2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Zrazai su džiovintais grybais

Pagaliau tie šalčiai atslūgo. Po praeitos savaitės speigų, šiandieninis -12 laipsnių oras, net pavasariu kvepia. 
Mūsų savaitgalis prasidėjo linksmai, be karšto vandens, bet mums dar pasisekė, kad nors šalto turėjome, nes kaimynai kitoje namo pusėje visą dieną visiškai jokio vandens neturėjo. Tai, kad jau buvo taip šalta, tai susiruošėme pasikurti savo retai naudojamą atvirą židinį, tiesą sakant, čia aš išzyziau, kad vyras pakurtų (ir aišku likau dėl visko kalta). O židinys jau kokius pora mėnesių nekūrentas buvo, tai kaip pradėjo dūminti, o dūmai po visą kambarį sklisti. Pirmą kartą mūsų židinys taip užsiožiavo, ar jam slėgis nepatiko, ar sniego į kaminą pribyrėjo? Žodžiu, puoliau tuos dūmus vaikyti atidarydama buto duris ir langus, o iš mūsų pasišildymo gavosi tikras pasišaldymas. Ir ne gana to, dar skambina kaimynai iš viršaus ir praneša, kad namas dega ir, kad gaisrinė jau pakeliui. Tada visas linksmumas ir prasidėjo, atvažiavo gaisrinė, pasirodo paskui ją ir greitoji važiavo, sukilo visas namas. Stovi gaisrininkai, žiūri į mūsų tą užsiožiavusį židinį, kuris kaimynus taip išgąsdino, ir akis visur kraipydami ieško gaisro. O židinys, kaip tyčia prie gaisrininkų kuo puikiausiai degt pradėjo ir dūmai išsisklaidė. Dar ir šiandien užuolaidos dūmais kiek kvepia, kai jas užuodžiu, vis pagalvoju, kaip gera, kad atšilo.
O kai šalta man norisi rimto maisto, kažko mėsiško. Zrazus jau esu kartą kepusi su raugintais agurkais, šį kartą gaminau su džiovintais baravykais.


4 asmenims
  • 0,5 kg jautienos nugarinės (gavosi 8 suktinukai)
  • 1 sauja džiovintų baravykų
  • 2 svogūnai
  • 1 kiaušinis
  • 2 st. grikių
  • 1 stiklinė grietinėlės
  • maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių
  • aliejaus (kepimui)
  • miltų (apvoliojimui)


Iš vakaro užmerkiau džiovintus baravykus.
Ruošdama pietus pirmiausiai nuplautus grikius užplikiau sandariame puode verdančiu vandeniu (juos turi pilnai apsemti) ir apdengusi rankšluosčiu (kad per greit neatauštų) palikau juos brinkti.
Išviriau kietai kiaušinį.
Tada ėmiausi jautienos, kurią susipjausčiau nestorais gabalėliais, kiek pamušiau, kad paplonėtų ir barsčiau pipirais bei druska. 
Džiovintus grybus supjausčiau (skysčio, kuriame jie mirko neišpilkite) ir pakepiau keptuvėje kartu su smulkiai pjaustytu svogūnu, skaninau čiobreliais.
Kai grybai atšalo juos padalinau į dvi dalis, pusė išėmiau ir sumaišiau su kapotu virtu kiaušiniu, kitą pusę palikau keptuvėje.
Ant kiekvienos mėsos riekelės dėjau įdaro ir sandariai užsukau sutvirtindama dantų krapštukais. Suktinukus voliojau miltuose ir lengvai apkepiau keptuvėje.
Apkepusius sudėjau į troškintuvą, užpyliau grietinėle ir skysčiu, kuriame mirko grybai. Zrazus troškinau apie 30 min.
Per tą laiką išmirkusius grikius lengvai pakepiau su likusiais grybais keptuvėje.
Zrazus valgėme su grikių kruopomis, kvepiančiomis baravykais, ir marinuotais agurkais. Labai žiemiškas patiekalas, kvepiantis sena gera lietuviška virtuve.

Skanių pietų!

4 komentarai:

  1. Aha, gerai, kad tik melagingas aliarmas, o tai nebūtum vien tik kvepiančiomis užuolaidomis ir zrazais atsipirkus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tokiais atvėjais, Rūta, reikia veikti greitai, tai kaimynai ir suskubo, o mums tai tokia komiška situacija su tais gaisrininkais gavosi :)

      Panaikinti
  2. Linksmai gyvenat! Vakar pradėjus snigti, pamaniau, kad temperatūra jau pliusinė, o pasirodo minus dešimt. Tikras pavasaris :0) O jei rimčiau, man labai patinka tokia žiema kaip dabar - visur pilna puraus ir balto sniego, dienos saulėtos ir ryškios, o naktimis šviesu nuo apvalaus ir labai didelio danguje kabančio mėnulio :) Privalumai gyvenant užmiestyje :)
    Įsivaizduoju džiovintais baravykais kvepiančių zrazų aromatą.. Grikiai mūsų šeimos mėgstamiausios kruopos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, Aušra, kad linksmą savaitgalį turėjau :) Man žiema irgi patinka, tik kai šalčiai aukščiau -20 neperlipa. O grikiai ir džiovinti baravykai puikus duetas, dvelkiantis Dzūkija :)

      Panaikinti