2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Varškės sūrio pyragas su avietėmis

Iki šiol maniau, kad esu pastovus ir ištikimas žmogus. Kiekvieną rudenį buvau ištikima rudeniniams obuoliams, bet šiemet mane apsėdo rudeninių aviečių manija. Jei ruošiu desertus, tai tik su avietėmis, o obuolius, kol kas, graužiu žalius, žinau, kad jais dar galėsiu džiaugtis visą rudenį ir dalį žiemos. Na, o rudeninės avietės derės tik iki pirmųjų šalnų,  pernai jas valgėme visą spalį. 
Avietės nuostabiai dera su varškės saldumynais, tuo įsitikinau gamindama varškės tinginį su avietėmis. Per rugsėjį jau kelis kartus kepiau ir šį nuostabų sūrio pyragą su avietėmis. Pirmą kart jį iškepiau savo paauglio sūnaus gimtadieniui, jis dievina avietes. Praeitais metais jo gimtadieniui ruošiau keksiukus su avietėmis. Iš šių trijų desertų man sunku būtų išskirti vieną, kaip patį pačiausią, bet šis sūrio pyragas išties labai skanus, lengvai pagaminamas, ne per saldus, su uogų rūgštele ir gaiva. Labai rekomenduoju!


Receptas iš BBC Good Food

24 cm skersmens torto formai:
  • 8 vnt. sausainių "Selga" (pvz. kondensuoto pieno skonio)
  • 50 g. sviesto (minkšto)
  • 600 g. kreminės varškės (pvz. „President“)
  • 2 v.š. miltų
  • 175 g. cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio trynys
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 142 ml. grietinės
  • 150 g. aviečių
Papuošimui:
  • 150 g. aviečių
  • 90 g. želės cukraus "Multi"
  • 100 ml. vandens


Pirmiausiai sulaužiau sausainius, sudėjau juos į virtuvinį kombainą, kad susmulkintų iki trupinių. Tada dėjau minkštą sviestą ir gerai išsukau, kol trupiniai su sviestu apsijungė ir gavosi vientisa masė.
Tą trupinių masę paskleidžiau ant kepimo popieriumi iškloto kepimo formos dugno ir kepiau iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 5 minutes. Sausainių pagrindas gaunasi ganėtinai plonas. Iškepusiam sausainių pagrindui leidau ataušti.
Kreminę varškę išsukau su miltais, kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir grietine. Į varškės masę atsargiai įmaišiau švarias avietes ir lengvai išmaišiau bei supyliau ant praaušusio sausainių pagrindo. Pyragą stačiau kepti 40 minučių į to paties kaitrumo orkaitę.
Kepdamas sūrio pyragas iškilo, kad jis nesusmegtų, palikau jį pusvalandžiui aušti praviroje orkaitėje.
Ataušusį pyragą išėmiau iš formos ir pastačiau „bręsti“ į šaldytuvą.
Pyrago papuošimui šakute sutryniau 100 g. aviečių. Puode užkaičiau vandenį ir sumaišiau su želės cukrumi. Vandenį su cukrumi paviriau kelias minutes, į jį įmaišiau trintas avietes. Mišiniui leidau kiek praaušti, bet ne per ilgai, nes jis greitai stingsta. Avietiniu glaistu apipyliau sūrio pyragą, o ant viršaus apibarsčiau likusiomis avietėmis.


P.S. Tai pats paprasčiausias man iki šiol žinomas sūrio pyrago receptas. Jis labai skanus ką tik iškeptas, bet dar skanesnis kitą dieną.

Skanių rudeninių aviečių!

13 komentarų:

  1. Nuostabiai atrodo! O želė cukrus čia tas kur būna želė pakeliuose ar koks?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Renata, recepte patikslinau, kad tai želės cukrus "Multi", toks melsvoje dėžutėje, jį gamina "Dan Sukker", jis višiškai beskonis, tik saldus.

      Panaikinti
  2. Grietinę dar siūlau pakeisti riebiu jogurtu su skoniu, tarkim kad ir avietiniu, arba dar įdomiau - persikiniu. Labai skanu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, originaliame recepte buvo patarta naudoti grietinę, bet fantazijai ribų nėra :) Aš, visgi, norinties grietinę keisti jogurtu rekomenduočiau riebų natūralų graikišką jogurtą.

      Panaikinti
  3. Atrodo dieviškai! Tik iš kur mums, miesčionims, šviežių aviečių dabar gauti. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, aš kiekvieną dieną avietes perku Konarskio gėlių turgelyje, ten dabar mažas ūkininkų turgelis veikia kasdien. Prie įėjimo į Mindaugo Maximą visad vakarais bobutės parduoda avietes, bruknes, grybus. Na, čia tos vietos kurios arčiausiai mano namų. Bet tikrai šimtu procentų garantuoju, kad šeštadieniniame Konarskio ar Halės turguje, tikrai rasi rudeninių aviečių :)

      Panaikinti
  4. Tikrai, yra miesto turguose aviečių. Ir pas mus pilna. Ūkininkai šiemet, kaip ir pernai, pažadėjo, kad ilgai užteks. O pas mus, tik prieš kokią savaitę vienas ūkis baigė šviežiomis braškėmis prekiauti, įsivaizduojat?
    Puikios nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Aušra, Vilniuje irgi dar praeitą savaitę mačiau braškių pirkti, čia greičiausiai tos remontantinės ir mėlynių dar šį savaitgalį Druskininkų turguje buvo.

      Panaikinti
  5. Pyragiukas labai dailus; o atgarsius apie rudenines avietes as ir Itakoje girdejau, bet kazkaip neprisiruosiau nueiti pauogauti;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Aušra :) Rudeninės avietės man dar labiau patinka nei vasarinės, nes vasarą ir taip daug visokių uogų, o rudenį jos tikrai labai džiugina.

      Panaikinti
  6. Žiauriai gerai atrodo pyragas. O avietės vaikiškose rankose - tobula!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, ačiū. Man ta nuotrauka irgi labai patinka, gaila, kad ne visad pavyksa tokias išspausti :)

      Panaikinti
    2. Rennie, todėl ir vertybė, kad dažniausiai kartais :)

      Panaikinti