2011 m. liepos 6 d., trečiadienis

Mėlynių šaltsriubė su naminiais leistinukais

Mėgstu mėlynes... Jomis galima gardžiuotis nuo Joninių iki pat rudens ir visai nesvarbu, kad renkant rankos tampa mėlynos mėlynos, kaip pačios uogos. Mėlynių šaltsriubė jau nuo senų laikų, mūsų šeimoje, yra būtinas vasaros atributas. Ji verdama su naminiais leistinukais, kurie paruošiami labai greitai, jeigu norisi dar greitesnio rezultato, juos galima pakeisti kokybiškais kiaušininiais makaronais. Tai pati mėgstamiausia mano tėčio sriuba, dėl jos jis eitų rinkt mėlynių net ir vidurnaktį, kad tik gautų paragaut nors lėkštutę.


Leistinukams:
  • 2 kiaušiniai
  • 6 v.š. pieno
  • 6 v.š. miltų
  • žiupsnelis druskos
Sriubai:
  • 2 l vandens
  • 0,5 l mėlynių
  • 3-4 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • žiupsnelis druskos
  • riebios grietinės arba plaktos grietinėlės (papuošimui)


Vandenį užvirinau puode, kol jis užvirė pagaminau tešlą leistinukams. Kiaušinius išsukau su miltais, druska ir pienu, tešla gavosi panaši į blynų. Kai vanduo užvirė, iš lėto mažu šaukšteliu tešlą leidau į vandenį. Jeigu leistinukai neišlaiko savo formos ir išsisklaido vandenyje, tai tešla yra per skysta, reikia dar pridėti miltų. Leistinukai virdami iškilo į paviršių, tada subėriau švarias mėlynes. Sriubą viriau, kol mėlynės patižo, tada subėriau cukrų, vanilinį cukrų, druską ir citrinos sultis, dar kelias minutes paviriau ir leidau sriubai praaušti, o tada kišau atšaldymui į šaldytuvą, kokiai valandėlei. Kai sriuba tapo gaivinančiai šalta, pilsčiau į lėkštes ir puošiau grietine, nors šventiškiau būtų su plakta grietinėle. Skanu, gaivu ir labai vasariška.


Skanių mėlynių.

11 komentarų:

  1. Labai gardžiai atrodo, taip ir norisi išmėginti. Nors man mėlynės pačios skaniausios tiesiog užpiltos pienu ir pagardintos žiupsneliu cukraus:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai, labai skani sriubytė, valgau ją nuo vaikystės. O mano mėgstamiausias mėlynės+jogurtas+medus=greitas skanumynas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip visuomet - ne tik skaniai skamba, bet ir gražiai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aciu dziaugiuosi kad puoseleji seimos tradicijas.Sekmes.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėkui, Aušra.
    Na kaip gi kitaip, Mamyt.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oi kaip apetitishkai atrodo!! Pas mus nera melyniu... Siandien savo trenerei pasakojau apie laukuose sirpstancias zemuoges, melynojus, avietes... Izraelyje gime ir auge zmones akyse nemate tokiu uogu, kvapo neuoste... Tikiuosi trumpam sugrizusi i Lietuva dar paragauti siu metu misku derliaus :)
    Nuostabus gaivinantis reikalas kai karsta si saltsriube. Niekada negaminu tokiu dalyku, bet reiks isbandyti su kokiais nors cia esanciais sezono vaisiais - persikais, abrikosais, ar mangais...
    Ir kaip visada, nuostabios nuotraukos!!! Bravo!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ai, Rennie, neisiu pas tave daugiau i bloga, man cia viskas skanu, grazu, seile varva ir net kvepia, nu kiek galima save taip erzinti? :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš vasarą visokias uogas sumetu į puodą ir verdu panašiai. O leistinukai yra fantastiškas močiučių išmislas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nida, gali pabandyti su vyšniomis, jų, turbūt, yra Izraelyje, turėtų gautis irgi labai skaniai. Tikiuosi, Lietuvoje dar spėsi pasimėgauti uogomis.
    Maisto Diletante, nenoriu erzintis, o tik norėčiau užkrėsti noru pasiuogauti arba nors artimiausiame turgelyje nusipirkti miško uogų ir jomis mėgautis. Išbandyk, tikiuosi patiks.
    Karolina, pritariu, kad leistinukai fantastiškas dalykas, mano močiutė labai mėgo juos gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Wowowowow!!! Kaip isinorejau!!! Aisku melyniu cia ne kvapo, bet galvoju, gal kaip nors suimprovizavus..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Manau, dar turėtų panašiai su šilauogėmis gautis, jeigu tokių pas jus yra :) Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti