2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kalakutienos kumpis su bruknėmis

Ir kokios gi Kalėdos be kalėdinio kepsnio? Nežinau kaip jums, bet man Kalėdinis kepsnys siejasi tik su paukštiena - kepta antimi, žąsimi arba kalakutu, o blogiausiu atveju bent jau su višta. Na taip, mama dar visuomet kepdavo ir kiaulieną su džiovintomis slyvomis. Bet šį kart apie kalakutą, su juo, turbūt, yra daugiausiai darbo, jis didelis, o ir suvalgyti jį visą prireiktų net dešimties žmonių. Puiki išeitis tiems, kas nesiruošia kviestis daug svečių, o vis dėlto per Kalėdas norėtų paragauti kalakuto, būtų - kalakutienos kumpio kepsnys. Kalakuto kumpis dažniausiai sveria apie vieną kilogramą, tai pats tas keturių asmenų šeimai. Prie tokios kalakutienos puikiai tinka bruknių padažas bei traškiai keptos bulvės su rozmarinu ir morkomis su čiobreliais, na ir dar kepti obuoliai su bruknėmis.


Kepsniui:
Garnyrui:
  • 4 obuoliai
  • bruknių uogienės
  • malto cinamono
  • 0,5 kg nuskustų bulvių
  • 1 a.š. džiovinto rozmarino
  • 0,5 kg nuskustų morkų
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių
  • 1 a.š. druskos
  • 4 v.š. aliejaus


Iš vakaro kalakutienos kumpį užmarinavau bruknių, aliejaus ir prieskonių padaže. Kalakutienos kumpį kepiau apie 1,5 val. 200 laipsnių orkaitėje, į skardą įpylusi pusę stiklinės vandens. Garnyrui vienoje skardos pusėje bulves sumaišiau su rozmarinu, druska ir keliais šaukštais aliejaus, kitoje pusėje paskleidžiau morkas sumaišytas su čiobreliais, druska ir aliejumi. Skardą su daržovėmis pašoviau į orkaitę kepti praėjus 45 minutėms nuo kepsnio kepimo pradžios. Patį kepsnį tuo pat metu apverčiau ant kitos pusės. Obuolius, įdarytus bruknėmis, kepti prie kepsnio padėjau likus 20 min. iki kepimo pabaigos. Kaip gražiai iškepti obuolius galite pamatyti čia. Iškepusį kalakutienos kumpį dėjau į padėklą ir apdėliojau keptais obuoliais, morkmis, bulvėmis. Iš perkoštų kalakutienos sulčių, likusių kepimo skardoje, pagaminau padažą, sumaišydama jas su keliais šaukštais bruknių uogienės. Šis klasikinis kalakutienos kepsnys labai skanus ir kvapnus, jis puikiai tiks jaukioms šeimyninėms Kalėdoms.

P.S. Kalakutienos kumpį galite kepti ir kepimo rankovėje, tada nereikės jo vartyti.

Skanaus Kalėdinio kepsnio!

4 komentarai:

  1. Ir man su paukštiena. Senais laikais kai tik atsidarė viščiukų vagonėliai eidavom pirkti jų Kalėdoms, nes niekas neatrodė skaniau nei grill viščiukas. O dabar jau dažniausiai gaminu pati :) atrodo tikrai labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Net neįsivaizduoju kaip tie viščiukų vagonėliai atrodo (Vilniuje tokių nemačiau), bet puikiai įsivaizduoju, kaip skaniai juos taršydavote :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Renata, kaip skaniai atrodo, matosi, jog kursai padėjo ;)
    Šaunus receptas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui, dėkui, Mindaugai, man kepsnius fotografuoti sunkiausiai sekasi, jie ne visad būna fotogeniški, nors skonio tai visai neįtakoja :)

    AtsakytiPanaikinti