2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Krupnykas (lietuviškas likeris)

Ar jau pradėjote ruošti kalėdines dovanas? Šis šildantis ir kvapnus gėrimas galėtų būti puiki kalėdinė dovana. Jo seną receptą radau knygoje „Metai už stalo“, ten jis vadinamas krupnyku, nors mūsų ausiai šiais laikais labiau priimtinas būtų - krupnikas.


Jeigu jau prašnekome apie dovanas, tai Lietuvos maisto tinklaraštininkai išleido jau antrąjį, žiemos žurnalo numerį oC, kuriame galima rasti ir daug valgomų dovanų idėjų. Šis žurnalas labai storas, net 160 puslapių, jame apstu žiemos švenčių ir sezoninių receptų. Šį krupnyko receptą irgi ten rasite, man jis labai patiko (ir ne tik man), o jo gaminimui kiekvienas gali pasirinkti savo mėgstamų prieskonių puokštę. 


500 ml gėrimo:
  • 400 ml degtinės
  • 100 ml vandens
  • 200 g medaus
  • cinamono žievės, gvazdikėlių, kadagio uogų, kvapniųjų pipirų, apelsino žievelės (galite naudoti ir kitus prieskonius bei žoleles pvz. imbierą, muskato riešutą, žvaigždinius anyžius, rūtų šakeles, rožių žiedlapius ir kt.)
Vandenį su medumi ir prieskoniais viriau apie 10 minučių. Kai prieskoniai paskleidė kvapą, nukėliau nuo ugnies ir supyliau degtinę. Indą su degtine dar trumpai pakaitinau ant silpnos ugnies, bet neužviriau. Leidau gėrimui atvėsti ir palikau nusistovėti per naktį. Krupnyką perkošiau, supyliau į butelį ir pastačiau šaltai.

P.S. Jeigu norite stipresnio gėrimo, vietoj tradicinės degtinės naudokite užpiltinių degtinę (79% stiprumo)

Receptas iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“

Linksmo švenčių laukimo!

13 komentarų:

  1. Geros foto, čia matyt pas močiutę fotkinai? O krupnyko gal ir reikės šventėms paruošti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. dar karta giriu nuotraukas, uzeisiu dar karta pagirti kai cesnakines uztepeles fotkes idesi :) ♥

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuotraukos nepaprastai jaukios :) Net atsidusau pamačiusi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai, nuotraukos darytos mano namuose, turime atvirą židinį, tai gavosi toks efektas "pas močiutę" :) O krupniko tai išsivirk šventėms.
    Neringa, dar kartelį dėkoju už komplimentus, matai, kokį efektą sukelia židinys žiemą :)
    Renata, dėkui, čia juk šiluma iš vidaus (krupnikas) ir iš išorės (židinys) :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie, ačiū už receptą! Norėjau passitikslinti, kiek maždaug prieskonių reikėtų nurodytam kiekiui? Vieno arbatinio šaukštelio, dviejų, trijų?

    Lina

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nurodytam kiekiui ėmiau po 5 vnt gvazdikėlių,kvapniųjų pipirų, kardamono, kadagio uogų ir kelis pagaliukus cinamono, bei vieną džiovintą apelsino žievelę. Mano krupnikas gavosi jau pakankamai kvapnus, jeigu norite kad prieskoniai mažiau jaustųsi galite dėti ir mažiau. Prieskonių įvairovė ir kiekis yra skonio reikalas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū už patarimus. Krupnikas jau pagamintas, laukia Kalėdų, kol bus padovanotas:) Vienintelė problema - kai nusistovėjo - beveik trečdalis butelio - drumzlinos nuosėdos...Rennie, ką patartumėte? Bijau, kad net ir perkošus per tankią medžiagą nuosėdos liks, mat dėjau nemažai prieskonių...
    Lina

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mielas Anonime, aš savo krupniką perkošiau per sietelį, bet laikui bėgant nuosedos vis tiek atsirado, bet tik ant dugno (natūraliam produktu leidžiama). Bet pas tave, supratau, jų daugiau, pabandyk perkošti per kavos filtrą (tą popierinį, kur į senus kavos apratus dedasi, arba per kokį sugerstuką). Matai, natūraliems produktams drumzlės galimos, nes vanduo turi būti tik itin minkštas, arba jį minkštinti reiktų soda, bet man to neprieikė.

    AtsakytiPanaikinti
  9. aciu kad dalinates receptais, jusu puslapis tikras lobynas :) tik pasigedau tikslesnes info kiek laiko reikia laikyti uzpylus zoleles, kada jau laikas perkosti, kiek laiko sis gerimas gali stoveti. sakykim jei jau dabar gaminciau ar jis bus tinkamas kaledoms? buciau labai dekinga uz atsakymus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Danute, kaip ir rašiau recepte, užpiltus prieskonius gerai būtų palaikyti per naktį, bent jau 12 val. Krupnikas gali stovėti ilgai, tik nuosėdos gali iškristi, tai reikės papildomai perkošti. Galite drąsiai dabar gaminti iki Kalėdų tikrai išstovės :)

      Panaikinti
  10. labai labai aciu :) bandysiu kai tik gausiu kadagio uogu, tikiuosi tai bus greit :D nes labai smalsu ismeginti :) o gal jus pasiulytumet kokia uzkandele prie sio gerimo? kokiu astriu sausaineliu ar kazka panasaus. ka galeciau iskepti pries kelias dienas iki kaledu, ir supakuot i dovana kartu su gerimu. mat siais metais galvoju vel daryti valgomas, pacios virtuvej pagamintas, kaledines dovanas. tik va nesugalvoju ka cia tokio vyrisko, tinkancio uzkasti prie sio gerimo, pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Danute, turėsiu jūsų prašymą omenyje ir pasistengsiu prieš Kalėdas pasidalinti kokiu aštrių sausainėlių receptu, skirtu kalėdinėms dovanoms :)

      Panaikinti
    2. aciu jums labai :)

      Panaikinti