmm labai skaniai ir jaukiai atrodo. Reikės savaitgalį ieškoti mažo moliūgėlio :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip nerealu, židinys, vynas, fondiu ir pašnekesiai, tobula :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, jau šeštadienis ne už kalnų, man irgi šis patiekalas kvepia savaitgaliu :)
    Renata, tikiuosi surasi ir galėsi išbandyti
    Oditėle, dėkui :)
    Maisto Diletante, kaip tik tokią aplinką ir kuria šis moliūgas. Tu skaitai mano mintis, labai panašiai ir norėjau parašyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nepaprasto gerumo išradimas - šitas fondiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rennie, pas anglus yra sėklų. Nedidukai, moliūgas vienam žmogui:
    http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/624/1.html

    Ir dar, visai nedidukai, kuriuos siūlo išėmus sėklas kepti mikrobangėj:
    http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/64/1.html

    Panaršyk ten dar, yra daugiau, o jų sėklos kokybiškos, tikrai vertos dėmesio.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rūta, ačiū, prie progos pabandyk
    Ausrra, na ir nudžiuginai mane, labai tau AČIŪ, reiks pasižiūrėt ir parsisiūsti, noriu pasisodinti, nes pas mane moliūgai gerai dera :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Atrodo superiškai!!! nerealiai skaniai! o kad man kasnelis, kitas :DD ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rennie, šauni idėja, brūkštelk man į mindaugas.mikenas@gmail.com - apsikeisim knygom, kadangi savaitgaliui noriu ka nors is tavosios italiskosios knygosios .... iosiossss :) Parasyk greiciau! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Reda, tai kad jau neliko nei kąsnelio, neturiu ką ir virtualiai nusiūsti, kai kitą kart kepsiu apie tave būtinai pagalvosiu :)
    Mindaugai, dėkui, o tu čia gerai pasiviešinai, manau, ne iš manęs vienos laišką gausi :), o jeigu dar pridursiu, kad skaniai gamini :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ajajaj, kokia išradinga šeimininkė! Ar pati sugalvojai tokį nuostabų receptą,ką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai ne pati, kaip ir nurodžiau, recepto šaltinis išmanusis BBCgoodfood :) Receptas tikrai vertas dėmesio.

      Panaikinti