2012 m. rugsėjo 7 d., penktadienis

Dūmais kvepiantys slyvų suktinukai su šonine

Kai knygoje užmačiau šį kepsninėje keptų šviežių slyvų receptą su nekantrumu laukiau rudens, kol galėsiu jį išbandyti su ką tik sunokusiomis mėlynosiomis slyvomis. Aš esu didelė slyvų mėgėja, žiemą dažnai graužiu džiovintas slyvas, kurias mėgstu įdaryti pikantiškais sūrio įdarais. Šviežias slyvas dažniausiai valgau, kaip desertą, šis kartas pirmasis, kai gaminau pikantišką šviežių slyvų užkandį. Noriu pastebėti, kad jo skonis buvo puikus: dūmais kvepiančios slyvos, rūkyta šoninė ir mėlynojo pelėsio sūris derėjo tobulai. Pasistenkite šiems suktinukams išrinkti labiausiai prinokusias slyvas, tik išimdami jų kauliukus nepamirškite patikrinti ar slyvos nesukirmijusios.


Knygoje šis receptas priskirtas prie Viduržemio jūros regiono receptų, nuo savęs, prie slyvų ir šoninės dar pridėjau mėlynojo pelėsio sūrį, kurio gabalėlis puikiai tilpo slyvos viduje vietoj kauliuko. Pačias slyvas kepiau Cobb kepsninėje, bet sugalvojau jas dar papildomai ir lengvai išrūkyti. Rūkymo procesas labai paprastas, tik reikia ant įkaitusių anglies briketų (arba medžio anglių) papildomai užmesti išmirkusių skiedrų. Mes naudojome kelias saujas obels skiedų, kurias prieš tai penkiolika minučių buvome užmerkę vandenyje, o po to popieriniu rankšluosčiu lengvai nusausinome. Taip paruoštos skiedros ilgiau smilks ir nuo jų kylančiais dūmais pakvips kepamos slyvos. Slyvas reikia kepti-rūkyti uždengus kepsninės dangtį ant netiesioginės ugnies, t.y. anglys kūrenasi ir skiedros smilksta vienoje kepsninės pusėje, o slyvos kepa – kitoje, ne virš žarijų, o šalia jų. Cobb kepsninė tokiam netiesioginiam kepimui turi pakeliamas groteles, kad kaitra nebūtų per daug kaitri ir kiek išsisklaidytų.


Receptas adaptuotas pagal Roger Kimpel ir Yara Hackstein knygą
„Kepsniai ant grotelių. Barbekiu“ psl. 153

4 asmenims:
  • 16 sunokusių mėlynųjų slyvų
  • 100 g. pelėsinio sūrio „Memel Blue“
  • 16 vnt. rūkytos šoninės plonai pjaustytų gabalėlių
  • 8 vnt medinių kepimo iešmelių


Medinius kepimo iešmelius užmerkiau vandenyje pusvalandžiui.
Švarias slyvas pirmiausiai iškaulinau, įpjaudama jas iki pusės ir išimdama kauliuką. Pasistenkite pjauti taip, kad slyvų neperpjautumėte pusiau ir jos išliktų vientisos.
Slyvų kauliukų vietas įdariau pelėsinio sūrio gabalėliais.
Įdarytas slyvas apsukau plonai pjaustytais šoninės gabalėliais ir smeigiau po dvi ant medinių iešmelių.
Kepsninę paruošiau kepimui ant netiesioginės ugnies. Kelias saujas skiedrų (tam labiausiai tiks vaismedžių skiedros) užmerkiau 10-15 min. vandenyje. Per tą laiką anglys įkaito ir ant jų užbėriau išmirkusias nusausintas skiedras. Skiedroms pradėjus smilkti ant grotelių šalia anglių (bet ne virš jų) suguldžiau suvertus slyvų suktinukus ir kepiau-rūkiau juos apie 20 – 30 min.

Skanių slyvų!

6 komentarai:

  1. Ach...kaip visada - žavingai ir skaniai atrodo! Man pradeda patikti Cobb kepsninė - ar ją galima naudoti daugiabučio balkone ? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Koks patiekalas!! jau žinau,ką išbandysiu šį savaitgalį :]


      Tikrai galima, Laima :) tik nenustebkit kaimynų svečiuose sulaukę :]]]

      Donalda.

      Panaikinti
    2. Laima, dėkui, slyvos tikrai vertos dėmesio. Cobb kepsninę tikrai galima naudoti balkone, nes ji neskleidžia tiek dūmų, kaip įprastos kepsninės, ją galima statyti net tiesiai ant stalo. Sėkmės!

      Panaikinti
    3. Donalda, kaip matau, jūs Cobb kepsninę jau išbandėte :) Skanių slyvų!

      Panaikinti