2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Cukinijų sriuba su saldaus pieno sūriu

Žinote, kas sunkiausia iš užmiesčio vasarojimo sugrįžus į miestą? O gi šviesos trūkumas. Vasara visur vienoda, bet mūsų bute saulės akivaizdžiai mažiau nei jos buvo kaime ir vasarnamyje. Tai labai aiškiai matosi vos pažvelgus pro fotoaparato objektyvą, dirbtinė šviesa niekaip neprilygsta natūraliai, o ir dienos dabar tokios apniukusios. Reikės vėl priprasti...


Iš kaimo parsivežiau visą galybę peraugusių cukinijų, jų mano uošvijoje šiemet užderėjo „nors vežimu vežk“, tiesiogine šio posakio reikšme. Cukinijas labai mėgstu, dabar jomis ir maitinamės. Šį kart viriau nuostabiai subtilią trintą cukinijų sriubą, kurią gardinau lietuvišku saldaus pieno sūriu, kuris čia labai tiko ir suteikė pikantiškumo.


  • 1 peraugusi cukinija (apie 0,5 kg)
  • 1 svogūnas
  • 250 ml grietinėlės (riebios)
  • 500 ml sultinio (natūralaus vištienos arba daržovių)
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto (kepimui)
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių
  • 150 g saldaus pieno sūrio (geriau jau ne visai šviežio ir kietesnio)


Cukiniją nulupau, išsėklinau ir supjausčiau nedideliais gabaliukais, svogūną supjausčiau plunksnelėmis. Puode ant sviesto ir alyvuogių aliejaus pakepiau svogūną, kai jis apskrudo, sumečiau cukiniją ir kartu su svogūnais troškinau ant mažos ugnies. Kai cukinija suminkštėjo supyliau sultinį ir paviriau, kol cukinijos tapo visiškai minkštos. Visą masę supyliau į smulkintuvą ir gerai susmulkinau, tyrę pyliau atgal į puodą, o į jį grietinėlę, gardinau prieskoniais, leidau sriubai užvirti. Išjungiau ugnį ir sudėjau pusė stambiai tarkuoto sūrio, kuris sriuboje visiškai neištirpsta, o tik suminkštėja ir suteikia tirštumo, bei pikantiškumo. Sriubą pilsčiau į lėkštes, ant viršaus užbarsčiau likusio sūrio, teikiau su "Biržų duonos" grissini  duonos lazdelėmis. Čia labiausiai tiko rozmarinų skonio, lazdeles mirkėme į sriubą ir mėgavomės jaukiu maistu vėsią rudenėjančios vasaros dieną.

Skanaus.

Receptas adaptuotas pagal knygą „Sriubų enciklopedija“

17 komentarų:

  1. Labai skaniai atrodo! Mane "užkabino" kita nuotrauka - karutis cukinijų :) Kadangi pati parsivežiau panašų, tikiuosi, tai ne paskutinis patiekalas Jūsų gražiame dienoraštyje :)Gal padėsite idėjomis sutvarkyti šį, šiemet tokį gausų, derlių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiki mintis, butinai pasigaminsiu sios sriubos. Saldaus pieno surio neturiu, bet kaip tik turiu rikotos. Manau, turetu tikti.
    O cukiniju karutis atrodo isties ispudingai:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gitana, mane tas karutis irgi pritrenkė, išėjo vyro mama kelių cukinijų parsinešti, o sugrįžo su pilnu karučiu :) ši siuba iš ties labai gardi. Rytoj savaitėlei dingstu iš Lietuvos, bet kai sugrįšiu būtinai dar pratęsiu cukinijų temą.
    Nida, geriausiai čia tiktų sūris panyras, jei pas jus būtų. Panašią sriubą verdu su moliūgais, bet ši daug švelnesnė ir tekstūra kitokia, man labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ojojoj koks derlius :D ir ką iš tokios tonos gaminti? :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Maisto Diletante, čia visai giminei ir dar kaimynams teko, aš penkias tokias parsivežiau, tai dabar valgome :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O ar yra koks skirtumas tarp žalių ir geltonų cukinijų?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Maisto Diletante, aš tai jokio skonio skirtumo tarp jų nepastebėjau, jos beveik vienodos :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ką, išsrėbiau antrą porciją, ir sėdu rašyt komentaro :)
    Mmm, kokia švelniai gomurį glostanti sriubikė :) Šiandien kaip tik gavau dovanų cukinijų, parduotuvėj nepamiršau nė vieno reikalingo ingrediento, o dar ir "Rokiškio naminiam saldaus pieno sūriui" Rimi akcija, tai supratau, -tai ženklas, būtinai reik ją išbandyt :)
    Ačiū už pietus!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai pradžiuginai, Sniega, džiaugiuosi, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. aš jau supratau, kad negalima sodinti daugiau negu dviejų daigų cukinijų, nes bus bėdos. Nesvarbu kiek pavasarį būnu pasižadėjus nuskinti jas jaunutes mažutes dailutes, kažkokiu būdu jos visvien perauga, o kaimynams nereikia, nes visi turi savo.
    Man tokia sriuba patiktų, mano namiškiai net neragautų... bet kada nors pasidarysiu - dėl savęs!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kad ir kaip ten su ta šviesa būtų - vis tiek nuotraukos labai gražios, o sriuba labai skani rodosi :)
    O toji nuotrauka su cukinijų karučiu užvis puikiausia! :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Violeta, tikiuosi buvo skanu.
    Dalia, dėl cukinijų, tai pilnai sutinku, bet aš jas labai mėgstu :) Mano sūnus, kuris nevalgo trintų sriubų, šią suvalgė, ir sakė kad "visai nieko", na čia tai geras įvertinimas, gal ir taviškiams patiktų. Man tai labai patiko.
    Ačiū, Asta, tą nuotrauką su karučiu dariau dar kaime, o namuose fotografavau pačią sriubą, tai labai sunku buvo, nes visą vasarą fotografavau lauke, prie natūralaus apšvietimo, o namuose jos taip tą dieną trūko :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Rennie sriuba iš ties fantastiška, vyras iš pradžių kreivai pažiūrėjo, bet paragavęs sakė, o puiku :)Ačiū už receptuką

    AtsakytiPanaikinti
  14. Violeta, jeigu jau vyrui patiko, tai dvigubai džiaugiuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. ta geltona cukinijų spalva... mmm, žavinga :)
    niekada nesu virusi sriubos su cukinija. negi šiais metais pagaliau pribręsiu?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Tikiuosi, Egidija, tikrai pribręsi. Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti