2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Tinginio varškės tortas su džiovintomis slyvomis ir riešutais

Šis, mano šeimos pakrikštytas, „Tinginio varškės tortas“ yra tikras varškės tinginio brolis, toks pats skanus ir taip pat greitai pagaminamas. Jis sotus, aromatingas ir puikiai tinkantis žiemos šventėms.
Rudens pradžioje pamėgau kepti varškės tinginį su avietėmis, atšalus orams jį kiek modifikavau, uogas pakeisdama į brendyje mirkytas džiovintas slyvas, o viršų gausiai apibarstydama kapotais riešutais. Vietoj cukraus šiame recepte naudoju kondensuotą pieną. Didžiausias šio deserto pliusas yra ne tik turtingas skonis, bet ir greitas jo pagaminimas. Aš jį esu gaminusi jau ne vieną ir ne du kartus, vakare jo ruošai užgaištu vos penkiolika minučių, o per naktį subrendusį tortą, per kelias minutes ryte apibarstau kapotais riešutais ir viskas, tortas jau ant stalo. Tikiuosi, šis, lengvai pagaminamas desertas, bus tikras išsigelbėjimas, tiems, kurie švenčių ruošai negalės skirti daug laiko.


20 cm. skersmens torto formai:
  • 360 g. riebios varškės (2 pak. po 180 g)
  • 360 g. kondensuoto pieno „Selga“ skonio sausainių (2 pak. po 180 g)
  • 180 g. sviesto (minkšto)
  • 200 g. džiovintų slyvų
  • 10 v.š. brendžio
  • ½ dėžutės kondensuoto pieno (dėžutėje 385 g)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 200 g. riešutų (naudojau lazdynų ir migdolų)


Prieš pusę dienos iki torto gaminimo, užmerkiau švarias džiovintas slyvas brendyje.
Sausainius sulaužiau nedideliais gabalėliais ir atidėjau į šalį.
Elektrinio plaktuvo pagalba išplakiau minkštą sviestą, varškę, kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų iki vientisos masės.
Gautą masę sumaišiau su brendyje išmirkusiomis slyvomis ir smulkintais sausainiais.
Torto formą išklojau maisto plėvele ir suverčiau tinginio masę. Tortą pastačiau šalti ir bręsti nakčiai į šaldytuvą.
Riešutus sudėjau į popierinį maišelį ir kočėlo pagalba susmulkinau.
Ryte beliko torto viršų apiberti kapotais riešutais ir dieną pradėti desertu.


Skanaus!

24 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Indre, jis tikrai labai skanus, ypač tiems, kas mėgsta varškės desertus :)

      Panaikinti
  2. aš į šį skanėstą nededu kondensuoto pieno, dedu cukrų, bet reiks mėgint pakoreguoti variantą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kondensuotas pienas jam suteikia daugiau skonio ir aromato, nei cukrus. Verta išbandyti :)

      Panaikinti
  3. Kadangi jūsų varškės tinginys su avietėmis buvo mano metų atradimas ir visų laikų desertas be konkurencijos, Kalėdoms tikrai ruošiu šitą! Ačiū, kad esat ir gražių jums švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, tubūt, jau gavau gražiausią Kalėdų sveikinimą :) Skanių, šiltų ir jaukių Jums Kalėdų! Ačiū, kad skaitote!

      Panaikinti
  4. Geras skanus pyragas, pameni kaip apsisaldinom pyragais tą vakatą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vika, aną kartą dėjau visą kondensuoto pieno dėžutę, bet vėliau gamindama, jau tik pusę, nes mano skoniui taip skaniau :) Tavo Victoria sponge, buvo superinis :)

      Panaikinti
  5. Dievinu desertus su varške, tikrai bus išbandytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. žinai, ką? norėčiau pas tave pagyvent kurį laiką :) taip visad viskas skaniai skamba, pasaka...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, kai būsi Vilniuje užsuk, kviečiu į svečius :) Ačiū, ačiū, bet tikrai ne viskas ir ne visados skaniai išeina, kartais ir prisieksperimentuoju :)

      Panaikinti
  7. Man tie varškiniai tinginiai yra kažkas nerealaus!!! Tikriausiai kilogramą suvalgyčiau vienu prisėdimu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. oi gėris gėris gėris, ypač tas slyvas aš rankiočiau
    P.S. aš ne robotas.
    Netiki?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, tos "girtos slyvos" tai mano mėgstamiausios :) Aišku, ne robotas, mačiau gi tave :) Gražių Tau Kalėdų!

      Panaikinti
    2. kai rašau pas tave komentarą, visad remia mane prie sienos su klausimu, ar nesu robotas, tai kartais ir nebeparašau, ką ketinau
      gražių švenčių ir tau!

      Panaikinti
  9. Pasaka! Aš labai mėgstu šį desertą, bet namie negaminu, nes tektų valgyti vienai, na gal dar mažasis padėtų, bet čia ne rovalumas :D Geriau jau tikrą maistą valgytų..
    O nuotraukos tokia šviesa ir skaidrumu spinduliuoja, kai už lango tokia dargana, kad pamačius iš karto šilta pasidaro :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, pasirodo ne aš viena šį desertą mėgstu :) Gražių artėjančių švenčių!

      Panaikinti
  10. Nesutinku, nuotraukos kaip balta ir graži žiema už lango :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,o kuom dar butu galima uzpilti slyvas isskyrus alkoholi,nes norisi,kad ir mano trimete smalize galetu paragauti:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Slyvas galite mirkyti stiprioje juodoje arbatoje arba natūraliose obuolių sultyse, tada tortas bus tinkamas ir vaikams :)

      Panaikinti