2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Stintų pyragas

Stintų kvapas mane paviliojo jau iš tolo, jomis kvepėjo visas nedidelis ūkininkų turgelis prie Žemės ūkio ministerijos. Ištirpusio sniego balos, drėgnos kojos ir tas gaivus agurkų kvapas kažkaip priminė pavasarį, nors jis dar tikrai už kalnų, bet šviežios stintos jau eina...  Šį kartą sugalvojau šias žuvytes  pateikti kažkaip kitaip, nusižiūrėjau receptą su šviežiais šprotais viename iš angliškų kulinarinių žurnalų ir pamaniau, kodėl gi jo neiškepus su lietuviškomis stintomis?
  • 400 g. šviežių stintų
  • 1  pakuotė šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (500 g)
  • 50 g sviesto
  • 1 š. alyvuogių aliejaus
  • Džiovintų pankolių ir krapų
  • Druskos ir maltų pipirų
Išdarinėtas ir nuplautas stintas (aš palikau su galvomis, nes man taip gražiau) išvoliojau druskoje, pipiruose ir alyvuogių aliejuje. Kambario temperatūros sviestą sumaišiau su džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Iš atšildytos sluoksniuotos tešlos suformavau pyragą kepimo formoje, ją subadžiau šakute, pagrindą ištepiau pagamintu sviesteliu ir gražiai suguldžiau stintas. Pyragą kišau kepti į 200 laipsnių orkaitę, po kokių 25 minučių jis jau garavo ant mano stalo. Subtilus stintų skonis, sviestas ir švelnios žolelės labai derėjo tarpusavį, bei išryškino tik šiai žuviai būdingą gaivų agurkų šviežumą. 
  Taigi visi į turgų, nes jau stinta eina „stinta pūki, stinta pūki...“

4 komentarai:

  1. O stintu galvos valgomos? As kazkaip nupjauciau, nes negaleciau valgyt. O kaip su kaulais? Gal geriau file naudoti, nes kitaip reiktu rankomis zuvi darinetis, o pyrago padas lıktu sau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jolita, stintos tokios mažos,kad jų file išdarinėti turbūt būtų neįmanoma. Aš jų galvų irgi nevalgau, bet šį pyragą buvo visai patogu valgyti peiliu ir šakute, išrankiojant kaulus. Kiti mažas stintas valgo visas su kauliukais, kaip šprotus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. nesąmonė, stintos yra stintos, ir jokie pyragai čia ne vietoj, nors gal ir skanu. Bet juk torto nevalgom su silke

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai, kad pyragas juk ne saldus :) Tešla vietoj duonos, juk žuvį su duona valgome? Pats pyragas tikrai skanus, tik jam reikia parinkti kuo mažesnes stintas, kad būtų patogiau valgyti.

      Panaikinti