2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Marinuotos agurkų salotos

Mėgstu lietuvišką vasarą su trupučiu saulės, trupučiu lietaus, uodų spiečiais ir vapsvų zyzimais... Tik kas ta vasara Lietuvoje? Beveik du mėnesiai nuo Joninių iki Žolinių? Tai kiek to džiaugsmo beliko? Tuos kelis šilčiausius ir turtingiausius vasaros mėnesius visados stengiuosi praleisti ČIA, kur bumbsi alyviniai obuoliai, juoduoja gervuogės, vejasi agurkai...


Per tuos vasaros džiaugsmus ir malonius rūpesčius kiek apleidau rašymą, gaminimo ir fotografavimo buvo sočiai, tik kompiuteris prie rankų niekaip nelipo.
Kol dar tęsiasi agurkų vakavimai ir konservavimai, noriu pasidalinti savo labai mėgstamomis agurkų salotomis, kurias gaminu iš nestandartinių ir peraugusių agurkų, kurie nepraeina „grožio konkurso“ marinavimui stiklainiuose. Salotos šaldytuve gali išbūti apie savaitę, bet pas mus jų anksčiau jau nebūna nei kvapo. Jų receptas gal kiek panašus į Eglės momofukų agurkėlius ar Neringos aštriai marinuotus agurkėlius, bet maniškiai truputį kitokie, su traškiais svogūnėliais ir lengvu obuolių actu.


  • 1 kg pjaustytų agurkų
  • 1 didelis mėlynasis svogūnas
  • 1 st. verdančio vandens
  • 0,5 st. obuolių acto (būtinai obuolių)
  • 0,5 st. cukraus
  • 1 v.š. druskos
  • petražolių arba krapų


Agurkus supjausčiau ne labai storais žiedeliais, svogūnus plonomis plunksnelėmis, susmulkinau petražoles. Obuolių actą, cukrų, druską ir verdantį vandenį gerai išmaišiau, kol nepraaušo užpyliau ant agurkų su svogūnais. Šias salotas galima valgyti jau po paros, laikau jas šaldytuve apie savaitę, labai patogu žinoti, kad skubant neberiekės ruošti salotų, o tik prasidaryti šaldytuvą ir traškinti girgždančius agurkus ir pasimarinavusius svogūnėlius. Labai skanu!

Traškių agurkų!

13 komentarų:

  1. hmm, labai gardziai atrodo tie agurkeliai, didziausia beda tame, kad neturiu namie svarstykliu ir negaliu pasvert 1 kg, kvailas klausimas, bet gal Jus zinote kiek mazdaug vidutiniu agurku sudarytu 1 kilograma?? ;//

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mielas Anonime, na va, visus agurkus sudėjau į salotas, būčiau pasvėrusi ir tiksliai atsakiusi. Manau, kad turėtų būti kokie 10-12 vidutinių agurkų, maniškiai buvo peraugę ir nestandartiniai, tai sunku pasakyti. Bet keli šimtai gramų ten, ar šen, jokio skirtumo, svarbiausia, kad visi agurkai būtų marinato apsemti. Sekmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. As turejua 14 agurku, tai is tiek ir padariau. Daugiau idejau tik svogunu, nes nesveikai megstu ji marinuota. Agurkeliai sau stovi saldytuve, o as laukiu nesulaukiu rytojaus, kai galesiu paragauti. Aciu uz si recepta ir pagalba :)
    Si bloga skaitau jau senokai, na ir negaliu neisgirti Jusu ir Jusu darbu. Esat PUIKI MOTERIS. Kiekvienas, bet kiekvienas cia pristatomas receptas buna tobulas - nuo izangos iki paciu paciausiu smulkmenu, o nuotraukos............. jos tiesiog fantastiskos!!! be galo Jumis zaviuosi ir vertinu Jusu kuryba, juk kitaip jos nepavadinsi :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Miela Egle, taip ir likau stovėti išsižiojusi ir visa išraudusi nuo tokių pagyrų :) Ačiū, kad skaitote!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Teisingai Eglė rašo..ir ne už dyką išsižiojote..:))
    turiu silpnybę agurkams, galiu juos valgyti vienus..pasigaminsiu prie progos gavusi jų...;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėkui, Oditele, tikiuosi, ir tau tokie agurkai patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Prisijungiu prie pagyrų. Iš tiesų, labai ir labai gražios nuotraukos, puikūs receptai ir idėjos. Labai Jums ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nagi grazu paziuret, kaip marinavimas paciame ikarstyje!:) Tai sritis, i kuria dar nepradejau gilintis. Bet dar gyvi prisiminimai is vaikystes, kai visa virtuve budavo okupuojama stiklainiu, o visuose namuose tvyrodavo marinato kvapas... :) Sekmes uzdarant vasara i stiklainius :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rennie, tu tik gamink gamink o mes girsim girsim :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nida, tu teisi dabar Lietuvoje pats marinavimų sezonas, bet šios salotos ne žiemai, jos šaldytuve gali išbūti tik savaitę, čia greitam valgymui.
    Maisto Diletante :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O ar butu galima sia misraine uzdaryti i sterilizuotu stiklainiukus ir palikt ziemai?? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jeigu agurkų salotas norite pagaminti žiemai, reikėtų jau pagamintus sudėti į sterilius indelius įstatyti į puodą pilną vandens ir trumpai pavirti, kartu su indeliais, o tada užsukti steriliais dangteliais ir laikyti tamsioje bei vėsoje patalpoje.

    AtsakytiPanaikinti