2012 m. liepos 11 d., trečiadienis

Kepsninės malonumai: keptas kamambero sūris su levandomis, čiobreliais ir marinuotomis mėlynėmis

Nepaprastas tas miestas Druskininkai! Ir ne tik dėl šokančių pagal muziką spalvotų fontanų, ir ne todėl, jog jame tiesiog miesto parke galima pasirinkti mėlynių bei žemuogių, o dabar jau ir aviečių. Vasaroti čia suvažiuoja daug žmonių iš visos Lietuvos ir ne tik iš jos. Čia sutinku jau seniai matytus žmones, kurių Vilniuje nesutinku metų metus, ir tuos kurių niekad nebuvau mačiusi anksčiau, o tik bendravusi virtualioje erdvėje. Visai neseniai turėjau progos pabendrauti su Aušra iš Tarp vėjo gūsių. Ji paliko man jaukaus ir šilto žmogus įspūdį, jau iš pirmo pasimatymo suradome daug bendro, o dovanų gavau labai gražiai supakuotos Aušros firminės gilių kavos. Ta kava tai labai labai gera, užsikrėčiau ir aš ja, būtinai gaminsiu šį rudenį, jau net ąžuolą, esantį arčiausiai vasarnamio nusižiūrėjau, beliko tik gilių sulaukti. O visai prieš kelias dienas buvau sutikusi Jūratę, kuri atostogauti atvyko iš Jungtinių Valstijų, su ja jau kuris laikas bendraujame virtualiai Sezoninėje Virtuvėje. Susipažinau ir su Jūratės vyru Columbia, kuris būdamas amerikietis ne tik mokosi lietuvių kalbos, bet ir yra išleidęs kelionių vadovą apie Lietuvą . Jei sekate maisto tinklaraštininkų gyvenimą, tai atpažinsite, jog tai ta pati Jūratė, Aušros iš Vaikai ir Vanilė draugė, pas kurią vykdavo skanūs judviejų ketvirtadieniai. Nuo Jūratės lauktuvių gavau net kelių rūšių klevų sirupo (labai labai tikras ir labai labai skanus), migdolų riešutų sviesto, skaninto klevų sirupu (vaikai jau baigia išlaižyti) ir puikiojo šokoladinio balzaminio acto (labai aromatingas ir labai tinkantis prie uogų). Kaip tik tą šokoladu kvepiantį actą ir naudojau mėlynių marinavimui, keptam kamambero sūriui skaninti.


Kamambero sūrį šį kart kepiau Cobb kepsninėje, kurią pakurti lengvai sugebėtų net niekad laužo nekūrusios moterys ir merginos. Džiaugiuosi, kad dabar be jokio vargo aš pati, be vyro pagalbos, kada panorėjusi, galiu ją užsikurti. Cobb kepsninei pakanka tik dešimties anglies briketėlių (taigi standartinio anglies briketų maišo užteka net dešimčiai kartų), o kaitros kepimui užteks daugiau nei valandai. Kadangi sūriui iškepti nereikia labai kaitrios ugnies, šį kart pakako ir aštuonių anglies briketų. Kamamberą kepiau ant pakeltų grotelių ir uždengusi dangtį, kad šiluma išsiskaidytų ir susidarytų orkaitės efektas. Sūris puikiai iškepė, jį gardinau šokoladiniame balzaminiame acte marinuotomis mėlynėmis, kurį gavau dovanų nuo Jūratės.


2 asmenims:
  • 2 kamambero sūriai
  • kelios šviežios levandos šakelės
  • kelios šviežių citrininių čiobrelių šakelės
  • keli šaukštai kokybiško alyvuogių aliejaus
  • maltų pipirų mišinio
  • folijos (įvyniojimui)
Marinuotoms mėlynėms:
  • 4 v.š. šviežių mėlynių
  • 2 v.š. kokybiško balzaminio acto
  • malto cinamono (visai nedaug)


Pirmiausiai šviežias mėlynes užpyliau balzaminiu actu ir lengvai apibarsčiau cinamonu, bei pastačiau kelioms valandėlėms marinuotis.
Sūrius išvyniojau ir perdėjau ant atplėštų folijos gabalėlių. Sūrio viršuje apipjoviau apskritimą, kad kraštuose liktų po centimetrą. Į apipjautas ertmes prigrūdau čiobrelio šakelių, ant viršaus apibarsčiau trintais levandų žiedais ir maltais pipirais bei apšlaksčiau alyvuogių aliejumi.
Sūrius kepiau kepsninėje uždengusi dangtį apie 15-20 minučių, kol jie apkepė ir suminkštėjo.
Sūriams iškepus nuėmiau apipjautą žievelę ir ant išsilydžiusio sūrio užbarsčiau pasimarinavusių mėlynių (pačio acto, kuriame marinavosi uogos geriau nepilti). Sūrį kabinome duonos lazdelėmis, tai pat gerai būtų tikusi ir šviežia balta duona.


P.S. Iškepto sūrio skonis labai priklauso nuo pačio sūrio kokybės. Pirmą kartą kepiau „President“ firmos sūrius, tai skonis tikrai buvo puikus, o antrą kartą jau „Turek“ gamintojo, jų skonis buvo jau ne tas :) Taip kepti sūrius galite ir bet kokioje kepsninėje su dangčiu ant netiesioginės ugnies. Mėlynes marinuokite kuo geresnės kokybės balzaminiame acte, jei jis ne toks geras, papildomai jį skaninkite cukrumi arba medumi.

Skanaus!

19 komentarų:

  1. O dieve, tas keptas sūris bet ką pribaigti gali :D Aš jau įsivaizduoju, kaip tai turėtų būti skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, tikrai, kad skanu, o valgant lauke tai ir apetitas dvigubas :)

      Panaikinti
  2. o Dievai! kaip cia skanu!! Rennie, o tavo kepsnine kokia svarutele ir blizganti!!! manoji atrodo kaip po branduolinio sprogimo, palyginus su tavaja; gal reikes kada prisiruost ir bent kiek nusveist...;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, ši kepsninė dar visai nauja, tai ir blizga :), o jei rimtai, tai ji tokia maža, kad ją po kiekvieno panaudojimo karto laisvai išplaunu savo virtuvės kriauklėje, baisiai patogus dalykas :) O ta didžioji kepsninė, kuri pas mane visad stovi lauke, tai irgi kaip reikiant aprūkusi ir suodina.

      Panaikinti
  3. Rennie, dar didelis aciu uz linkejimus, kuriuos man Jurate jau spejo perduoti; jeigu kada busi sitoje Atlanto puseje, pranesk; gal "gyvai" susimatysim;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip geit linkėjimai už Atlanto skrieja :) Labai maloniai ir nuoširdžiai su Jūrate ir jos vyru pabendravome, bet laiko visgi pritrūko viskam apšnekėti :) Labai norėčiau kada nors jus aplankyti, nes Jūratės pasakojimai apie jūsų miestelį ir jo apylinkes tikrai sužadino smalsumą. Bet čia kada nors ateityje, o gal tu pati kada anksčiau kelionę Lietuvon suplanuosi, labai laukčiau :)

      Panaikinti
  4. Noriu ir tokios kepsninės ir gardaus sūrio :]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, kepsninė tai tikrai verta dėmesio :), o dėl sūrio, tai kai būsi Druskininkuose duok žinią, pavaišinsiu :)

      Panaikinti
  5. Kaip smagu sutikti gyvai virtualiai pažįstamus žmones, o pabendrauti užkandžiaujant tokiu sūriu išvis puiku!

    AtsakytiPanaikinti
  6. eina sau, eina sau...na tiesiog trūksta žodžių, jau žinau kas bus kepama sode šį savaitgalį :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai išbandyk, tik rinkis kokybišką sūrį ir labai gerą balzaminį actą.

      Panaikinti
  7. Oi, oi, kaip tu čia skaniai su tom uogytėm :) Panašu, kad Druskininkai tampa susitikimų centru :) Ir man buvo be galo smagu susipažinti gyvai, tik per mažai, mielai pratęsčiau :) Reiktų kada sušaukti tinklaraštininkų sąskrydį, tokį didesnį ir ne vienai dienai, būtų smagu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Aušra, man irgi laiko viską apšnekėti tikrai pritrūko :) Pasistengsime dabar susitikti pajūryje :) O tinklaraštininkus reikia visus organizuoti, manau, smagu būtų.

      Panaikinti
  8. Nežinau kaip aš iki šiol nepamačiau šio įrašo. Jau daugiau nei metus skaitydama šį tinklaraštį savo galvoje susikūriau virtualų autorės įvaizdį - maloni, švelni, rūpestinga, kūrybinga, draugiška. Susitikusi nebe virtualioje erdvėje įsitikinau, kad tas įvaizdis buvo visiškai tikslus, na dar galėčiau pridėti žodelį "labai" prie kiekvieno aukščiau paminėto būdvardžio. Ačiū už neapsakomai skanias vaišes ir malonų pabendravimą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, dėkui už pagyrimus :) O aš džiaugiuosi, kad tinklaraščio dėka turiu progos susipažinti su tokiais šviesiais, gražiais ir įdomiais žmonėmis :) Kokios gi ten vaišės, visgi vėlus vakaras buvo :) Gražių likusių atostogų Lietuvoje!

      Panaikinti
  9. Norėjau paklausti dėl pačios kepsninės. Jos aprašyme rašoma, jog ji gali ir kepti kaip kepsninė. Kaip suprantukepama ant anglies, bet ar juntamas dūmo kvapas ir kiek laiko užtruktų sakykim šašlykų kepimas? AČIŪ už atsakymą ;)

    AtsakytiPanaikinti