4 asmenims:
- 1 Merkio šamas (apie 1 kg)
- 2 v.š. mėgstamų garstyčių
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Bulvių salotoms:
- 1 kg. bulvių (naudojau rausvąsias)
- 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių
- 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. medaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Išdorojusi šamą pasiruošiau žuvies
file gabalėlius su oda, kuriuos perpjoviau pusiau, kad gautųsi
keturi gabalėliai. Garstyčias (naudojau Dijon) sumaišiau su
aliejumi, citrinų sultimis, kapotais krapais ir prieskoniais.
Paruoštu mišiniu gerai ištryniau šamo file gabalėlius ir palikau
marinuotis kokiai valandėlei.
Bulvių salotoms nuskutau bulves ir
supjausčiau jas nedideliais gabalėliais. Bulvių salotoms
geriausiai naudoti mažiau suverdančias bulvių rūšis, pagal mano
skonį, šiam patiekalui idealiai tinka rausvosios bulvės.
Puode užkaičiau vandenį ir jį
pasūdžiau. Kai užvirė vanduo subėriau pjaustytas bulves ir
viriau, kol bulvės suminkštėjo, bet nepervirė. Labai svarbu, kad
bulvės būtų vos išvirusios, o ne pervirusios, nes tada gausis ne
bulvių salotos, o bulvių košė.
Kol virė bulvės užstačiau į
įkaitintą 200 laipsnių orkaitę kepti garstyčiose marinuotą
šamą. Kepimui žuvį suguldžiau ant skardos, išklotos kepimo
popieriumi, oda į apačią. Šamas iškepė per 20-25 minutes.
Suminkštėjusias bulves nusunkiau. Iš
grūdėtųjų garstyčių, aliejaus, citrinos sulčių, medaus,
kapotų krapų ir prieskonių sumaišiau padažą, kuriuo apipyliau
dar karštas bulves, jas atsargiai išmaišiau ir palikau 5-10
minučių, kad padažas įsigertų į bulves.
Į lėkštes dėjau šiltų bulvių
salotų, ant jų guldžiau iškepusį šamą ir viską dar papildomai
apibarsčiau smulkintais krapais. Labai paprasta ir skanu.
Skanaus!
Neabejoju, kad buvo labai labai skanu!
AtsakytiPanaikintiAušra, taip ir buvo - paprasta, jauku ir labai skanu :)
PanaikintiLabai gražios "šamiškos" fotografijos ;)
AtsakytiPanaikintiRennie - labai ačiū už receptuką!!! Prabėgusį savaitgalį gaminomės pagal jį Merkio šamą - SUPER SKANU!!!!
AtsakytiPanaikintiKaip džiaugiuosi, kad patiko :)
Panaikinti