2012 m. rugsėjo 17 d., pirmadienis

Kepsninėje keptas kopūstas

Kepsninėje kopūstą kepiau pirmą kartą, bet tikrai ne paskutinį. Šį receptą nusižiūrėjau knygoje Barbekiu“, jis atrodė labai įspūdingai. Dėl jo skonio turėjau abejonių, nes nebuvau kepusi kopūsto kepsninėje ir abejojau ar jis gerai iškeps. Kopūsto skoniu likau labai patenkinta, netgi buvau lengvai nustebinta, koks gali būti skanus kitaip iškeptas kopūstas ir kaip dūmo kvapas jį paverčia kvapnesniu bei įdomesniu. Šiame recepte paprastas kopūstas virsta įspūdingu dūmais kvepiančiu viso vaišių stalo „vinimi“. 
Kopūstą kepiau Cobb kepsninėje ant netiesioginės ugnies, o valgėme jį su lauže keptomis bulvėmis. Šiam patiekalui geriausiai rinkitės šviežutėlį, ne per kietą kopūstą, o jį kepdami nepamirškite uždengti kepsninės dangčio.


Receptas adaptuotas pagal knygą „Barbekiu“ psl. 357
4 asmenims:
  • 1 vidutinio dydžio šviežias kopūstas (apie 1 kg)
  • 1 svogūnas
  • 50 g. rūkytos šoninės
  • 50 g. sviesto


Barbekiu padažui:
  • 1 st. konservuotų pomidorų
  • 30 ml. balzaminio acto
  • 30 ml. sojų padažo
  • 1 v.š. medaus
  • 1 v.š. rudojo cukraus
  • druskos, maltų pipirų mišinio (pagal skonį)
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių


Pirmiausiai pasigaminau barbekiu padažą. Visas padažo sudedamąsias dalis sumaišiau puode ir viriau apie 15 min, kol jis sutirštėjo ir patamsėjo.
Keptuvėje pakepinau smulkiai pjaustytą svogūną ir šoninę, kai jie apskrudo supyliau pagamintą barbekiu padažą ir kiek paviriau.
Pasiruošiau kepsninę kepimui ant netiesioginės ugnies. Kopūstą nuploviau ir išpjoviau jo kietąją šerdį, bei šiek tiek paskaptavau, kad gautųsi giloka duobutė.
Iš aliuminio folijos susukau kopūsto laikiklį-žiedą, kad jis galėtų stabiliai stovėti nesvirduliuodamas į šonus.
Į kopūsto išskaptuotą vidų pripyliau pagaminto padažo, o ant viršaus uždėjau pjaustyto gabalėliais sviesto.
Kopūstą kepiau kepsninėje ant netiesioginės ugnies apie 1 val. 15 min., kol jis pilnai iškepė ir suminkštėjo.
Keptas kopūstas puikiai išlaikė savo formą ir buvo minkštas. Viršutiniai kopūsto lapai kiek apdegė, todėl juos nulupau, o patį kopūstą pjausčiau ir valgėme su lauže keptomis šviežiomis bulvėmis. Labai rudeniškas, sotus ir skanus neįprastai keptas kopūstas.


P.S Tokį kopūstą galima išsikepti bet kurioje kitoje kepsninėje su dangčiu. Kitą kartą bandysiu jį kepti namų orkaitėje. 

Skanių kopūstų!

8 komentarai:

  1. Bet jau idėja!!!!!!!!!! Beskaitant kaupės seilės. Atrodo ir skamba įspūdingai. Liuks ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Aguonėle, ir idėja, ir pats skonis to kopūsto liuks !

      Panaikinti
  2. Kaip idomu!! neabejoju, kad skanu; as isvis esu didele kopustu fane, tik namuose daugiau tokiu nera, tai kopustus gaminu daug reciau, negu noretusi; bet tavo ideja liuks; reikes prie progos butinai isbandyti;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra, aš irgi labai mėgstu kopūstus visuose pavidaluose: keptus, virtus, raugintus. Šiuo kopūstu mėgavomės mudu su vyru (abiems labai patiko), o vaikams pasirodė per daug "egzotiškas" patiekalas, tai jie čepsėdami valgė šviežių kopūstų sriubą :)

      Panaikinti
  3. Fantastika! Iš nuotraukos maniau, kad kopūstą įdarei malta mėsa:) Atrodo - stulbinančiai. Man labai patinka apkepusio kopūsto skonis - visuomet gerai pakepinu balandėlius prieš troškindama. O čia - visas kopūstas keptas. Super idėja!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, gera mintis, kopūstą įdaryti malta mėsa. Reiks kitą kartą išbandyti, bus naujoviška balandėlių versija :)

      Panaikinti
  4. Labai idomu - tokio kopusto niekada neisivaizdavau. As nuoroda i si recepta italpinau food.com skyriuje - http://www.food.com/bb/viewtopic.zsp?p=5760936

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi pamačius šį kopūstą knygoje kilo nuostaba ir noras pačiai jį išbandyti :) Dėkui, už dalinimasi receptu :)

      Panaikinti