2011 m. rugsėjo 23 d., penktadienis

Grybų užtepėlė

Jau šį savaitgalį Dzūkijoje šurmuliuos tradicinė Grybų šventė, kurios metu vyks ir grybavimo čempionatas Dainavos girioje. Visiems grybautojams linkiu sėkmės ir daug baravykų! 
O aš praeitą savaitgalį grybaudama sugebėjau tik vieną vienintelį baravyką terasti. Na, pernai tai buvo grybų metas, o šiemet... tik kur ne kur voveraitė, ar koks sukirmijęs kalpokas. Ar renkat tokius grybus kaip kalpokai (juos dar gudukais vadina)? Taip, taip buvo laikai, kai ir mes, dzūkai, tik baravykus, lepeškas (t.y. voveraites), zelionkas (t.y. žaliuokes) ir rudmeses terinkome, bet šiais laikais ir kalpoko reikia su lupa ieškot! Taigi, kalpokai arba kitaip gudukai yra puikūs trečios kategorijos grybai, beje, kaip ir voveraitės. Man patinka, kad jie priklauso baltų grybų tipui ir nėra gleivėti, net kažkiek primena pievagrybius, pakankamai neutralaus ir ryškiai neišreikšto grybų skonio. Šie grybai, kol jauni, labai tinka marinavimui (apie tai jau kitą kart), o senesni, jau išskleidę savo kepures, kaip skėčius, puikiausiai sueina į grybų užtepėlę, kitaip tariant grybų ikrą (man tai liežuvis nesiverčia jų taip vadinti), kokie čia dar ikrai iš grybų? Na, ne bent iš dzūkiško biednumo, na kaip čia tas posakis „Jei ne grybai ir ne uogos, mūsų (t.y. dzūkų) mergos būtų... labai gražios“ :)


  • 1 kg šviežių gudukų
  • 0,5 kg svogūnų
  • 0,5 kg morkų
  • 1 st. saulėgrąžų aliejaus (pirmojo spaudimo, nerafinuoto)
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, lauro lapų (pagal skonį)


Pirmiausiai grįžus iš miško ar turgaus ilgai nelaukiu, o perrenku ir nuplaunu grybus, nes jie turi tokią bjaurią savybę, pastovėję sukirmyt, jei nors vienas buvo su kirmelyte, garantuota, ta kirmelytė kiek spės, tiek ir kitų jūsų grybų krepšyje paragaus. Gudukus plaunant reikėtų dar „sijonėlį“ nuimti. Švarius grybus pasūdytame vandenyje viriau apie 15 minučių, po to dar perliejau ir perploviau. Svogūnus ir morkas nulupau, svogūnus supjausčiau, o morkas sutarkavau. Keptuvėje ant aliejaus pakepiau svogūnus, o po to pridėjau ir morkas. Virtuviniame kombaine sutryniau virtus grybus ir keptas daržoves, vietoj virtuvinio kombaino galima naudoti ir mėsmalę. Visą gautą masę su likusiu aliejumi troškinau puode ant mažos ugnies kartu su prieskoniais apie gerą pusvalandį, kol skoniai susimaišė ir tapo pilnai vientisa masė. Pagamintą grybų užtepėlę sudėjau į sterilius užsukamus indelius ir laikau šaldytuve (!) per visą žiemą. Labai praverčia kai netikėti svečiai užgriūva, tai tik baltos duonos paskrudinu ir tepamės grybų užtepėlės, kaip kokio pašteto, prie vyno labai jau tinka, tokia lietuviška bruschetta versija. Galėčiau pridurti, kad dar labai pyragėliams su grybų įdaru tinka, kaip įdaras, tik tepi ir šauni kepti.


Skanių rudeninių grybų!

13 komentarų:

  1. Labai mėgstu visokias užtepėles. Jei netyčia gausiu grybų - būtinai gaminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, žinok šiai užtepėlei tinka tik negleivėti grybai, tokie kaip gudukai arba voveraitės, bet voveraičių man tokiam reikalui gaila, jos ir keptos skanios :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo, o būtina dėti tik saulėgražų aliejų, ar galima kito?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Odeta, galima bet kokio mėgstamo aliejaus pilti, bet man patinka saulėgražų aliejaus kvapas ir skonis grybų patiekaluose, tai siūlau šį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. nuraminai:) nes man saulėgražų kvapas šiek tiek per stiprus:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. o aš iš pievagrybių darau. miško grybų man užtepėlėm gaila ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Matai, Egle, pievagrybius reikia pirkti, o miške grybai už dyką auga :) Pernai, šitų kalpokų tai tris dėžes (nuo obuolių) per kelias valandas prigrybavau, tai paskui tris dienas fabrikėlį buvau vasarnamyje atidariusi, sakiau, daugiau niekad nevirsiu. Šiemet grybų jokių nėr, net kalpokų, tai tik tą vieną kilogramą civilizuotai ir be steso išsiviriau:) O su pievagrybiais irgi būtų labai skanu, net ir skoniai mažai skirtusi.

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai skaniai atrodo..;) ir jie net nepatamsėja?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aha, tikrai liuks gardumynas atrodo, nors aš jau bandžiau šiemet atseit tuos grybų ikra daryti, tokį vieną receptuką suradus, bet blin kaip nusivyliau, viską lauk išpyliau, nes skonis buvo tragiškas, bet žinau ir dėl ko, dėl acto, nes jo visai ten, mano manymu, nereikėjo, o recepte buvo nurodyta, tai nieko blogo nepagalvojus ir įpyliau (nedidelį kiekį)...tai va ir baisu baisu...kas gavos..
    Taigi tokie mano lepsusai :D
    O žinai, Rennie, man labai keista, kad sakai, jog grybų nėr, o man atrodo atvirkščiai, nes, prisimenu, rugpjūtį vis ištrūkdavau pagrybauti, tai šaaakės kiek daug voveraičių buvo, dar nė vienais metais kiek grybaudavau nebuvo tiek, tiesa tik voveraičių, bet man jie patys pačiausi, tai ir nepergyvenau (ypatingų savo vietų neturiu). O šiaip, mano mama jau nuo vasaros labai labai dažnai grybauja, tai irgi sakė, kad šiemet labai daug voveraičių..;)
    Sakau gal ne ten ieškai dzūkaite ;):)

    AtsakytiPanaikinti
  10. gal grybienai reikia pailsėti, kad šiemt tai nedygsta grybai. Mūsų kraštuose voveraičių išvis nebūna, tų gudukų nebūna irgi. Nebent kokių ūmėdžių ar piengrybių...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oditėle, šie grybai verdami nepatamsėja, kaip ir voveraitės ar baravykai. Man jie kažkiek primena pievagrybius.
    Reda, mano supratimu, actas į grybų užtepėlę ne labai tiktų, aš jį pilu tik marinuodama grybus. Nesu aš labai gera grybautoja, tai pripažįstu, bet šiandien sužinojau, kad grybų šventėje visos komandos kartu sudėjus terado 12 baravykų, tai kur gi matyta? Vasara tai tikrai voveraitės augo, bet dabar, rugsėjį, kai turėtų rastis rudeniniai grybai, jų ne labai yra. Druskininkuose turguje šį savaitgalį tik vienas diedukas voveraitės pardavinėjo, o tai jau ženklas, kad grybų tikrai nėra daug, nes priešingu atvėju nuo jų net prekystaliai lūžta :)
    Dalia, o tavo pastebėjimas labai taiklus, juk ir obelys obuolių daugiau tik kas antrus metus turi. Reikia visiems pailsėti :) O nuo kurio tu krašto?

    AtsakytiPanaikinti
  12. isbandem ir labai teigiamai ivertinom ;)
    tikriausiai labai tiktu su virtom bulvytem. ar galima butu ir kokios silkutes ipjaustyti ir valgyti ale kaip misraine :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, kad išbandėte ir patiko :) Aš bandysiu šį savaitgalį dar kalpokų prisigrybauti ir vėl virsiu.

      Panaikinti