2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Bruknių uogienė prie mėsos

Kai aplink visur ritinėjasi obuoliai, aš mėgaujuosi paskutinėmis rudeninėmis uogomis. Kiekvieną rytą užsuku į Konarskio gėlių turgelį, kur viena močiutėlė parduoda rudenines avietes, skintas savo sode, perku jas beveik kasryt, nes baisiai skanios ir vaikai labai godžiai jas valgo.
Savaitgalį buvau ištrūkusi į Dzūkijos miškus pagrybaut, tai susidarė įspūdis, kad bruknių miške daugiau nei grybų, o jos dargi nekirmija, kaip šiųmetiniai grybai :) Bruknes nuo vaikystės pamėgau valgyti miške, kai grybauju, nes dažniausiai jos auga tose pačiose samanose, kaip ir grybai, ir kvepia samanomis, o lengvą kartumą, rodos, iš pačių grybų yra perėmusios. Skaniausios man jos virtos vienos, be jokių kriaušių ar obuolių ir pateiktos žiema su keptais obuoliais, vištiena ar kalėdiniu kalakutu.

  • 1 kg šviežių bruknių
  • 0,5 kg cukraus (geriau rudojo)
  • 100 ml vandens
  • kelių kvapniųjų pipirų žirnelių ir gvazdikėlių, cinamono lazdelių

Bruknes perrinkau ir nuploviau, kartu su cukrumi, vandeniu bei prieskoniais subėriau į puodą. Uogienę ant silpnos ugnies vis pamaišydama viriau apie 30-45 min, kol uogos sutirštėjo (bruknės tirštėja pakankamai greitai). Išvirus uogienei išgaudžiau cinamono lazdeles ir supilsčiau į nedidelius indelius, nes šią uogienę dažniausiai valgau, kaip padažą ar pagardą prie mėsos. Uogienės gavosi apie litrą, laikau ją vėsiai ir tamsiai, o jau pradarytą tik šaldytuve. Tokia salsvai kartoka uogienė su šildančių prieskonių gaidele.


Skanių bruknių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą