Šių grybų prisigrybavau prie pat
vasarnamio, net ir į mišką eiti nereikėjo. Jie dažniausiai
pradeda augti rugpjūčio pabaigoje bei dygsta visą spalį. Ne
veltui žvynabudės skėtinėmis vadinamos, jų kotas toks pats
ilgas, kaip skėčio, o išsiskleidusi kepurė primena išskleistą
didelį lietsargį. Žvynabudžių kotų niekas nevalgo, bet va tos,
išsiskleidusios ir mėsingos kepurės, tai tikras skanumėlis. Šie
grybai, kaip pievagrybiai, jų nereikia prieš tai apvirti, jiems
tiesus kelias į keptuvę.
2 asmenims:
- 2 didelės žvynabudės
- 2 kiaušiniai
- 4 v.š. džiūvėsėlių
- 4 v.š. miltų
- druskos, maltų juodųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių
- aliejaus arba sviesto kepimui (naudojau vynuogių kauliukų aliejų)
Pirmiausiai nuo sausų žvynabudžių
kepurėlių peiliuku nuskutau žvynelius, o jų kotus išmečiau.
Grybus nuploviau po tekančiu vandeniu ir supjausčiau kepurėles į
12 dalių (maniškės buvo tikrai didelės).
Išplakiau kiaušinius su druska ir
pipirais. Žiūvėsėlius sumaišiau su džiovintais čiobreliais.
Pjaustytus grybus merkiau į kiaušinių
plakinį, po to į miltus ir vėl į kiaušinio plakinį, o
galiausiai apvoliojau džiūvėsėliuose.
Taip paruoštus grybus kepiau vynuogių
kauliukų aliejuje, nes jis, mano nuomone, mažiausiai susigeria į
kepamą maistą. Labai skanu žvynabudes kepti ir svieste.
Grybus kepiau iš abiejų pusių ant
vidutinio karštumo ugnies, kol grybai gražiai apskrudo. Iškepusius
grybus sudėjau ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų
perteklius.
P.S. Labai skani grybų užkanda, nuo stalo
ji dingo akimirksniu, net padažo nespėjau paruošti.
Skanių žvynabudžių!
Super skanu :) Aš tai juos kepu tiesiog kaip kepsnius (t.y. nesmulkinu) - skonis nepakartojamas
AtsakytiPanaikintiAš irgi kartais kepu, kaip kepsnius, šį kart norėjosi, kaip greitą užkandį, pateikti.
Panaikintiman karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena...kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas.....tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus :)
AtsakytiPanaikintiLabai gražiai nusakėte žvynabudžių skonį, man belieka tik pritarti :)
PanaikintiAš iš tų, kurie paantrins, kad jos nuostabios! Ragavau vienintelį kartą gyvenime - per vieną išvyką į Dzūkiją, exkambariokė paruošė žvynabudes tešloje. Man jų skonis priminė žuvį, buvo labai skanu.
AtsakytiPanaikintiVilma, vieniem jų skonis primena vištieną, kitiem - keptą žuvį. Aš savo dukrą ilgai kalbinau pirmą kart paragauti keptos žvynabūdės, bet paragavusi ji pasakė "mama, duok dar tos mėsytės":))
PanaikintiTikra egzotika :) Nė nepažinčiau šių gražuolių miške. Ech, kaip gerai ten Dzūkijoje, degu baltu pavydu...
AtsakytiPanaikintiAušra, o pas jus jos neauga? Žvynabudės dygsta pušynų pamiškėse. Jei sumąstysite atlėkti iki Dzūkijos, bandyčiau jų prigrybauti :))
PanaikintiNe, pas mus tokių grožybių nėra :) Mūsų pušynai jei jau gausūs, tai šilbaravykiais ir kazlėkais, bet kol kas su grybais mūsų kraštuose nelabai :) Jei Dzūkija būtų šiek tiek arčiau, tikrai atvažiuočiau :)
PanaikintiAušra, šį savaitgalį jau tik vieną žvynabude ir mes teradome. O tau su Dzūkija, tas pats, kaip man su pajūriu :))
PanaikintiAš irgi prisidedu prie liaupsių ir prie antrinimų. Taip taip taip, skanios tos žvynabudės ir labai graži pirmoji nuotrauka :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Rūta. Gaila, bet šį savaitgalį tik vieną žvynabudę, radome, o tikėjausi jų sočiai pavalgyti. Labai jas mėgstu :)
Panaikinti