2012 m. gruodžio 3 d., pirmadienis

Snaigių formos žagarėliai

Žiemos ir Advento pradžiai pasnigo, į Vilnių atėjo tikra žiema. Savaitgalį baigėme karpyti Advento kalendorių, pradėjome puošti namus, stumdėmės minioje prie miesto Kalėdinės eglės ir graužėme kukurūzus kine žiūrėdami Legendos susivienija
Ta proga iš tešlos karpėme ir aliejuje virėme traškias bei labai skanias snaiges. Iki šiol maniau, kad snaiges galima karpyti tik iš popieriaus, bet kalėdiniame „Good Food“ žurnale pamačiusi Mary Berry traškių kalėdinių snaigių receptą, savo nuomonę pakeičiau. Iš elastingos tešlos snaiges kuo puikiausiai iškarpėme paprasčiausiomis žirklėmis, mums abiems su dukrele tai buvo linksma pramoga. Aliejuje virtos snaigės buvo labai panašios į mano močiutės kadaise keptus žagarėlius, tik labiau žiemiškos.


Receptas iš žurnalo „Good Food“ 2012 Nr.12, p. 107
35 - 40 snaigių:
  • 3 kiaušiniai
  • 400 g. miltų
  • 50 g. cukraus
  • 4 v.š. pieno
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • aliejaus (virimui)
  • cukraus miltelių (papuošimui)



Kiaušinius išplakiau su paprastu ir vaniliniu cukrumi bei pienu. Po truputį pyliau miltus ir maišiau tešlą. Kai visi miltai jau buvo supilti, rankomis gerai išminkiau elastingą tešlą.
Tešlą apdengiau maisto plėvele ir kišau pusvalandžiui į šaldytuvą.
Subrendusią tešlą padalinau į 24 lygias dalis. Tešlos gabalėlius po vieną iškočiojau kočėlu į apskritimus, tada lanksčiau, du kartus, kaip karpydama popierines snaiges. Pirmiausiai padailindavau snaigės apvalią formą, o tada žirklėmis karpiau paprastus ornamentus. Iš nuo snaigių atlikusius tešlos gabalėlius, vėl kočiojau ir karpiau naujas snaiges.
Kad tešla nedžiūtų, ją laikiau pridengusi maistine plėvele. Reikėtų stengtis iškočioti plonesnes snaiges, nes kai jos per storos, tai virdamos kiek išsiriečia. Tokias snaiges karpyti vienas malonumas, nes tešla labai elastinga ir visiškai nelimpa nei prie kočėlo, nei prie žirklių, nei prie rankų.
Puode užviriau aliejų ir atsargiai, po kelias viriau snaiges iš abiejų pusių. Įkaitusiame aliejuje snaigės išverda labai greitai, reikia pastoviai jas stebėti ir apversti. Išvirusias snaiges aušinau ant popierinio rankšluosčio bei barsčiau milteliniu cukrumi.



P.S. Šios skanios snaigės labai patiko mano vaikams. Ir valgyti, ir gaminti jas buvo tikras malonumas. Su snaigėmis į mūsų namus atėjo Kalėdų laukimas.

Skanių snaigių!

23 komentarai:

  1. Tikrai, idėja bendravimui su vaikais, nuostabi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, labai taikliai pasakiai, šio recepto gaminimas - labai malonus procesas, puikiai tinkantis bendravimui su mažaisiais :)

      Panaikinti
  2. Grazu. Vakar mačiau Martha Stewart puslapyje analogiska kepinį (idomu, kad ten "autentiškas" pavadinimas naudojamas - "Chrusciki Leaves". Mes vadindavom "Chrustai" tik ten formavo lapus. Žodžiu galima ir eglute sudėlioti ir įvairiausias formas karpyti ar pjaustyti...Rima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano močiutė žagarėlius irgi chrustais vadindavo, čia greičiausiai lenkiškas palikimas :) Ačiū, už info apie "Chrusciki Leaves".

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Aušra, kai šį receptą užmačiau žurnale iš karto panižo rankos jį išbandyti :)

      Panaikinti
  4. Kokia paprasta ir šauni Kalėdinė idėja!!! Šaunuolė tu, Renata!!!:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki norejau paklausti kokio dydzio kiausinius emete,nes as pabandziau man gavosi visai nealastinga tesla ,o kieta ir lipni

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tešlą reikia kiek paminkyti, tada ji ima net blizgėti. Kiaušinius naudojau vidutinio dydžio. O pieno ar nepamiršote įpilti?

      Panaikinti
    2. As emiau L dydzio kaiusinius ir pieno ipyliau bet jinai man vistiek lipo prie kocelo na kociojant traukesi kaip gumine,gal per daug miltu idejau nes kai minkiau truputi ant stalo piliau kad neliptu

      Panaikinti
    3. Labai įdomu, nes man tešla gavosi net blizganti ir visiškai nelipo nei prie rankų, nei prie kočėlo. Gal eikėjo ją ilgiau šaldytuve pabrandinti?

      Panaikinti
  6. Aciu uz si nuostabu recepta. Gyvename ne Lietuvoje, tai kai nunesiau siu skanestu i sunaus darzeli, visi buvo susizaveje ir groziu ir skoniu. Aciu dar karteli uz sia ideja...

    AtsakytiPanaikinti