2011 m. spalio 19 d., trečiadienis

Dumplainių džemas ir čatnis

Sekmadienį važiuodami keliu Druskininkai-Vilnius prie Valkininkų benzino kolonėlės, prie pat kelio, pastebėjome eilę sustojusių mašinų. Na, grybų ir uogų čia niekados vietiniai nepardavinėja, o pasirodo, tai vietininis italas, gražiai kalbantis lietuviškai, siūlo savo gamybos sūrius. Sūriai tikrai verti dėmesio, iš karvės ir iš ožkos pieno, tikrai verti kiekvieno už juos sumokėto cento. Jei kartais važiuosit pro šalį, stabtelkite, maloniai pabendrausite, paragausite pasakiško skonio italo rankomis Lietuvoje pagamintų sūrių.


O prie šio sūrio labai jau tiko neseniai mano virtas dumplainių čatnis iš vyro močiutės užaugintų dumplainių. Dumplainiai (angliškas jų pavadinimas Tomatillo) labai panašūs į pomidorus, jie renkami rugsėjo mėnesį, bet kuo puikiausiai švieži išsilaiko dar 2-3 mėnesius praktiškai iki Kalėdų. Šiemet tai pat, kaip ir pernai, iš vyro močiutės lauktuvių gavau didžiulį maišą dumplainių. Jau praeitą rudenį buvau išbandžiusi dumplainių pagardą, o šiemet sumaniau dar išsivirti ir dumpainių džemą.


Dumplainių džemui:
  • 1 kg dumplainių
  • 0,5 kg cukraus
  • žvaigždinio anyžiaus

Dumpainių čatniui:
  • 1 kg dumplainių
  • 250 g. cukraus
  • 250 g. svogūnų
  • 100 ml. obuolių acto (būtinai obuolių)
  • kardamono


Dumpainiai labai blogai lupasi, kad lengviau nulupčiau juos pamerkiau į šiltą vandenį, lupant mano rankos tapo lipniai purvinos. Nuluptus dumplainius nuploviau ir supjausčiau pusiau.
Pirmiausiai viriau džemą. Puode storu dugnu užviriau visus ingridientus ir ant mažos ugnies retsykiais pamaišant viriau apie 2 valandas, kol dumplainiai sutirštėjo ir tapo visiškai skaidrūs. Ilgas procesas, bet vertas to, nes dumplainių džemas gavosi labai skanus, primenantis figų džemą su smulkiomis sėklytėmis, suteikiančiomis dar daugiau pikantiškumo. Labai egzotiško ir prabangaus skonio su anyžiniu saldumu dumpalainių džemą išviriau.
Čatnį viriau panašiai, tik čia jau puode sumaišiau pjaustytus dumplainius, svogūnus, cukrų, actą ir kardamoną, o užvirus dar viriau ant mažos ugnies irgi apie 2 valandas, kol pagardas tapo tirštas ir vientisas. Čatnis gavosi ne toks saldus, kaip džemas, daugiau saldžiarūgštis ir truputį skystesnis su maloniu kardamonų kvapu.


Gaila, kad dumplainių auginimas dar nėra toks populiarus Lietuvoje, nes jie nuostabiai skanūs, o pirkti parduotuvėje atvežtinius ir iš jų virti džemą tikrai neapsimoka, baisiai brangiai gautųsi. Jau dabar svajoju, kaip kitais metais iš dumplainių gaminsiu meksikietiškąjį padažą salsa verde.

Skanių dumplainių!

9 komentarai:

  1. Tikrai, Rennie, dumplainiai pas mus visai be reikalo nepopuliarūs. Ir auginti juos lengviau, nei pomidorus. Tik vat, pas mus auginamos dvi rūšys - valgomoji dumplūnė ir žemuoginė. Pastarosios uogos mažesnės ir daug skanesnės, labai kvapnios, labiau tinkamos džemams ir saldiems patiekalams, džiovinimui. O valgomosios dumplūnės uogos didesnės ir ne taip skanios (kartesnės), būtent jos ir yra labiau gleivėtos. Daugiau tinkamos čatniams, marinavimui ir pan. Kad lengviau valytųsi, šiuos pomidorėlius minutei reikia pamerkti į karštą vandenį.. :)
    Labai vilioja tavieji skanėstai, vis ketinu kokį krūmą užsiauginti, bet kad tie nuolatiniai vėjai viską nudrasko...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu tau, Ausrra, visai be reikalo jie LT nepopuliarūs, bet išmuš dar jų valanda :) Tai greičiausiai pas močiutę tie paprastieji, o žemuoginių, turbūt, nesu valgiusi. Rankos po jų buvo, kaip po gleivėtų grybų:) Bet svarbiausia, kad rezultatas pasakiškai skanus, būtinai virsiu ir kitais metais. Pabandyk ir tu pasisodinti kokį krūmelį, gal išgyvens, tikrai verta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. ojej, koks grozis! niekad nesu ragavus, o figu dzema dievinu!!!!

    nuotraukos - puikios!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mane nemažiau kaip dumplainienė sudomino tie italo sūriai ;) Nuotraukose ir jis labai gardžiai atrodo. Pagalvojau, kad oi, reikėtų pavažiuoti savaitgalį ir prisiminiau, kad... ne Lietuvoj gi esu... :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Neringa, figų džemas ir man patinka, tai šis panašumas labai mane pradžiugino. Ačiū, už komplimentus, tik kažkaip šiuo metu sunku rasti gerai apšviestą vietą fotografavimui :)
    Rūta, italo sūriai tikrai puikūs, kai būsi LT užsuk paragauti. O Belgijoje, turbūt, puikus sūrių pasirinkimas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai įdomu ir knieti paragauti, va čia tikrai - Bon appetit! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai, kad Bon appetit :) Teks kitais metais tau, Mindaugai, tų dumplainių pasisėti, nes pirkti tai niekur nesu mačiusi, tik prekybcentriuose mažas dėžutes su atvėžtiniais pardavinėja, bet kiek tokių reikėtų...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rennie, jeigu pažadi sėklų parūpinti, mainais duočiau savo pomidorų padažo su raudonėliais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai, Mindaugai, pavasarį prieš sėją man tas sėklas primink, atvešiu iš kaimo ir nepamiršk pomidorų padažo išsaugot, manasis jau bus tam laikui pasibaigęs, tai mielai priimsiu :)

    AtsakytiPanaikinti