2010 m. gruodžio 10 d., penktadienis

Moliūginiai keksiukai

Mano vaikai labai jau mėgsta keksiukus, tik ne kokius nors moliūginius (sūnaus žodžiai), bet šiuos suvalgė, o kai pasakiau , kad jie su moliūgais, labai nustebę paprašė tokių iškepti dar kartą.  Taigi, radau būdą, kaip mano mamos išaugintu gigantiškuoju moliūgu pamaitinti ir vaikus.  
Moliūgo tyrę gaminau ankščiau, nes ji šaldytuve gali stovėti apie savaitę. Labai paprastas procesas, į prapjautą moliūgą (aišku be sėklų) įpyliau truputį vandens ir kišau į orkaitę, kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie valandą, kol moliūgas suminkštėjo. Tada iškepusį moliūgo minštimą šaukštu išskaptavau ir elektriniu smulkintuvu sutryniau iki vientisos masės. Dabar jau turiu moliūgo tyrę keksiukams, pyragams,  sriuboms, įvairiems įdarams.
  • 100 g. sviesto
  • 200 g. cukraus (geriau rudojo)
  • 2 kiaušiniai (geriau kaimiški)
  • 120 ml. pieno
  • 240 g. miltų (kvietinių, aukščiausios rūšies)
  • 1 st. moliūgų tyrės
  • 1 a.š. kepimo miltelių (su kaupu)
  • ½  a.š. malto cinamono
  • ½  a.š. vanilininio cukraus
  • ½  a.š. tarkuoto imbiero šaknies
  • 1 a.š. apelsinų žievelių cukatų
Visų pirma, iš anksto įkaitinau orkaitę iki 160 laipsnių.  Mikseryje gerai išsukau minkštą svietą ir cukrų iki vientisos masės, tada įmušiau kiaušinius ir leidau mikseriui gerai pasidarbuoti. Galiausiai sukrėčiau moliūgų tyrę bei prieskonius ir vėl gerai išsukau.  Dabar atėjo laikas miltams ir pienui,  miltus sumaišytus su kepimo milteliais po truputį pyliau į besisukantį mikserį pakaitomis su pienu, kol masė tapo tešla.  Na, ir  įdomiausias procesas, į dvigubus keksiukų krepšelius (kadangi neturiu keksiukų skardelės, tai popierinius krepšelius dedu vieną į kitą, kad geriau išlaikytų formą. Nelabai taupus būdas, bet užtat nereikia pastoviai sandėliuoti nemažos keksiukų skardos)šaukštu dėjau tešlos, bet taip, kad ji  užimtų tik pusę krepšelio, nes reikia palikti vietos keksiukams augti. Įkaitusioje orkaitėje juos kepiau apie 25 min, iškepusius aušinau ant grotelių ir apibarsčiau cukraus pudra.
Keksiukų turėtų gautis kokie 12-14, jie nebus labai jau iškilę kaip tradiciniai, bet  užtat labai maistingi, aromatingi ir tinkantys šaltam vakarui prie arbatos. 
P.S. Iš karto  pasigriebkite kelis keksiukus sau, nes po vaikų smaližiavimo jų greičiausiai jau nebeliks. 
Keksiukai adaptuoti pagal receptą iš knygos „Cupcakes from the Primrose Bakery“.

2 komentarai:

  1. labai skanūs :) būtinai kepsiu dar :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, labai džiaugiuosi, kad tau patiko :) Man irgi jie labai skanūs, net vaikai įvertino :)

    AtsakytiPanaikinti