2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

Nesaldus cukinijų tortas

Turbūt jau matėte ir skaitėte, o gal jau ir gaminote iš naujojo oC kulinarinio žurnalo? Kas dar nevartėte, labai rekomenduoju, jį išleido Lietuvos maisto tinklaraštininės. Prie šio žurnalo nagučius prikišau ir aš, viriau rudeninių daržovių sriubą su obuoliais, ruošiau sezoninių rudeninių gėrybių kalendorių, kepiau nesaldų cukinijų tortą... Šį tortą mūsų šeima labai mėgsta, jį išmokau iš vyro močiutės, jis puikiai tinka svečiams nustebinti, kai aplink pilna cukinijų...


Cukinijų blynams:
  • 2 kg nuluptų ir sutarkuotų cukinijų
  • 4 kiaušinių
  • 8 v.š. miltų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • vynuogių kauliukų aliejaus (kepimui)


Pertepimui:
  • 500 ml. tiršto turkiško jogurto
  • 1 st. smulkiai pjaustytų petražolių
  • 1 st. smulkiai pjaustytų bazilikų
  • 5 česnako skiltelės (smulkiai kapotos)
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų


Papuošimui:
  • spalvotų pomidorų (geltonų, raudonų)
  • petražolių ir bazilikų



Nuplautas cukinijas nulupau, išėmiau sėklas ir sutarkavau burokine tarka. Cukinijų tarkius gausiai apibarsčiau druska ir palikau rėtyje valandai, kad nuvarvėtų sultys. Nuvarvintas cukinijas sumaišiau su kiaušiniais, miltais, gardinau pipirais ir kepiau didelius blynus per visą keptuvę. Keptuvėje ant įkaitinto aliejaus paskleidžiau cukinijų masę ir kepiau, kol pirma pusė iškepė, tada apkepusia puse blyną apverčiau ant lėkštės, po to neiškeptąja puse vėl verčiau atgal į keptuvę, kad ir ši apkeptų. Blynus kepiau atsargiai, nes juos pakankamai sunku vartyti, čia labai pagelbėja lėkštė. Iš to kiekio cukinijų man gavosi penki dideli blynai, kuriuos palikau aušti ant atskirų lėkščių.
Kol blynai aušo, pasigaminau kremą. Tirštą jogurtą gausiai pagardinau druska ir pipirais, skaninau kapotais žalumynais, smulkintais česnakais ir citrinų sultimis. Kremas gaunasi pakankamai tirštas, aštrus ir pikantiškas, nes jam susigėrus į cukinijų blynus jis sušvelnės. Praaušusius blynus tepiau kremu ir dėjau vieną ant kito. Viršutinį blyną ir torto šonus, irgi aptepiau kremu. Paruoštą tortą stačiau kelioms valandoms į šaldytuvą, kad jis susigertų ir sutvirtėtų. Labai patogu šį tortą pasiruošti iš vakaro, kitą dieną liks tik jį papuošti. Tortą puošiau spalvotais pomidorais ir smulkintais bazilikais su petražolėmis. Man skaniausia jį valgyti su pomidorų salotomis.


P.S Vietoj tiršto turkiško jogurto galima naudoti mėgstamą majonezą, tada tortas bus dar labiau pikantiškesnis, aštresnis bet ir riebesnis.

Skanaus.

16 komentarų:

  1. Bet jau NUOTRAUKOS!!!!!!!!!!!!!! Dieviskai skanios ♥
    Saunuoles Jus! Jau pas Asta gyriau ideja del zurnalo. Labai labai labai puikiai JUms viskas payvko! Ir toliau neissenkanciu ideju ir daug laiko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, ačiū! Asta ir subūrė visas šiam projektui. Idėjų tai pas visas nors vežimu vežk, bet va su laiku... (gal čia aš tik viena nieko nespėju) :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, man irgi ziauriai patiko zurnalas! Saunuoles!
    o laiko man irgi ziauriai truksta, nieko nespeju :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikus žurnalas! Gundantis receptas. O kas yra graikiško jogurto gamintojas? Neuzkliuvo, kažkaip, už akių - ar jo mūsuose(Vilniuje) būna? Ar gal galima naudoti naminį jogurtą - kai gaunasi tirštas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rennie, sveikinu Tave ir bendramintes, išleidus žurnalą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikinu su pavykusiu pirmu žurnalo numeriu - įdomūs receptai, gražios nuotraukos. :)
    Esu dariusi panašų tortą, bet greitam naminiam suvartojimui, o taviškio papuošimas karališkas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Neringa, ačiū, rugsėjo pradžioje visuomet mažiau laiko, kol viskas su vaikų mokykla, darželiu, būreliais susistyguoja ir įeina į ritmą.
    Asta, to turkiško, ne graikiško (nors man irgi norisi jį vadinti graikišku) Vilniuje tikrai yra pirkti HiperRimi. Naminį jogurtą reikėtų per naktį nuvarvinti sūrmaišyje, pakabintame virš puodo. Per naktį į puodą nuvarvės pasukos, o sūrmaišyje liks toks tirštas ir riebus jogurto kremas, tai jis tiktų, nes reikia kad būtų tikrai tirštas, nes skystas jogurtas nuvarvės ir nespės susigerti į cukinijų blynus.
    Laura, džiaugiuosi, kad tau patiko :)
    Vilma, o kuo tu jį sutepi irgi jogurtu, ar majonezu? Močiutė jį su majonezu gamina, bet aš labiau mėgstu jogutą, tai man su juo labiau patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rennie, man rodos, jau sakiau ir žurnalą ruošiant, bet dar kartą pakartosiu - fantastiškas pyragas ir nerealiai skanios nuotraukos! :) Gaila ir valgyti būtų, kaip meno šedevrą įsirėmint galima :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai malonu,Asta, tavo komentarai "saulėti", kaip visada :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš ir dar kart prisidedu prie didžiausių sveikinimų!!! :) labai labai labai patinka ir laukiu nesulaukiu sekančio nr. :)
    O tooortas tai išvis - FANTASTIŠKAS!!! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dėkui, Reda, dabar jau daugiau merginų pasisiūlė ruošti žiemos numerį, tai žadame, kad bus dvigubai storesnis:) O tortas tai tikrai vertas dėmesio :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pirma karta sutepiau majonezu sumaisytu su zalumynais-pagal recepta, bet su graikisku jogurtu ir net liesa grietine patinka labiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Man irgi, Vilma, su tirštu jogurtu labiau patinka, aš ir šiaip pirktinio majonezo nesu mėgėja :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nu neitiketinas grozis. Seile varva skaitant recepta ir ziurint nuotraukas. Laukiu sveciu, kad galeciau juos pradziuginti siuo meno kuriniu!:) Aciu uz recepta ir minti!

    AtsakytiPanaikinti
  15. kaip iš samamnų patalo ištrauktas..tikras gėris..;) nors ir pavėluotai, bet sveikinu su neprisvilusiu blynu kuriant tokį žurnaliuką..;) super pasistengėt..;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Nida ir Oditėle, dėkui, jis ir labai skanus!

    AtsakytiPanaikinti