2012 m. lapkričio 22 d., ketvirtadienis

Moliūgų pyragas su sūria karamele ir antrasis tinklaraščio gimtadienis

Šiandien, lapkričio 22 dieną - šio tinklaraščio antrasis gimtadienis!
Nors tai dar visai nedaug, bet man atrodo, kad jį rašau jau senai, senai, beveik visą amžinybę. Dviejų metų amžiaus vaikai jau tvirtai vaikščioja, bėgioja, pradeda šnekėti ir jiems prasideda trečiųjų metų krizė. Aišku, negalima būtų lyginti vaiko ir tinklaraščio, bet pastarasis per tuos kelis metus irgi paaugo. O viskas prasidėjo nuo svajonės turėti savo virtualią receptų užrašų knygutę. Dabar šie užrašai ne tik mano, bet ir mano draugų, visų tų, kurie čia užsuka, skaito, gamina ir komentuoja. Labai jumis visais džiaugiuosi!
Tinklaraščio rašymas, turbūt, vienas smagiausių mano užsiėmimų, kai pabosta gaminti, einu rašyti, kai nesirašo, einu fotografuoti. Visi šie trys užsiėmimai man labai prie širdies. Nors, kaip visad, dar labai norisi augti ir tobulėti.
Taip jau išėjo, kad šiemet tinklaraščio gimtadienis sutapo su Padėkos diena. Sveikinu visus draugus, kurie šiandien švenčia šią šventę. Todėl šiais metais vietoj torto - nuostabus moliūgų pyragas su sūria karamele. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip, bet šis pyragas labai lengvai ir paprastai pagaminamas. Sūrios karamelės gaminimą kiek supaprastinau, naudodama karamelizuotą sutirštintą pieną „Rududu“. Pyragas gavosi drėgnas, aromatingas ir ne per saldus.

P.S. Gimtadienio proga, googl'as pranešė, kad išnaudojau visą savo tinklaraščio nuotraukoms skirtą vietą, tai kiek užtrukau, kol išsiaiškinau ir paskelbiau šį straipsnį. 


Receptas adaptuotas pagal www.simplyrecipes.com
12 asmenų:

Tešlai:
  • 100 g. šalto sviesto
  • 1 ¼ st. miltų
  • 1 a.š. cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 3-4 v.š. labai šalto vandens
Moliūgų masei:
  • 2 st. molūgų tyrės (kaip ją pasigaminti žiūrėkite čia)
  • 1 indelis kondensuoto saldinto pieno
  • ½ stiklinės rudojo cukraus
  • 2 kiaušiniai + 1 kiaušinio trynys
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 1 a.š. tarkuoto šviežio imbiero
  • ¼ a.š. malto kardamono
  • ¼ a.š. tarkuoto muskato riešuto
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė
Papuošimui:
  • 3 v.š. sutirštinto karamelizuoto pieno „Rududu“
  • 3-5 v.š. pieno
  • 30 g. sviesto
  • ¼ a.š. jūros druskos
  • 100 g. kapotų lazdyno riešutų


Pirmiausiai pagaminau tešlą. Sviestą trumpam įdėjau į šaldymo kamerą. Sušalusį sviestą supjausčiau nedideliais gabalėliais ir subėriau į virtuvinį kombainą su kapoklės įrankiu. Šalia sviesto subėriau likusias tešlos sudedamąsias dalis, išskyrus vandenį. Sviestą su miltais, cukrumi ir druska reikia sukapoti iki riebių trupinių, tada supilti labai šaltą vandenį. Įpylus vandens riebūs trupiniai įgaus tešlos konsistenciją. Tešlą pabaigiau minkyti rankomis, o išminkiusi susukau į maistinę plėvelę ir įkišau 10-15 minučių į šaldymo kamerą.
Kol tešla šalo, ėmiausi pyrago įdaro. Cukrų sumaišiau su visais prieskoniais, į jį įmušiau kiaušinius ir gerai juos išsukau, po to supyliau kondensuotą pieną ir moliūgų tyrę, bei gerai išplakiau.
Šaltą tešlą iškočiojau ant kepimo popieriaus, po to su tuo pačiu popieriumi ją perkėliau į kepimo formą, atsargiai nuimdama popierių nuo tešlos. Tešlos likutį apipjoviau ir suformavau pyrago kraštelius.
Ant tešlos pyliau moliūgų įdarą ir stačiau į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę 15 minučių.
Po to orkaitės karštį sumažinau iki 180 laipsnių ir dar kepiau pyragą 30 minučių. Originaliame recepte buvo nurodyta kepti 40-50 minučių, bet maniškis iškepė gerokai greičiau.
Kol kepė pyragas pasiruošiau karamelinį padažą. Puode ištirpinau sviestą, sudėjau „Rududu“ ir supyliau pieną, visą tai dar skaninau jūros druska, bei maišiau, kol ši masė pavirto į padažą. Lazdyno riešutus stambiai sukapojau.
Ataušusį pyragą apšlaksčiau šiltu karameliniu padažu, o kol padažas neataušo, viršų apibarsčiau kapotais riešutais.
Pyragą pateikiau visiškai atšalusį, po kelių valandų.

Skanių pyragų!

20 komentarų:

  1. Sveikinimai gimtadienio proga! :) Išaiškinai man, kodėl šiais metais taip mažai rašiau, pasirodo trečiųjų metų krizė :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, ačiū už sveikinimus! Negi ir manęs tas pats laukia, bet viena gerai, kad po krizių visad būna nušvitimas :)

      Panaikinti
  2. Su gimtadieniu! :) Pirma nuotrauka primena pacman'ą. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, ačiū! Bet pastabi gi tu, man visai atsitiktinai išėjo :)

      Panaikinti
  3. Sveikinimai gimtadienio proga! Man labai patinka Jūsų tinklaraštis, ypač tinka idėja gaminti iš sezoninių produktų, todėl pavyksta panaudoti turimas šviežias daržoves ir kitus produktus. Dar Jūsų medžiaga skiriasi iš kitų tinklaraščių, kad galima rasti nufilmuotų siužetų, kurie ypatingai paskatina ką nors skaniai, kokybiškai ir naujai pasigaminti. Dėkui, kad dalinatės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela, Lina, labai dėkui už sveikinimus ir jūsų nuomonę :))

      Panaikinti
  4. Noretusi pamatyti pyraga is profilio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinimai, Rennie. Daug skanių kelionių, įspūdžių, idėjų ir įkvėpimo. Su krizėm ar be jų, su pailsėjimais ir vėl naujų idėjų antplūdžiu - tegul Sezoninė Virtuvė gyvuoja daug metų :)

      Panaikinti
    2. Brangi, Aušra, ačiū už sveikinimus ir palinkėjimus!

      Panaikinti
    3. Mielas, Anonime, pyrago iš profilio nufotografuoti šį kart nesuspėjau :) Kitą kart kai jį kepsiu, būtinai nufotografuosiu ir įkelsiu, nes ir man šios nuotraukos trūksta.

      Panaikinti
  5. Ilgiausių metų ilgiausiųųųų! Ilgiausių metų ilgiausiųųų! Sveikinimai dailios sukakties proga :)

    P.S. O Googlas matyt, kad sumaišė - turėjo prisegti atviruką arba dovnų čekį :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Su gimtadieniu, tinklarašti! Linkiu kad vaikams būdinga trečių metų krizė tinklaraščiui neprisitaikytų ;) Visada be galo laukiam naujų receptų. Pyragas labai viliojantis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip gera gauti sveikinimų ir nuoširdžių palinkėjimų :) Labai stengsiuosi nenuvilti.

      Panaikinti
  7. Sveikinimai! tavo tinklarastis yra be galo mielas; aciu, kad rasai;

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aušra, labai miela, kad skaitai :) ačiū už sveikinimus!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveikinimai gimtadienio proga :-) Gal mazai pakomnetuojum, bet Jusu receptukai daznai naudojami mano virtuveje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, dar labiau džiaugiuosi, kad ne tik skaitote bet ir gaminate:)

      Panaikinti
  10. Kiek pavėluotai, bet sveikinimai antrojo gimtadienio proga! :)

    AtsakytiPanaikinti