2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Duona su daigintiniais ir citrininiu sviestu

Na kur ta žalumą, kurios taip išsiilgo akys? Kol jos dar nematyti, toliau daiginu visokiausias sėklas ir sėklytes. Visai atsitiktinai aptikau platų lietuviškų sėklų, skirtų daiginimui, asortimentą,  jei kam įdomu, dalinuosi. Šį kart be pabodusių pipirnių dar pasidaiginau rugių ir kviečių, bei liucernos.
Šią savaitę vėl kepiau ruginę raugo duoną, bet su daigintomis gėrybėmis:  rugiais, kviečiais, saulėgražomis. Ant duonos tepiau citrininį sviestą ir gardinau šviežiomis pipirnėmis su liucerna. Labai paprasta, bet nepaprastai skanu, skaniau už bet kokį pyragą.  
Duonos kepimo procesas vyksta trimis žingsiais. Juos jau anksčiau aprašiau recepte "Vaisių duona". Iki trečiojo žingsnio  vadovaukitės ankstesniu receptu (nenoriu kartotis), o aš šį kart pradedu aprašymą nuo trečiojo  žingsnio.
III žingsnis. Tešlos minkymas ir kepimas:
  • visas išrūgęs po II žingsnio raugas
  • 200 ml. pasukų arba išrūgų
  • 100 ml. rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 500 ml. rupių kvietinių miltų
  • 1 a.š druskos
  • 1 v.š kmynų (nuplikytų)
  • 100 g. padaigintų saulėgražų (užmerktų per naktį)
  • 2 v.š. daigintų kviečių
  • 2 v.š. daigintų rugių 
  • 2 v.š. kalendrų sėklų
  • 2 v.š. linų sėmenų 
  • 100 g. paprastų saulėgražų (duonos apibarstymui)  
Saulėgražas (100 g.) iš vakaro užpyliau vandeniu, per naktį jos išbrinko ir suminkštėjo, tokios labai paskanina kepamą duoną. Rugius ir kviečius daiginau tris paras, bet jų visados yra pirkti ir parduotuvėse.
Raugą, pasukas, visus miltus ir druską gerai išmaišiau mikseriu. Į tešlą subėriau daigintas sėklas, nuplikytus kmynus, linų sėmenis ir patrintas kalendras, viską gerai išmaišiau. Tešlą (ji gavosi lipni, bet ne skysta) sukrėčiau į aliejumi išteptą kepimo formą. Duonos viršų gausiai apibarsčiau saulėgražomis, uždengiau rankšluosčiu ir padėjau augti ant šildomų grindų. Mano duona išaugo per 3 valandas, tada jau ją pašoviau į 220 laipsnių orkaitę ir kepiau apie 35 min. Iškepusią duoną aušinau ant grotelių. Noriu perspėti, kad duona skaniausia pilnai ataušusi (tik ne šilta).
Kol duona aušo pasigaminau citrininį sviestą. Pakelį minkšto sviesto sumaišiau su tarkuota citrinos žievele, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir šviežiai maltais pipirais, viską gerai išsukau ir štai, kitoks sviestelis, išryškinantis naminės duonos su žalumynais skonį. Skanu, net liežuvį galima nuryti. 
Visus, kas dar nesiryžta kepti duonos su raugu, galiu padrąsinti, tai labai paprasta, tereikia tik pradėti ir tikrai pasiseks. O darbo čia visai nedaug, nes raugas kyla be jūsų pagalbos, tik jam reikia truputį laiko. Sėkmės!

9 komentarai:

  1. Atrodo labai skainiai. Aš visgi nesiryžtu duonos kepimui su raugu, bet tikiuosi, kad galu gale pribręsiu šiam žingsniui, ypač po tokių tavo kurinių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo labai skaniai. Ir citrininis sviestas toks gaivus. Reikės ir man pamėginti į savo duoną įberti daigintinių... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho kaip skaniai atrodo. Labiau netgi sudomino ne duona, o sviestas (iki duonos kol kas nepribrendau, o ir valgyti nėra kam). Taip pavasariškai ir gaiviai.
    Ir išvis man labai patinka Tavo blogas. Šaunu, kad paisai pagrindinės idėjos ir viską derini prie jos - tiek receptus, tiek dizainą, tiek nuotraukų stilių :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pipirnės ir man pabodo, tad aš pastaruoju metu daiginu garstyčias. Lapeliai su liežuvį kandančiu aštrumu.. :)
    O duonelė ypač sveikuoliška ir tikiu, kad skani!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vika, tikiuosi, kad tikrai pribręsi, svarbiausia, kad tik noras būtų. O kai pradėsi, tai negalėsi be naminės duonos gyventi ir kepimas taps jaukiu ritualu.
    Citrina ir Bulve, daigintiniai suteikia duonai rupumo ir tokio savotiško saldumo, nes daigintos sėklos, bent jau man, yra pakankamai saldžios. Pabandyk, tikiuosi, tau patiks.
    Ačiū, Juliana, aš net išraudau. Stengiuosi, nes man svarbu visuma, tik pirmieji pavasario mėnesiai tokie nedėkingi mano temai. Laukiu tikro pavasario, gal tada ir įkvėpimas dažniau aplankys.
    Ausrra, gerai kad tas garstyčias man priminei, pernai daiginau, tikrai vertos dėmesio. Reikės užsimerkti. O duonelė ne tik sveika, bet ir tikrai skani.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O aš šį kartą nuotraukom sužavėta, pasakiškos!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū, Sparnuoti, stengiuosi tobulėti. Vis dar esu fotografijos paieškose.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabiai atrodo. Oj kaip norėčiau dabar ir pavasarinių žalumynų, ir duonos, ir, turbūt labiausiai, citrininio sviesto. Saugausi receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū Renata, sviestukas tai labai tinka ir prie sumuštinių su lašiša ar prie kitos riebesnės žuvytės.

    AtsakytiPanaikinti