2012 m. birželio 21 d., ketvirtadienis

Kepsninės malonumai: tailandietiški jautienos vėrinukai su keptais šparagais

Kaip jau rašiau anksčiau, šiuo metu gyvenu vasarnamyje, kuriame nėra orkaitės, bet užtat savo kieme galiu džiaugtis lauko kepsnine, kurią labai dažnai naudoju. Tai, dalinuosi dar vienu puiku receptu į kepsninės malonumų kolekciją. Šis receptas dar vienas sate vėrinukų variantas, gardus, kelių kąsnių rytietiškas skanėstas ant pagaliuko.


Nors šparagų sezonas jau visai į pabaigą, bet man jis šiemet prasidėjo ganėtinai vėlai. Niekaip nepavyko nusipirkti lietuviškų šparagų. Ir kodėl šparagus augina tik vienas ūkis Lietuvoje? Jau susiplanavau, kad kitais metais bandysiu pati juos sodinti, tik gaila, jog šparagų derlius imamas tik po dviejų metų nuo jų pasodinimo. Bet kokiu atveju, ši subtili daržovė man labai patinka. Taip pat, kaip šparagus, marinavau ir kepsninėje kepiau jau anksčiau pamėgtus jaunus svogūnų laiškus.


Prie tokios puikios ir dūmu kvepiačios vakarienės, labai tiko vynas iš Pietų Afrikos Tall Horse Pinotage, kuris yra prinokusių vaisių aromato, šilkinių taninų ir kavos bei šokolado poskonių, o rekomenduojamas gerti prie kepsninėje keptos mėsos.


Jautienos vėrinukams:
  • 500 g. jautienos nugarinės
  • 3 sukapotos česnakų skiltelės
  • saujos kapotų šviežių kalendrų
  • 4 v.š. sojų padažo
  • 4 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
  • 4 v.š. citrinos sulčių (geriau žaliųjų)
  • 2 v.š. skysto medaus
  • 1 a.š. maltų pipirų mišinio
  • sezamo sėklų (apibarstymui)
  • apie 20 vnt. bambukinių iešmelių


Keptiems šparagams:
  • 250 g. šviežių žaliųjų šparagų
  • 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 v.š. sojų padažo
  • 0,5 a.š. maltų pipirų mišinio
  • sezamo sėklų (apibarstymui)
Keptiems svogūnų laiškams:
  • pundelio šviežių svogūnų laiškų
  • 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 v.š. sojų padažo
  • 0,5 a.š. maltų pipirų mišinio
  • sezamo sėklų (apibarstymui)


Pirmiausiai supjausčiau jautienos nugarinę plonomis, juostelėmis. Tos, kurios buvo per didelės dar kartelį perpjoviau pusiau. Ant išmirkusių vandenyje iešmelių suvėriau pjaustytus mėsos gabaliukus.
Paruošiau mėsos marinatą: sumaišiau sezamų aliejų, sojų padažą, medų, citrinų sultis, pipirus ir smulkintus česnakus su kapotomis kalendromis. Šiuo marinatu užpyliau mėsą suvertą ant iešmelių ir marinavau apie valandą.
Šparagus plonai nulupau, nupjausčiau jų galiukus ir suvėriau dantų krapštukais po keturis, kad būtų lengviau vartyti kepant. Taip paruoštus šparagus užpyliau sumaišytu sezamų aliejumi su sojos padažu bei apibarsčiau pipirais.
Tokiu pačiu marinatu užpyliau ir švarius svogūnų laiškus.
Daržoves marinavau apie pusvalandį.
Ant tiesioginės ugnies, t.y. virš įkaitusių žarijų jautienos vėrinukus kepiau po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Panašiai kepė ir daržovės, kurias kelis kartus bekepant apverčiau.
Kepdama vėrinukus ir daržoves juos apibarsčiau sezamo sėklomis.
Taip kepta jautiena su daržovėmis puikiai derėjo prie raudono sauso vyno Tall Horse Pinotage

P.S. Panašius vėrinukus jau išbandžiau gaminti ir iš kiaulienos išpjovos, irgi labai skaniai gavosi. 

Receptas ir Steven Raichlen knygos "Barbekiu".

Skanaus!

7 komentarai:

  1. Atrodo taip, lyg tuoj sieksiu ir pasieksiu :) Ir tos vyno taurės norėčiau.. Puikus receptas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Aušra, tikai skanūs vėrinukai, siūlau išbandyti :) Kai būsi Druskininkuose duok man žinią į FB, pasiplanuosite susitikimą.

      Panaikinti
  2. Mmmm, smidrai/šparagai... skanumėlis ;) Neatsisakyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, šiemet jų ganėtinai mažai valgiau, jau dabar gailiuosi, o pas jus jų, tubūt, visą pavasarį daug buvo, juk Belgija - šparagų šalis :)

      Panaikinti
    2. :) taip ir yra. Čia gana platus šparagų pasirinkimas: ir laukiniai, ir mažiukai, ir subrendę žali, ir balti. Būtent pastarieji laikomi Belgijos spécialité :) Bet vat, griliaus - ba ba pas mus :) nes gyvenam be terasos ir be kiemo :(

      Panaikinti
  3. sveiki, norejau paklausti: kur jus perkate siuos nuostabius bambukinius iesmelius? aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bambukinius iešmelius Vilniuje perku didžiosiose maximose prie kepsninių "reikaliukų", o paskutinį kartą radau ir Druskininkų IKI, tik reikia ieškoti prie kepsninėms skirtų prekių. Tikiuosi rasite :)

      Panaikinti