Ruduo jau sparčiai bėga į pabaigą.
Lapkritis atneša naujus skonius ir naują įkvėpimą gaminti, apie
tai, pagalandusi savo plunksną, parašiau čia.
Mano užrašuose ir fotoaparate susikaupė daug nuotraukų ir
receptų, kuriais laiku, dėl „priverstinių atostogų
ligoninėje“, nespėjau pasidalinti, o dabar jau daugelio jų ir
sezonas praėjo, atsidėsiu tuos receptus kitiems metams.
Nors yra vienas receptas ir viešnagė,
kuria negaliu nepasidalinti. Merkio šaminėje,
tikroje žuvų auginimo fermoje, kurioje susigundžiusi žuvų
augintojų kvietimu, iš arčiau pamatyti, kaip auginami skanieji
Merkio šamai, lankiausi dar spalio mėnesį. Pasirodo, šamai užauga
ir būna tinkami maistui vidutiniškai per devynis mėnesius. Merkio
šaminėje, šamai suskirstyti pagal amžių (vaikai, paaugliai ir
suaugę) auga aštuoniuose baseinuose, kuriuose nuolat cirkuliuoja
švarus vanduo. Labiausiai išdykę yra mažieji šamukai, jie labai
mėgsta šokinėti, kartais įsismaginę gali net iššokti iš
baseino. Kadangi šios žuvys turi plaučius, tai joms pavyksta tam tikrą laiką išgyventi ir be
vandens. Įdomiausia yra tai, kad šamų baseinuose vyksta aktyvus
socialinis gyvenimas, stipriausieji šamai gali užaugti ir subręsti
anksčiau, jie skriaudžia silpnesnius, o ne tokie „sėkmingi“
šamukai tampa „pastumdėliais“ ir net po devynių augimo mėnesių
nesubręsta, lieka buožgalviais, su didele galva ir mažu kūnu.
Šamų augintojai myli ir rūpinasi savo augintiniais, juos maitina
penkis kartus per dieną, natūraliu maistu pagamintu iš Baltijos
šprotų. Žuvys yra gaudomos kartą per savaitę, o pagautos dar
mažiausiai dvylika valandų yra laikomos švariame vandenyje,
atskirame baseine, kad nusiramintų ir pilnai išsivalytų, prieš
patekdamos į mūsų virtuves. Man buvo malonu pažinti optimizmu
spinduliuojančius Merkio šamų augintojus, kurie tiki ir mėgaujasi tuo ką
daro bei dirba atsakingą darbą, su meile augina maistą mums,
žuvų valgytojams. Man visad gera rinktis vietinį, netoliese
augintą kokybišką produktą, žinoti, kur ir kaip jis augo, kokie
žmonės jį augino, tada sukiojantis savo virtuvėje net saldu iš
to gerumo darosi.
Receptas adaptuotas pagal žurnalą
„Good Food“ Rugsėjis 2012
4 valgytojams:
- 1 kilogramo dydžio Merkio šamas
- 4 v.š. sojos padažo
- 4 v.š. žaliųjų citrinų sulčių
- 4 v.š. skrudinto sezamų aliejaus
- 1 a.š. rudojo cukraus
- 1 aitrusis pipiras
- 3 cm. šviežios imbiero šaknies
- pjaustyto šviežio poro
Pateikimui:
- virtų „Basmati“ ryžių
Iš
sojos, citrinų sulčių, aliejaus ir cukraus užmaišiau padažą,
kuriuo užpyliau nuluptą šamą. Kaip lupti šamą esu aprašiusi
šiame recepte.
Smulkiai
supjausčiau nuluptą imbiero šaknį, aitriuosius pipirus palikau su
sėklomis ir pjausčiau, kaip ir porus, žiedeliais. Paruoštais
šviežiais prieskoniais įtryniau žuvį ir palikau valandėlei, kad
sugertų skonius ir kvapus.
Šamą
kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
P.S.
Iškeptas šamas buvo aštrokas ir ryškaus rytų Azijos skonio, jį
valgėme apsibarstę pjaustytais porais su biriai virtais ryžiais.
Skanios
žuvies!
Šiandien grįžau iš Vietnamo, galiu konstatuoti, šis patiekaliukas kaip tik man:) Šiek tiek dar įdėčiau citrinžolės, kalendros ir tobulai vietnamietiškas šamas:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, su nekantrumu lauksiu tavo įspūdžių apie Vietnamo maistą :) Man taip keptas šamas labai patiko, nes mėgstu Tailando virtuvę, o Vietnamas ten juk šalia.
PanaikintiAš netikėjau, kad Tailando, Vietnamo, Kombodžos skirtingos virtuvės. Kai būni LT, atrodo, akd vienodos, bet jios laaaabai skirtingos. Tik Kombodža labiausiai skurdi, tad ir maistas atitinkamo skonio. Nors tuose kraštuose žuvies ir jūros gėrybių netruko, bet Tavasis šamas apetetingai atrodo, t.y. laaabai skaniai.
AtsakytiPanaikintiOdeta, būtinai parašyk apie tuos skirtumus, su malonumu paskaitysiu, nes apie Vietnamo ir Kombodžos virtuves ne ką ir žinau :)
Panaikintipuikus skoniu derinys; ypac sviezias imbieras man prie sirdies;
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aušra, labai skanu ir paprastai paruošiama, manau, taip pat tiktų ruošti bet kokią kitą žuvį :)
PanaikintiPuikus straipsnis "Pinigų kartoje" ir jaukus įrašas tinklaraštyje. Pažiūrėjau ir užsimaniau šamo :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Rūta, gera žinoti, kad skaitai :))
Panaikinti