Avietės nuostabiai dera su varškės
saldumynais, tuo įsitikinau gamindama varškės tinginį su avietėmis.
Per rugsėjį jau kelis kartus kepiau ir šį nuostabų sūrio pyragą su
avietėmis. Pirmą kart jį iškepiau savo paauglio sūnaus
gimtadieniui, jis dievina avietes. Praeitais metais jo gimtadieniui
ruošiau keksiukus su avietėmis. Iš šių trijų desertų man sunku būtų išskirti vieną, kaip patį pačiausią, bet šis sūrio pyragas išties labai skanus, lengvai
pagaminamas, ne per saldus, su uogų rūgštele ir gaiva. Labai
rekomenduoju!
Receptas iš BBC Good Food
24 cm skersmens torto formai:
- 8 vnt. sausainių "Selga" (pvz. kondensuoto pieno skonio)
- 50 g. sviesto (minkšto)
- 600 g. kreminės varškės (pvz. „President“)
- 2 v.š. miltų
- 175 g. cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1 kiaušinio trynys
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 142 ml. grietinės
- 150 g. aviečių
- 150 g. aviečių
- 90 g. želės cukraus "Multi"
- 100 ml. vandens
Pirmiausiai sulaužiau sausainius,
sudėjau juos į virtuvinį kombainą, kad susmulkintų iki
trupinių. Tada dėjau minkštą sviestą ir gerai išsukau, kol
trupiniai su sviestu apsijungė ir gavosi vientisa masė.
Tą trupinių masę paskleidžiau ant
kepimo popieriumi iškloto kepimo formos dugno ir kepiau iš anksto
įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 5 minutes. Sausainių pagrindas
gaunasi ganėtinai plonas. Iškepusiam sausainių pagrindui leidau
ataušti.
Kreminę varškę išsukau su miltais,
kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir grietine. Į varškės masę
atsargiai įmaišiau švarias avietes ir lengvai išmaišiau bei
supyliau ant praaušusio sausainių pagrindo. Pyragą stačiau kepti
40 minučių į to paties kaitrumo orkaitę.
Kepdamas sūrio pyragas iškilo, kad
jis nesusmegtų, palikau jį pusvalandžiui aušti praviroje
orkaitėje.
Ataušusį pyragą išėmiau iš formos
ir pastačiau „bręsti“ į šaldytuvą.
Pyrago papuošimui šakute sutryniau
100 g. aviečių. Puode užkaičiau vandenį ir sumaišiau su želės
cukrumi. Vandenį su cukrumi paviriau kelias minutes, į jį įmaišiau
trintas avietes. Mišiniui leidau kiek praaušti, bet ne per ilgai,
nes jis greitai stingsta. Avietiniu glaistu apipyliau sūrio pyragą,
o ant viršaus apibarsčiau likusiomis avietėmis.
P.S. Tai pats paprasčiausias man iki
šiol žinomas sūrio pyrago receptas. Jis labai skanus ką tik
iškeptas, bet dar skanesnis kitą dieną.
Skanių rudeninių aviečių!
Nuostabiai atrodo! O želė cukrus čia tas kur būna želė pakeliuose ar koks?
AtsakytiPanaikintiRenata, recepte patikslinau, kad tai želės cukrus "Multi", toks melsvoje dėžutėje, jį gamina "Dan Sukker", jis višiškai beskonis, tik saldus.
PanaikintiGrietinę dar siūlau pakeisti riebiu jogurtu su skoniu, tarkim kad ir avietiniu, arba dar įdomiau - persikiniu. Labai skanu ;)
AtsakytiPanaikintiAsta, originaliame recepte buvo patarta naudoti grietinę, bet fantazijai ribų nėra :) Aš, visgi, norinties grietinę keisti jogurtu rekomenduočiau riebų natūralų graikišką jogurtą.
PanaikintiAtrodo dieviškai! Tik iš kur mums, miesčionims, šviežių aviečių dabar gauti. :)
AtsakytiPanaikintiVilma, aš kiekvieną dieną avietes perku Konarskio gėlių turgelyje, ten dabar mažas ūkininkų turgelis veikia kasdien. Prie įėjimo į Mindaugo Maximą visad vakarais bobutės parduoda avietes, bruknes, grybus. Na, čia tos vietos kurios arčiausiai mano namų. Bet tikrai šimtu procentų garantuoju, kad šeštadieniniame Konarskio ar Halės turguje, tikrai rasi rudeninių aviečių :)
PanaikintiTikrai, yra miesto turguose aviečių. Ir pas mus pilna. Ūkininkai šiemet, kaip ir pernai, pažadėjo, kad ilgai užteks. O pas mus, tik prieš kokią savaitę vienas ūkis baigė šviežiomis braškėmis prekiauti, įsivaizduojat?
AtsakytiPanaikintiPuikios nuotraukos :)
Ačiū. Aušra, Vilniuje irgi dar praeitą savaitę mačiau braškių pirkti, čia greičiausiai tos remontantinės ir mėlynių dar šį savaitgalį Druskininkų turguje buvo.
PanaikintiPyragiukas labai dailus; o atgarsius apie rudenines avietes as ir Itakoje girdejau, bet kazkaip neprisiruosiau nueiti pauogauti;
AtsakytiPanaikintiDėkui, Aušra :) Rudeninės avietės man dar labiau patinka nei vasarinės, nes vasarą ir taip daug visokių uogų, o rudenį jos tikrai labai džiugina.
PanaikintiŽiauriai gerai atrodo pyragas. O avietės vaikiškose rankose - tobula!
AtsakytiPanaikintiRūta, ačiū. Man ta nuotrauka irgi labai patinka, gaila, kad ne visad pavyksa tokias išspausti :)
PanaikintiRennie, todėl ir vertybė, kad dažniausiai kartais :)
Panaikinti