2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

Topinambų salotos

Kuo labiau pavasaris artėja, tuo man labiau norisi išsinerti iš šiltų rūbų ir iššokti iš jau pabodusių sunkių batų. O kartu nusikratyti nors kelis per žiemą, po šiltais rūbais, priaugtus kilogramus. Greičiausiai ne aš viena čia tokia, artėjant pavasariui užsirašiusi į sporto klubą ir nusprendusi bent jau po Užgavėnių valgyti daugiau sveiko ir lengvo maisto. Nežinau, kaip ilgai to pažado laikysiuosi, bet pabandyti juk visuomet galima.


Su kiekviena šiltesne diena vis labiau ima raukšlėtis ir džiūti vietinės, dar rudenį surinktos daržovės. Nors viena tokia bulvinė saulėgrąža nuostabi tuo, kad jos galima ankstyvą pavasarį pasikasti lysvėse, jei žemė jau nėra įšalusi. Ūkininkų turguje šių šakniagumbių dar vadinamų topinambais galima nusipirkti visą žiemą ir ankstyvą pavasarį. Kažkaip man susidarė įspūdis, kad mūsuose ši daržovė dar nėra labai populiari, daugelis ją aplenkią galvodami, kokios gi čia šaknelės iš bobutės daržo. O šios riešutų skonio šaknelės dar vadinamos Jerusalem artichoke ir jau senokai valgomos senąjame žemyne, o šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą vakaruose, su jais verdami risotto, trinamos sriubos, gaminamos salotos. Žodžiu, senos geros daržovės atgimimas. Nors šiuos gumbavaisius labai sveika valgyti, jie turi tokią bjaurią savybę, vos tik nulupami iš kart ima tamsėti. Ruošiant salotas juos reikėtų kuo greičiau užpilti citrinų sultimis, kurios sustabdys spalvos keitimąsi. Kiek žinau, šios daržovės labai draugauja su jūrų gėrybėmis, žuvimis, kietaisiais sūriais, riešutais ir citrinos sultimis.


Iš topinambų šį kart pagaminau lengvą užkandį - salotas. Tai visai ne receptas, o tiesiog skani idėja.
  • 0,5 kg topinambų
  • sauja graikinių riešutų
  • 2 v.š. graikinių riešutų aliejaus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • druskos, pipirų
  • daigintų pipirnių arba žalių čiobrelių (papuošimui)


Topinambus nulupkite ir plonai supjaustykite daržovių skustuku, bei kuo greičiau užpilkite citrinų sultimis. Sausoje keptuvėje pakepinkite graikinius riešutus ir užbarstykite ant topinambų. Skaninkite druska, pipirais, užpilkite graikinių riešutų aliejaus ir puoškite čiobreliais ar pipirnėmis. Pateikite iš karto.
Labai skanios traškios riešutų skonio salotos.

Skanaus!

14 komentarų:

  1. Aš tobinambus labai mėgstu, dažniausiai tiesiog graužiu vienus, o kai netingiu ir čipsų iškepu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi jie labai skanūs ir vieni, bet čipsų nesu kepusi, reiks pabandyt :)

      Panaikinti
  2. Ir aš jų turiu, per visą žiemą maišelyje, arčiau šaldiklio šaldytuve išsilaikė :) Prie tavo puikių salotų dar fetos sūrio užsibarstyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvau sumaniusi salotas Džiugo sūrio drožlėmis apibarstyti, bet paaiškėjo, kad sūrį kažkas sugraužė, taip ir liko tik su riešutais. Bet jos ir be sūrio labai skanios, tokios traškios :)

      Panaikinti
  3. Naudoju ir aš juos ;) ypač mėgstu vietoj bulvių pakepti ir prie kokios mėsytės ir dar kokių keptų burokėlių, tuomet mmm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandysiu ir aš pagal tave juos prie mėsytės apkeptus pateikti :) Universali tai daržovė.

      Panaikinti
  4. Matau, atsilikau nuo gyvenimo, dar nesu jų ragavusi. Reiks taisyti klaidą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neatsilikai, Viktorija, tiesiog jų ne visur būna pirkti. Nueik į vietinį ūkininkų turgelį, ten jų tikrai turėtų būti, nes prekybos centruose jų niekad nebūna.

      Panaikinti
  5. Aš irgi prie tų atsilikusiųjų :D Nevalgiau nei karto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, pabandyk, jie tikrai labai skanūs, o dar kaip malonu žinoti, kad jie ką tik šviežiai iš žemės iškasi, o ne per žiem laikyti :)

      Panaikinti
  6. Vienas skaniausių gumbų!
    Lietuvoje aš ji valgydavau tiesiai iš žemės tėvų sode iškastą. Seniai tas buvo. Ir Australijoje jis labai populiarus, kulinariniuose žurnaluose nemažai receptų radau, kai sezonas buvo, bet parduotuvėse tai neužmačiau jų pirkti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, Asta, tu tik patvirtini, kad ši daržovė ir svetur gerai žinoma. Pas mus jomis tik ūkininkai turguose prekiauja, parduotuvėse ir pas mus jų nebūna.

      Panaikinti
  7. Mano vaikystės "žieminės bulvės" :) Močiutės sodybos beveik visuose pakraščiuose styrodavo į saulėgrąžas panašūs didžialapiai-pūkuotalapiai augalai, o mes vaikai visada nusivildavom, kad ir šiais metais - tai ne saulėgrąžos :) O grauždavom tas "žiemines bulves" vienas arba su medumi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, mano dar promočiutė šias "žiemines bulves" patvorį augino, net keista kiek daug gerų dalykų yra atrandama iš naujo :) O su medumi tai niekad nevalgiau, įdomu, koks skonis?

      Panaikinti