2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Naminis klasikinis majonezas

Turbūt pats svarbiausias Velykų patiekalas yra virtas kiaušinis. Kaip bebūtų gaila, o aš taip paruoštus kiaušinius mėgstu mažiausiai, na ... nebent su majonezu.  Majonezas (pirktinis) dabar irgi vis retesnis svečias mano šaldytuve. Taigi, apsisprendžiau gaminti naminį majonezą, nors pernai jį gamindama ir patyriau fiasko (masė buvo skysta ir visai nepanaši į majonezą). Kad nebūtų siurprizų prieš pačias Velykas, išbandžiau jo gamybą anksčiau ir antras kartas mane labai pradžiugino, majonezas gavosi tirštas, standus ir toks gelsvai žalsvas, labai tinkantis Velykoms. 
  • 2 kiaušinių trynių (kambario temperatūros)
  • 1 v.š. citrinų sulčių
  • 250 ml. alyvuogių aliejaus (ne kartaus)
  • žiupsnelis druskos ir pipirų
Prieš pradedant norėčiau išskirti kelias svarbias taisykles gaminant klasikinį majonezą namuose:
  • Būtinai (tikrai būtinai) visi ingridientai turi būti vienodos temperatūros, taigi kiaušinius prieš kelias valandas iki gaminimo išėmiau iš šaldytuvo.
  • Majonezo gaminimui naudojau tik kokybišką ir ne per daug intensyvų aliejų, švelnaus skonio alyvuogių, nes nuo to tiesiogiai priklauso majonezo skonis.
  • Aliejų į trynių masę pyliau tikrai labai, labai, labai lėtai.
  • Nenustebkite, majonezas gausis tirštesnis už pirktinį ir tikrai riebus.
Taigi, pirmiausiai atskyriau kiaušinių trynius nuo baltymų ir juos gerai išsukau mikseryje (su šluotelėmis) kartu su citrinų sultimis, druska ir pipirais. Toliau masę sukau mikseryje ir labai iš lėto, pradžioje po lašiuką pyliau aliejų į masę, vėliau plona srovele, kol visą supyliau. Viskas, majonezas pagamintas! Pats procesas labai greitas tik jokiais būdais negalima skubėti.
Kadangi majonezas gavosi labai tirštas ir riebus, aš valgydama kiaušinius, jį  paskaninau ir praskiedžiau (1 dalis priedo, 2 - majonezo) šiais priedais:
  • Grūdėtomis garstyčiomis (gelsva spalva, pikantiškas skonis)
  • Trintu avokadu, aplietu citrinų sultimis (žalia spalva, gaivus skonis)
  • Raudonos spalvos krienais (rausva spalva, aštrus skonis)
  • Pomidorų tyre, tik jokiu būdu ne pomidorų padažu, (raudona spalva, saldžiarūgštis skonis)
Kiaušiniai mano lėkštėje, pasislėpę po įvairiaspalviais padažais, priminė velykinius margučius. Kadangi, majonezo galiojimo laikas trumpas, iki septynių dienų, tai prieš pat Velykas ir vėl jį gaminsiu ir kartu su margučiais nešiuosi į svečius, vietoj kiškio pyrago.
 Sėkmės ir niekur neskubėkite!
   
Receptas iš knygos „Padažai“

12 komentarų:

  1. Liuksusinis vaizdas, jaučiu skonis ne prastesnis. Dabar žinau kur mano klaidos gaminat majonezą ir kodėl jis man nesigaudavo. Ačiū už išsamią instrukciją ir žinoma nepakartojamas tavo fotkes, vskas subtiliai tobula :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. fantastiška! dėka šito įrašo esu tiesiog įsitikinus, kad velykoms gaminsiu naminį majonezą :) tik, žinoma, klausimas dėl termiškai neapdorotų trynių: dėjot, taip kaip nupirkta, ar vis dėlto kažką darėt, kad būtų saugu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. noreiu paklausti, koks alyvuogiu aliejius tinkamiauses?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikus receptas, ypač su spalvomis :) Aš būtinai įmaišysiu truputį česnako.. O aliejus, juk nebūtinai turi būti alyvuogių, nes čia labiau tinka bekvapis, beskonis...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Vika, aš irgi iš savo pernykščių klaidų pasimokiau. Gyveni ir mokaisi...
    Egle, aš naudojau kaimiškų kiaušinių trynius, jų niekaip prieš tai neapdorojau, nes nežinau kaip tai daroma. Prieš gamindama perverčiau ne vieną majonezo receptą, bet visur pagal klasikinį variantą naudojami žali tryniai.
    Alyvuogių aliejus tiktų švelnaus skonio, aukščiausios kokybės šaltai spaustas. Parduotuvėse Aliejus, parduodamas švelnus itališkas ir pilstomas, taigi galima paragauti.
    Ausrra, česnakas tikrai labai čia tiktų. Kažkur skaičiau, kad tikras majonezas gaminamas iš alyvuogių aliejaus, tai jį ir naudojau. Kadangi, gaminau tik antrą kart ir labai atsargiai, po pirmos nesekmės, tai daug neeksperimentavau, o kitus kartus išbandysiu ir kitokius aliejus. Man alyvuogių skonis kad ir intensyvus, bet labai patinka, toks tikras.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šaunu! Pataikėt į dešimtuką ;) Manau, kad daug kam dabar dūzgia mintis apie naminį majonezą ;)
    P.S. mačiau ir pas Zawadzką majonezo receptą, reikės panagrinėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puikus receptėlis :) Aš geltonajam majonezo variantui naudoju karį, gaunasi toks skanus pikantiškas skonis. Ech, jau laukiu tų Velykų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rūta, panagrinek tą Zawadzkos majonezą, visai įdomu būtų.
    Citrina ir Bulve, tavo majonezas su kariu, jaučiu, man irgi patiktų, toks kvepiantis egzotika.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atrodo puikiai! Aš irgi labai noriu išbandyti, bet nesiryžtu. Ar skoni bent kiek panašus į pirktinį (nes Vilniaus majonezą nepaisant jo sudėties galiu "pliką" šaukštais kabinti)? Na toks aštrus, net nežinau nuo ko. Acto gal?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Indre, bent jau manasis tikrai visiškai nebuvo panašus į pirktinį, nes buvo tirštas ir riebus, juk jame beveik vienas aliejus. Norint lengvesnio varianto galima maišyti su natūraliu jogurtu ar mano aprašytais priedais.

    AtsakytiPanaikinti
  11. As kaip ir Indre galiu "Vilniaus" majoneza valgyt viena. O visi kiti, ypac uzsienietiski - man net su maistu bjauru :(
    Tai ir zinok ten zmogau ka pasigaminsi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galite bandyti gaminti su neutralesnio skonio aliejumi, nes alyvuogių aliejus suteikia specifinį skonį, ir įlašinkite daugiau citrinos sulčių, bus rūgštesnis. Pabandyti tikrai verta :)

      Panaikinti