2011 m. gruodžio 13 d., antradienis

Varškės pyragas su aguonomis

Praeitą sekmadienį maisto tinklaraštininikai buvo pakviesti į maisto fotografijos popietę su Canon vyninėje „Notre Vie“, kurioje maisto fotografavimo patirtimi su mumis dalinosi fotografai Artūras Valiauga ir Gintaras Janavičius iš fotostudijos „Fotoprojektai“. Skaniai ir gražiai visi praleidome popietę, tikiuosi pritaikysiu fotografų patarimus, kad mano nuotraukos būtų dar „skanesnės“. Labai smagu buvo gyvai su visomis ir visais pabendrauti bei susipažinti su tais, kuriuos iki šiol pažinojau tik virtualiai. Daugiau tokių susitikimų :)
Ta proga dalinuosi visų taip labai pamėgtu ir populiariu varškės pyragu, kurį adaptavau Kalėdoms ir kepiau su aguonomis. Ir kas gi to pyrago dar nekėpė? Turbūt, aš ir buvau tas paskutinis Mohikanas. O kepė ir visaip jį gyrė ir Reda, ir Violeta, ir Eglė, ir Jurga, ir turbūt dar tikrai nemažai kepėjų, o viskas tai greičiausiai prasidėjo nuo Beatos draugės Vilmos obuolių ir varškės pyrago. Šis pyragas pelnytai išgirtas, labai jau jis skanus ir paprastai gaminamas, o jam galima naudoti ne tik obuolius, obuolienę, bet ir aguonas, kurios jį paverčia puikiu Kalėdiniu varškės pyragu su aguonomis.


8 porcijoms (22 cm skersmens torto formai)
Tešlai:
  • 200 g. sviesto
  • 350 g. kvietinių miltų (aukščiausios rūšies)
  • 50 g. cukraus
Aguonų sluoksniui:
  • 10 v.š. aguonų (maltų)
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 2 v.š. cukraus
  • 2 v.š. razinų
  • 2 a.š. apelsinų žievelių cukatų
Varškės sluoksniui:
  • 500 g. varškės
  • 2 kiaušinių tryniai (likę nuo aguonų sluoksnio)
  • 1 kiaušinis
  • 1 v.š. krakmolo
  • 150 g. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus


Pirmiausiai pasiruošiau tešlą, kuriai šaldytą sviestą įtarkavau į miltų ir cukraus mišinį, o tada rankomis gaminau trupinius, juos dariau tai pat, kaip filmuotame „smėlinio“ pyrago recepte. Tada ėmiausi aguonų įdaro, jam naudojau jau sumaltas aguonas (tokias, kurias naudojame aguonų pienui). Lengvai išplakiau kiaušinių baltymus su cukrumi ir įmaišiau aguonas su nuplautomis razinomis ir cukatais. Galiausiai liko varškės įdaras, jam varškę su cukrumi, likusiais tryniais ir kiaušiniu, krakmolu ir vaniliniu cukrumi ištryniau virtuviniame kombaine. Torto formos sieneles ištryniau aliejumi ir subėriau 2/3 tešlos trupinių, juos lengvai supresavau šaukštu, ant viršaus pyliau varškės masę, o ant jos paskleidžiau aguonų sluoksnį, ant viršaus apibarsčiau likusiais tešlos trupiniais. Prieš kepant pyragą dar jį apibėriau aguonomis. Pyragą kepiau 180 laipsnių orkaitėje lygiai valandą. Pjausčiau jau praaušusį, kitą dieną jis buvo dar skanesnis. Labai labai skanu, labai labai rekomenduoju!

P.S. Tai puikus tarpušvenčio pyragas, nes jam galima sunaudoti maltas aguonas, skirtas aguonų pienui.

Skanių pyragų!

8 komentarai:

  1. Atrodo nuostabiai, gaila šių švenčių meniu jau pilnai užpildytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, pabandyk jį išsikepti tarpušvenčio laikotarpiu, kai Kalėdinis šurmulys aprims ir bus daugiau laisvo laiko. Jis tikrai labai skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bendras klausimelis apie varske. Mane labai daznai vilioja kepiniai su varske. Cia, kur as gyvenu, yra sudetinga nusipirkti iprastos lietuviskos varskes. Yra tik tokia gana skystoka, parduodama indeliuose. Varske "nuvarvinus", ji vistiek nesigauna, kokios as noreciau - gana tvirtos, beveik pjaustomos. Atvirai pasakius, dar nesu labai daug eksperimentavus, kokie gautusi rezultatai. Esu girdejusi, kad galima butu maisyti su manais, krakmolu. Neaisku, kokiu santykiu, kad nepakenktu kepiniui. Gal galetumet duoti patarima? Pavyzdziui, jau siame recepte reikalingas krakmolas. Kazin su "mano" varske gaminant reiktu jo kiek daugiau?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, jei fotografuosi dar skaniau nei dabar, tai atsidarius Tavo tinklaraštį pakvips maltomis aguonomis, keptais obuoliais ir šviežiais pyragais... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. oooo kaip faina, kad turėjot tokią popietę! Aš arba ką pražioplijau, arba tiesiog buvau nepakviesta :((( na bet džiaugiuos dėl visų dalyvavusių, o kad daugiau įvairių renginukų, mielai dalyvaučiau ;)
    Rennie, bet kaip nuostabiai skaniai atrodo Taviškis pyragiukas! Niam, seilės tik nutyyyso :D o nuotraukos pas Tave kaip visad šviesios nuotaikingos ir dvelkiančios šiluma!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. DaivaW, tai gal pas jus yra kokia italų parduotuvė, kurioje rikotos galima būtų gauti? Ji čia tikrai turėtų tikti. O dar gali varškę pasigaminti pati, į verdantį pieną įpilk citrinos sulčių, kaip mat sutrauks į varškę, o po to nuvarvink iki norimo drėgnumo. Sėkmės!
    Rūta, ech, norėčiau aš taip mokėti fotografuoti...
    Reda, dėkui, jau kai užmačiau šį pyragą pas tave vis norėjau jį iškepti, tai ir ruduo su obuoliais praėjo, teko su aguonomis kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kokioje temperaturoje ir kiek laiko ji kepti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pyragą kepiau 180 laipsnių orkaitėje lygiai valandą.

      Panaikinti